Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les accions urgents d'Amnistia Internacional celebren els 40 anys

L'oposició de Luiz Basilio Rossi, líder sindical i catedràtic d'Economia de la Universitat de Sao Paulo, a la dicatadura militar del Brasil va ser el motor de defensa dels drets humans que va donar lloc a la primera acció urgent d'Amnistia Internacional.

Quan Rossi va ser detingut, la nit del 15 de febrer de 1973, i la informació va arribar -no amb pocs obstacles- a les oficines d'Amnistia Internacional a Londres, la investigadora de l'organització Tracy Ultveit-Moe, conscient del risc de tortura dels opositors detinguts, va promoure una acció urgent per alliberar el professor: una onada de cartes a les autoritats brasiles per exigir informació sobre Rossi i sol·licitar-ne l'alliberament.

L'aposta per l'acció col·lectiva immediata va obtenir resultats. El professor va ser posat en llibertat el 24 d'octubre. En sortir de la presó, va declarar: “Sabia que el meu cas era públic, sabia que ja no podien matar-me, la pressió sobre mi va disminuir i les condicions van millorar”.

Amnistia Internacional ha cridat a la mobilització els simpatitzants de l'organització per conformar una xarxa d'accions urgents davant milers de casos de tortura i d'altres abusos, per aconseguir acabar amb empresonaments il·legítims, per reclamar informació sobre persones desaparegudes i per aturar execucions imminents.

L'eficacia de la pressió exercida a través de cartes, correus electrònics i, fins i tot, piulades massius en defensa de persones en risc ha estat reiteradament demostrada al llarg de dècades.

Al posar nom i rostre a la tortura i la detenció il·legal, deixen de ser realitats a l'ombra. L'estratègia de l'acció urgent no ha perdut capacitat de resposta davant la violació de drets humans, ja sigui d'una persona que exerceix periodisme a Líbia, l'advocacia a la Xina o d'una persona condemnada a mort a l'Índia.

Fer tant soroll que les autoritats mundials no puguin ignorar-lo continua essent la consigna de les accions urgents d'Amnistia Internacional en el cuaranté aniversari. Per molts drets humans.

Notícia original en castellà