Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: Nou anys després del segrest de les nenes de Chibok, les autoritats no protegeixen nens i nenes

Olukayode Jaiyeola / NurPhoto via Getty Images.
  • 98 alumnes de Chibok segrestades per Boko Haram, encara en captivitat.
  • En un altre cas, més de 61 nens i nenes continuen en captivitat dos anys després d'haver estat segrestats per homes armats.

Nou anys després que Boko Haram segrestés 276 alumnes d'una escola femenina de Chibok, 98 nenes romanen captives del grup radical; a més des de llavors han tingut lloc nombrosos segrestos, la qual cosa revela el fracàs total de les autoritats nigerianes a l'hora d'aprendre de l'angoixa de Chibok i, en última instància, protegir nens i nenes. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui.

Des que les alumnes de Chibok van ser segrestades per Boko Haram, una multitud d'escoles han estat objecte d'atacs, i hi ha nenes que han estat segrestades, violades, assassinades o obligades a contreure “matrimoni”. No obstant això, les autoritats nigerianes no han dut a terme ni una sola investigació creïble sobre les errades de seguretat que han deixat nens i nenes exposats a les atrocitats comeses per Boko Haram i homes armats.

“Els pares i les mares de les 98 alumnes de Chibok que continuen captives de Boko Haram —així com d'altres nens i nenes segrestats per homes armats— viuen angoixats, sabent que els seus éssers estimats estan en mans d'individus sense pietat que els sotmeten a espantoses brutalitats”, ha manifestat Isa Sanusi, directora en funcions d'Amnistia Internacional Nigèria.

“Ja és hora que les autoritats nigerianes emprenguin accions significatives per a contrarestar grups armats com Boko Haram i els homes armats. Nigèria té l'obligació d'implementar salvaguardes per a protegir tots els nens i nenes, i la manca de rendició de comptes per aquests crims cruels està alimentant la impunitat. Les alumnes de Chibok desaparegudes han de tornar a casa seva amb les seves famílies, i tots els responsables de cometre violacions greus de drets humans han d'enfrontar-se a la justícia.”

Entre desembre de 2020 i març de 2021 es van denunciar almenys cinc casos de segrest en el nord de Nigèria, entre els quals casos en escoles de Kankara, Kagara, Jangebe, Damishi Kaduna, Tegina i Yawuri, mentre l'amenaça de nous atacs ha donat lloc al tancament de més de 600 escoles en el nord del país.

L'abandonament de les nenes de Chibok desaparegudes

A finals de març, Amnistia Internacional va entrevistar cinc alumnes de Chibok que havien escapat de Boko Haram i els seus progenitors. Segons van dir, havien perdut gairebé tota esperança que les 98 nenes restants fossin rescatades alguna vegada.

Una de les que va tornar va explicar a Amnistia Internacional: “El govern nigerià no ha d'oblidar-se de les 98 nenes restants. Han de ser rescatades. Cada matí, quan em desperto, recordo les condicions en què  les vaig deixar. Ploro, ho sento tant per elles. Nou anys són massa per a estar en unes condicions tan espantoses. El govern ha de complir la seva promesa de rescatar totes les nenes”.

Els pares i les mares de les víctimes temen que les nenes que es neguin a “casar-se” amb membres de Boko Haram pateixin un tracte brutal diàriament.

Un d'ells va dir a Amnistia Internacional: “El nostre dolor no té fi, perquè 14 de les nenes van tornar amb 24 fills. Tenim nets els pares dels quals desconeixem. La nostra càrrega s'ha multiplicat, perquè no tenim diners per a afrontar el cost addicional d'alimentar, educar i proporcionar atenció mèdica a les nostres filles i nets que han tornat. I això a més del rebuig social i l'estigma que tots suportem. No ens queda esperança”.

Alguns pares i mares de nenes de Chibok que romanen en mans de Boko Haram van explicar a Amnistia Internacional que les autoritats nigerianes ja no es comuniquen amb ells i, en última instància, els han abandonat.

Des de febrer de 2021, les regions del nord de Nigèria han sofert atacs reiterats contra escoles i institucions religioses. Dels més de 780 nens i nenes segrestats a canvi de rescat, més de 61 continuen en captivitat dos anys després d'haver estat segrestats per homes armats. Moltes escoles de la regió van tancar les seves portes —i continuen tancades— a causa de la creixent inseguretat.

“El rescat de les nenes de Chibok restants és d'una importància primordial; la tasca de trobar-les no ha de convertir-se en un altre projecte fallit del govern. És absolutament clau que el govern sortint de Nigèria faci el que estigui a les seves mans per a retornar a casa seva i a les famílies aquestes nenes, i a tots els altres nens i nenes captius de diversos grups armats”, ha manifestat Isa Sanusi.

Informació complementària

A l'abril de 2014, 276 alumnes van ser segrestades d'una escola governamental d'ensenyament secundari de la localitat de Chibok, estat de Borno. Algunes van escapar pel seu compte de la captivitat, mentre que altres van ser alliberades més tard després d'una intensa campanya d'organitzacions de la societat civil i negociacions del govern. No obstant això, de les segrestades inicialment, 98 continuen en captivitat, mentre que altres nens i nenes han estat segrestats en atacs posteriors.

Amnistia Internacional porta des de 2012 documentant les atrocitats comeses per Boko Haram i els atacs a escoles. Al maig de 2020, l'organització va publicar també un informe sobre el terrible impacte que el conflicte del nord-oest de Nigèria té sobre la infància.