Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: Assalt a la llibertat d’expressió

  • Periodistes, davant el risc de detenció i agressió, temen fer preguntes indagatòries
  • Fustigació i intimidació així com detenció i reclusió arbitràries contra persones que escriuen blocs
  • La Llei de Delictes Informàtics, usada com a instrument per fer callar veus dissidents

Periodistes, activistes i bloggers de Nigèria pateixen cada cop més actes d’intimidació i fustigació, i en alguns casos, agressions i detencions arbitràries a les mans d’autoritats nigerianes només per fer la seva feina o expressar opinions dissidents: així ho ha afirmat Amnistia Internacional avui.

Almenys 19 periodistes han patit reiterades detencions aquest any, segons ha revelat l’organització al presentar el seu document Endangered Voices, relatiu a la situació de la llibertat d’expressió i els mitjans de comunicació de Nigèria.

“Cada cop més, rebre i difondre informació té perilloses conseqüències en el que té a veure amb el cost en drets humans per periodistes, activistes i bloggers que obliguen a aquestes persones a treballar en un clima de por”, ha manifestat Osai Ojigho, directora d’Amnistia Internacional Nigèria.

Periodistes, activistes i bloggers corren riscos cada cop més grans només per publicar articles i exigir rendició de comptes de les autoritats. És totalment inacceptable. Les autoritats deuen posar fi d’immediat a aquesta hostilitat cap als drets humans”

Amnistia Internacional ha examinat els casos dels periodistes que han patit intimidació, amenaces o detencions en aquests cinc anys. La investigació de l’organització revela una alarmant escalada dels atacs i amenaces de les autoritats contra periodistes de Nigèria que expressen opinions crítiques sobre el govern, tant a mitjans de comunicació convencionals com a les xarxes socials.

En alguns casos, les forces de seguretat van intimidar i abusar  periodistes que havien formulat preguntes indagatòries o expressat opinions crítiques sobre polítiques governamentals. A diversos estats, les autoritats van utilitzar els serveis de seguretat per fustigar, intimidar i actuar en contra dels bloggers i per silenciar opinions discrepants.

Fustigació i detencions arbitràries

La repressió del dret a la llibertat  d’expressió i la llibertat dels mitjans de comunicació es exercida per la policia i l’exèrcit nigerians, així com per funcionaris del Departament de Serveis de l’Estat, la policia secreta de Nigèria.

Periodistes, activistes i bloggers pateixen intimidació, abús o detencions arbitràries quan intenten accedir a informació o compartir-la, o expressar opinions crítiques que puguin dirigir particularment l’atenció de l’opinió pública cap a assumptes com la seguretat nacional, les eleccions o la corrupció d’alt nivell.

El 23 de juliol de 2016, Abiri Jones, editor del Weekly Source, va ser detingut per membres del Departament de Serveis de l’Estat i reclòs en règim d’incomunicació sense accés a familiars ni advocats durant dos anys. Va quedar en llibertat el 15 d’agost de 2018, i va ser detingut de nou el 20 de maig de 2019 per ser jutjat per càrrecs de terrorisme i delicte informàtic.

A l’octubre de 2018, Ja’afar Ja’afar, editor del diari online Daily Nigerian, va rebre diverses amenaces de mort contra ell i la seva família després de publicar vídeos d’un governador en funcions rebent presumptament un suborn.

Kofi Bartels, periodista radiofònic que treballa per Nigèria Info 92.3 FM, emissora de ràdio amb la seu a Port Harcourt, va ser assaltat el 4 de juny de 2918 per agents de la policia de la Unitat Especial Antirobatoris (SARS) i posteriorment detingut, posat sota custodia i torturat per intentar gravar la policia colpejant a un adolescent a Port Harcourt.  

Funcionaris de l'Agència de Protecció Mediambiental i Tractament de Residus en l'estat d'Akwa Ibom agredir la periodista Mary Ekere, del diari The Post amb seu en aquest estat, per haver-los gravat colpejant a venedors ambulants. A més, li van requisar el telèfon mòbil i la van detenir.

A Saifullah Mika'ilu el van detenir fa dos anys com a sospitós de publicar a Facebook una fotografia del governador de l'estat de Katsina vestit de dona. Encara que va negar ser l'autor de la publicació, els agents de la SARS ho van mantenir cinc dies sota custòdia. Va ser torturat durant l'interrogatori i obligat a admetre un delicte que no havia comès.

Registres i demolicions

La primera setmana de 2019, les forces de seguretat van practicar registres a les seus del diari Daily Trust a Abuja i Maiduguri, en els quals van detenir dos periodistes i van confiscar ordinadors i telèfons mòbils.

En els últims dos anys s'ha suspès l'activitat de dues emissores de ràdio crítiques amb el govern. Autoritats estatals van demolir les instal·lacions de Breeze FM, en Lafiya (estat de Nasarawa), i de Fresh FM, a Ibadan (estat d'Oyo), suposadament per incompliment de la normativa sobre administració de terres. Les dues emissores havien estat assetjades anteriorment per les autoritats i eren objectius d'una campanya selectiva dirigida a silenciar veus dissidents.

"Les autoritats nigerianes diuen defensar el dret a la llibertat d'expressió i la llibertat dels mitjans de comunicació mentre intimiden i assetgen a periodistes i organitzacions mediàtiques. Això ha d'acabar; el govern ha de respectar, protegir, promoure i fer realitat el dret de les persones a compartir informació i posar fi al clima de por i repressió que impera a tot el país ", ha dit Osai Ojigho.

Les autoritats nigerianes tenen l'obligació, jurídicament vinculant, de respectar, protegir, promoure i realitzar el dret a la llibertat d'informació i d'expressió, la llibertat dels mitjans de comunicació i la llibertat personal de totes les persones.