Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líban: Les autoritats han de detenir la deportació de persones refugiades sirianes

© AFP via Getty Images

“Les autoritats libaneses han de deixar immediatament de deportar a persones refugiades de regrés a Síria”, ha declarat avui Amnistia Internacional, enmig del temor que aquestes persones corrin risc de sofrir tortura o persecució a les mans del govern sirià al seu retorn.

La setmana passada, les Forces Armades Libaneses van assaltar cases ocupades per famílies sirianes en diferents llocs del país —inclòs Bourj Hammoud, a Beirut— i van deportar a Síria a desenes de persones refugiades que havien entrat al país de manera irregular o tenien targetes de residència caducades.

Mohammed, germà d'un refugiat deportat per l'exèrcit libanès, va dir a Amnistia Internacional que va aconseguir contactar amb el seu germà, que el va informar que l'exèrcit havia portat a les persones refugiades directament a la frontera i les havia lliurat a l'exèrcit sirià. Va dir també que moltes d'elles estan inscrites en el registre de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

“És molt alarmant veure que l'exèrcit decideix la sort de les persones refugiades sense respectar les garanties processals ni permetre que les afectades recorrin contra la seva expulsió davant un tribunal o demanin protecció. Cap persona refugiada hauria de ser retornada a un lloc on la seva vida correrà perill”, va dir Aya Majzoub, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a Pròxim Orient i el nord d'Àfrica.

“Conformement al principi de no devolució (non-refoulement) del dret internacional consuetudinari, Líban té l'obligació de no retornar a ningú a un país on correria perill de sofrir tortura o persecució. En lloc de viure amb temor després de fugir de les atrocitats a Síria, les persones refugiades residents a Líban haurien d'estar protegides d'assalts arbitraris i deportacions il·legítimes”.

Més de 100 persones refugiades, recloses en el costat sirià de la frontera des del dimecres, coneixeran la seva sort demà, segons el germà de Mohammed. Amnistia Internacional i altres grups de drets humans han documentat que persones refugiades que han estat retornades a Síria van sofrir violacions greus de drets humans, inclosa la tortura i la desaparició forçada, a les mans del govern sirià.

Mohammed va dir a Amnistia Internacional que el govern sirià buscava al seu germà per haver eludit el servei militar. L'exèrcit libanès el va portar a ell, a la seva esposa i a la seva filla directament des de la seva casa en Bourj Hammoud a la frontera amb Síria. Mohammed va contar que, a pesar que el seu germà estava inscrit en l'ACNUR, no se li havia ofert la possibilitat d'exercir el seu dret a recórrer contra la seva ordre de deportació. També va dir que s'havia informat l'ACNUR.

Segons Mohammed, a causa de la recent onada de deportacions, ell i la seva família viuen amb temor i eviten sortir de la seva casa.

“Al mateix temps que no hi ha excusa perquè Líban violi les seves obligacions legals, la comunitat internacional hauria de redoblar la seva ajuda i, especialment, els seus programes de reassentament i vies alternatives, per a ajudar a Líban a fer front a la presència del voltant d'1,5 milions de persones refugiades al país”, va afirmar Aya Majzoub.

El principi de no devolució és una norma vinculant del dret internacional consuetudinari que prohibeix als Estats retornar a persones a un lloc on correrien el risc de sofrir persecució o altres violacions greus de drets humans. Qualsevol persona en perill de ser deportada ha de tenir l'oportunitat d'accedir a assistència jurídica, reunir-se amb l'ACNUR i recórrer contra la seva deportació davant els tribunals.

Informació complementària

En 2019, el Consell Superior de Defensa de Líban, organisme responsable d'implementar l'estratègia de defensa nacional d'aquest país, va ordenar a les agències de seguretat que deportessin a les persones sirianes que entressin a Líban a través de passos fronterers il·legals. En una carta enviada el desembre de 2020 a Amnistia Internacional, la Direcció de Seguretat General va confirmar que les autoritats havien deportat a 6.002 persones sirianes des de maig de 2019, 863 d'elles en 2020. Les deportacions es van detenir parcialment en 2020 a causa de la pandèmia de COVID-19.

En un informe de setembre de 2021, Amnistia Internacional va documentar tota una sèrie de terribles violacions de drets humans comeses per agents d'intel·ligència sirians contra 66 persones retornades, entre les quals hi havia 13 nens i nenes que en la seva majoria havien tornat des de Líban, dues d'ells deportats.

Agents dels serveis d'intel·ligència de Síria han sotmès a dones, nenes, nens i homes retornats a detencions arbitràries o il·legítimes, tortura i altres maltractaments, entre ells violació, violència sexual i desaparició forçada. Aquestes violacions de drets humans van ser conseqüència directa que se'ls considerava afins a l'oposició política siriana, només a causa de la seva condició de refugiats.