Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar: La FIFA enganya el món sobre la indemnització per als treballadors i treballadores migrants

FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images

"La FIFA encara no assumeix les seves responsabilitats en matèria de drets humans negant-se a comprometre's a compensar als treballadors i treballadores migrants i les seves famílies pels abusos comesos durant la preparació i execució de la competició de la Copa Mundial 2022 a Qatar", han declarat avui Human Rights Watch, Amnistia Internacional, FairSquare i Equidem.

Des de juny, després de la petició d'una reparació per als treballadors i treballadores migrants realitzada per una coalició d'organitzacions, la FIFA ha indicat en una sèrie de comunicacions que es comprometia a identificar vies per a compensar els qui havien sofert mort, lesions i el robatori desbocat de salaris, i a donar suport a un centre independent per a aquests treballadors com a part d'un programa de llegat. No obstant això, la vigília del campionat, la FIFA no va donar a conèixer cap pla en aquest sentit i, en el seu lloc, va anunciar un nou "Fons de Llegat" que en l'actualitat no preveu cap indemnització als treballadors. A més, Gianni Infantino, president de la FIFA, va fer comentaris enganyosos en el sentit que aquests poden accedir simplement a una indemnització a través d'un mecanisme existent a Qatar quan, en realitat, no està previst que aquest mecanisme ofereixi cap indemnització significativa en relació amb morts, lesions i el robatori històric de salaris.

Quan la Copa Mundial 2022 entra en la seva última setmana, les organitzacions han demanat a la FIFA que utilitzi el Fons de Llegat per a finançar indemnitzacions a treballadors i treballadores, i a les famílies dels qui van perdre la vida. "L'escandalós encobriment d'abusos greus contra la mà d'obra migrant a Qatar és una vergonya per a tothom i una tàctica sinistra per a eludir la seva responsabilitat en matèria de drets humans d'indemnitzar milers de treballadors i treballadores que van sofrir abusos i a les famílies dels qui van morir per a fer possible aquesta Copa Mundial", ha declarat Tirana Hassan, directora executiva en funcions de Human Rights Watch. "La FIFA continua ingressant milers de milions de dòlars en guanys, però es nega a oferir un sol cèntim a les famílies dels treballadors i treballadores migrants que han perdut la vida ni als qui han sofert el robatori del seu salari."

En els mesos que van precedir la inauguració de la Copa Mundial 2022, la FIFA va indicar en una sèrie de declaracions i sessions informatives que preveia indemnitzar als treballadors. Això va incloure una sèrie de declaracions públiques en les quals es deia que la FIFA estava oberta a indemnitzar als treballadors i les treballadores migrants, i a donar suport a un centre independent per a ells. En la vista del Consell d'Europa sobre drets laborals a Qatar celebrada el 13 d'octubre, el secretari general adjunt de la FIFA, Alasdair Bell, va afirmar que era "important intentar aconseguir que qualsevol persona que hagi resultat ferida a conseqüència del seu treball en la Copa Mundial rebi algun tipus de compensació". La FIFA també havia assegurat amb anterioritat al Grup de Treball sobre Drets Laborals a Qatar de la Unió d'Associacions de Futbol Europees (UEFA) que estava "estudiant mecanismes d'indemnització".

Es retira la reparació

La vigília del campionat, el 19 de novembre, el president de la FIFA Gianni Infantino va respondre a les peticions que es garantís una reparació per als treballadors sostenint que el Fons d'Assegurances i Suport per als Treballadors del Ministeri de Treball de Qatar es faria càrrec de les indemnitzacions. Infantino va convidar a qui cregués que se li havia d'indemnitzar al fet que simplement "contactés amb les autoritats corresponents per a demanar la deguda compensació."

El Fons d'Assegurances i Suport per als Treballadors, operatiu des de 2020, s'empra per a indemnitzar als treballadors o treballadores per robatori salarial quan la seva entitat ocupadora no ha abonat la quantitat establerta en sentència d'un tribunal laboral a favor seu. No obstant això, el fons no està establert actualment per a proporcionar indemnitzacions d'una magnitud significativa en relació amb defuncions, lesions i robatoris salarials històrics ocorreguts en el decenni anterior a la seva entrada en funcionament.

Les autoritats de Qatar tampoc no han proporcionat detalls desglossats sobre la quantitat anunciada de 350 milions de dòlars estatunidencs retornada a treballadors i treballadores migrants per robatori salarial malgrat les reiterades peticions de Human Rights Watch i Amnistia Internacional. A més, la investigació ha mostrat també que l'accés de les víctimes als mecanismes d'indemnització existents està plagat d'obstacles, que els pagaments tenen un topall i que és gairebé impossible que els treballadors o les famílies reclamin després d'haver tornat al seu país d'origen.

L'obstacle més gran és que, en una gran majoria de morts de treballadors migrants a Qatar, les famílies no tenen dret a una indemnització perquè les autoritats van atribuir la defunció a "causes naturals" sense fer una investigació adequada sobre la causa subjacent de la mort. Segons la Llei del Treball de Qatar, només les morts i lesions atribuïdes a causes relacionades amb el treball donen dret al fet que l'entitat ocupadora aboni una indemnització.

