Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mantenir Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en presó provisional, un pas en la direcció equivocada

Amnistia Internacional mostra la seva preocupació per la decisió presa avui per la justícia espanyola de mantenir en presó provisional Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents respectivament de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, acusats d'un delicte de sedició, en aplicació de l'article 544 del Codi Penal, en relació amb les protestes que van organitzar els dies 20 i 21 de setembre a Barcelona. Tots dos van ingressar a la presó el passat 16 d'octubre.

El 18 d'octubre Amnistia Internacional va manifestar que la presentació de càrrecs contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart per un delicte greu com és la sedició i la seva presó provisional constituïen restriccions excessives del seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. Per això, va demanar a les autoritats que retirés aquests càrrecs i que posés fi immediatament a la seva presó provisional, petició que l'organització reitera avui.

Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional, ha declarat: “Reconeixem que l'Estat pot imposar restriccions a l'exercici de la llibertat d'expressió, però sempre de forma proporcionada i utilitzant l'instrument menys intrusiu. En aquest cas, aplicar la presó provisional segueix sent desproporcionat, i d’aquesta manera la decisió d’avui és un pas en la direcció equivocada”. Aquest requisit de proporcionalitat implica que les sancions penals, en particular les que donen lloc a privació de llibertat, constituiran sovint una restricció desproporcionada del dret a la llibertat de reunió pacífica i d'expressió.

Amnistia Internacional també segueix mantenint la seva preocupació pels càrrecs de sedició pels quals s'acusa Sánchez i Cuixart, ja que es tracta d'un delicte definit d'una manera molt general que abasta una àmplia varietat d'actes, i que a més pot comportar penes de fins a 10 anys de presó.

L'organització segueix de prop aquest procediment judicial per comprovar que compleix amb totes les garanties.