Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nova investigació revela el perjudici per als drets humans causat a tot el món pel programari espia de NSO Group

Una nova plataforma online interactiva creada per Forensic Architecture i amb suport d'Amnistia Internacional i Citizen Lab traça per primera vegada el mapa de la distribució mundial del conegut programari espia Pegasus, fabricat per l'empresa de cibervigilància NSO Group. El lloc Digital Violence: How the NSO Group Enables State Terrordocumenta els atacs digitals perpetrats contra defensors i defensores dels drets humans a tot el món i revela les connexions de la "violència digital" del programari espia Pegasus i els atacs que pateixen activistes, professionals de l'advocacia i altres figures de la societat civil en el món real.

NSO Group és un actor principal en la fosca indústria de la vigilància. El programari espia Pegasus d'aquesta empresa s'ha utilitzat en alguns dels atacs més insidiosos contra persones que defensen els drets humans. Una vegada instal·lat al telèfon d'algú, permet l'accés total als missatges, correus electrònics, multimèdia, micròfon, càmera, trucades i contactes del telèfon.

"La investigació revela fins a quin punt el domini digital en el qual habitem s'ha convertit a la nova frontera de les violacions de drets humans, un lloc de vigilància i intimidació de l'Estat que permet cometre violacions de drets humans físiques al món real?, ha dit Shourideh C. Molavi, responsable d'investigació de Forensic Architecture.

Edward Snowden narra, en una sèrie de vídeo adjunta, els casos de diversos periodistes i activistes de drets humans que han sofert atacs de Pegasus. La plataforma interactiva inclou disseny de so del compositor Brian Eno. Aquest mes s'estrenarà una pel·lícula sobre el projecte realitzada per la guardonada directora Laura Poitras en el Festival de Cannes 2021.

"NSO Group és el pitjor del pitjor en vendre eines de robatori digital a actors dels quals sap perfectament que violen activa i agressivament els drets humans de dissidents, periodistes i figures de l'oposició", ha dit Edward Snowden, president de la Fundació per a la Llibertat de Premsa.

La plataforma Digital Violence és una de les bases de dades més completes que existeixen sobre activitats relacionades amb NSO, amb informació sobre llicències d'exportació, presumptes adquisicions, infeccions digitals i atacs físics (que inclouen intimidació, assetjament i detenció) a activistes que anteriorment han sofert atacs mitjançant programari espia. També llança llum sobre la complexa estructura corporativa de NSO Group basant-se en noves investigacions d'Amnistia Internacional i entitats associades.

"Durant anys, NSO Group ha envoltat de secret les seves operacions i s'ha beneficiat de treballar en l'ombra. La plataforma Digital Violence treu a la llum les importants connexions entre l'ús del seu programari espia i les demolidores violacions de drets humans infligides a activistes i a la societat civil", ha manifestat Danna Ingleton, directora adjunta d'Amnesty Tech.

Security Lab d'Amnistia i Citizen Lab han assenyalat reiteradament l'ús del programari espia Pegasus de NSO Group per actuar contra centenars de defensors i defensores dels drets humans a tot el món. Amnistia Internacional demana a NSO Group que adopti mesures urgents per assegurar-se de no cometre abusos contra els drets humans ni contribuir a causar-los, i per respondre degudament quan es cometen. Les empreses de cibervigilància han d'exercir la diligència deguda en matèria de drets humans i prendre mesures per garantir que periodistes i els qui defensen drets humans no segueixen sent objectius de vigilància il·legal.

A l'octubre de 2019, Amnistia Internacional va revelar que el telèfon de l'intel·lectual i activista marroquí Maati Monjib havia estat infectat amb el programari espia Pegasus. Maati Monjib continua sofrint assetjament per part de les autoritats marroquines per la seva feina de drets humans. Va ser detingut arbitràriament al desembre de 2020 i no va ser alliberat fins al 23 de març de 2021, quan va sortir en llibertat sota fiança.

Maati Monjib explica el seu cas en la pel·lícula i parla del preu personal que ha pagat després de la vigilància: "Les autoritats sabien tot el que jo havia dit. Estava en perill. La vigilància és molt perjudicial per al benestar psicològic de la víctima. La meva vida ha canviat molt a causa de totes aquestes pressions".

Amnistia Internacional demana la retirada de tots els càrrecs contra Maati i que s'aturi l'assetjament contra ell i la seva família per part de les autoritats marroquines.