En la conferència de premsa, la FIFA va anunciar també la seva intenció de crear el Fons de Llegat de la FIFA de la Copa Mundial 2022 destinat a projectes educatius en països en desenvolupament. Si bé encara no es coneix la grandària del Fons, els fons de llegat anteriors estan dotats de 100 milions de dòlars estatunidencs. No obstant això, l'anunci no fa referència a l'ús del Fons per a finançar una reparació per als treballadors i les treballadores migrants que van sofrir abusos per a fer possible la Copa Mundial 2022, ni per a donar suport al centre independent de treballadors migrants que han reclamat els sindicats.

"Molts milers de treballadors i treballadores migrants han pagat taxes il·legals, han vist com els robaven els seus salaris o, fins i tot, han perdut la vida per a fer possible l'esdeveniment esportiu més lucratiu del món. Seria un escàndol que el Fons del Llegat de la FIFA no reconegués la seva contribució i els indemnitzés per les seves pèrdues", ha declarat Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional.

"La FIFA pot fer encara el correcte canalitzant el Fons de Llegat cap als treballadors i treballadores i les seves famílies, donant suport a un centre de treballadors autènticament independent, i treballant juntament amb Qatar per a garantir que tots els treballadors tenen accés a la indemnització que mereixen. Si canvia de rumb, la FIFA podria millorar de manera duradora la vida dels veritables herois i heroïnes que hi ha després d'aquesta Copa Mundial. Negar-se a fer-ho seria posar manifestament en dubte el seu compromís amb els drets laborals."

Recurs efectiu: Una responsabilitat de drets humans

A més, la FIFA va afirmar que destinaria fons a donar suport a la creació d'un "pol d'excel·lència laboral" més general en associació amb l'Organització Internacional del Treball (OIT). La funció d'aquest pol seria compartir "millors pràctiques" en matèria laboral i donar suport al respecte als Principis Rectors sobre les Empreses i els Drets Humans de l'ONU en futurs campionats. Així i tot, l'accés a un recurs efectiu és una pràctica essencial dels Principis Rectors de l'ONU que la mateixa FIFA té l'obligació de complir, van declarar els grups.

"Els treballadors i les treballadores de la Copa Mundial i les seves famílies estan contactant amb les nostres organitzacions per a reclamar una indemnització per salaris impagats, taxes de contractació i altres danys, incloses defuncions. En lloc de canviar les condicions, la FIFA i Qatar han d'atendre aquestes peticions. El campionat està entelat per les morts i l'explotació de treballadors i treballadores, i per restriccions significatives a la llibertat d'expressió i a la solidaritat amb la comunitat LGBTI+. La FIFA i Qatar tenen ara l'oportunitat de finalitzar el campionat amb un llegat positiu per a les dones i homes que l'han fet possible", ha conclòs Mustafa Qadri, director general d'Equidem.

La FIFA generarà 7.500 milions de dòlars estatunidencs amb aquest campionat i hauria d'haver assumit les seves pròpies responsabilitats en matèria de drets humans en virtut dels Principis Rectors de l'ONU, que estableixen clarament que la responsabilitat de les empreses de respectar els drets humans "existeix amb independència de la capacitat i/o voluntat dels Estats de complir les seves pròpies obligacions de drets humans i no redueix aquestes obligacions." D'altra banda, la FIFA deu a l'opinió pública una explicació de per què ha passat de "considerar" la proposta de reparació a descartar-la per complet.

Les peticions de compensació s'han intensificat des del llançament de la campanya #PayUpFIFA el 19 de maig, quan una coalició mundial d'organitzacions de drets humans, grups de drets dels treballadors i les treballadores migrants, sindicats i grups de persones aficionades al futbol van demanar a la FIFA que establís juntament amb Qatar un programa integral per a oferir reparació per tots els abusos relacionats amb la Copa Mundial 2022. L'òrgan de govern del futbol no havia actuat amb la diligència deguda en matèria de drets humans en concedir l'organització de la Copa Mundial a Qatar el 2010, i posteriorment tampoc va adoptar unes mesures oportunes i efectives per a mitigar i reparar aquests riscos.

En negar-se fins ara a indemnitzar als treballadors i les treballadores, la FIFA fa cas omís en última instància de la petició d'aquests treballadors i les seves famílies d'un fons d'indemnització i un centre independent de treballadors i treballadores migrants malgrat el suport general de l'opinió pública internacional, associacions de futbol, entitats patrocinadores, dirigents polítics i atletes. La setmana passada, la plataforma Avaaz també va presentar 720.000 peticions de la ciutadania en suport de la campanya. Durant les ovacions als equips de la Copa del Món, han ressonat amb força les frustracions pel cost en drets humans de l'esdeveniment entre la base internacional d'aficionats i aficionades al futbol.

"En lloc de garantir protecció als treballadors i les treballadores migrants que van construir i van lliurar la infraestructura de la Copa Mundial a Qatar, la FIFA s'ha beneficiat de la seva explotació i ha repetit com un lloro les paraules de les autoritats de Qatar mostrant la seva complicitat amb totes les afirmacions enganyoses i deformacions sobre els abusos als treballadors i les treballadores migrants", ha conclòs Nick McGeehan, director fundador de FairSquare, entitat que investiga els abusos contra aquestes persones. "La FIFA ha tancat els ulls a demandes reals de reparació per als treballadors i treballadores migrants realitzades, entre altres, per la indústria del futbol, i ha fet cas omís de les proves d'abusos generalitzats que no s'han rescabalat i de les deficiències dels sistemes d'indemnització vigents a Qatar."