Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La Cort Penal Internacional ha d'investigar empreses d'armament relacionades amb crims de guerra al Iemen

© AHMAD AL-BASHA/AFP/Getty Images

La fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI) ha d'investigar el paper de les persones que ocupen llocs directius a empreses d'armament europees, així com alts càrrecs governamentals que concedeixen les llicències d'exportació, en les violacions del dret internacional humanitari que puguin constituir crims de guerra al Iemen, ha afirmat avui Amnistia Internacional en sumar-se al Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans (ECCHR) en una petició oficial a la CPI.

El ECCHR, amb suport de cinc ONG, ha presentat a la Fiscalia del TPI una comunicació de 300 pàgines, amb proves que li donen suport, sol·licitant que la Cort investigui la possible responsabilitat penal d'alts càrrecs d'empreses i governs europeus per subministrar armes utilitzades per membres de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita en possibles crims de guerra al Iemen. El Centre demana que s'investigui la seva possible complicitat en 26 atacs aeris concrets en què hi va haver civils víctimes d'homicidi il·legítim o lesions i es van destruir o van danyar escoles, hospitals i altres béns protegits.

"Una investigació de la CPI seria un pas històric per exigir responsabilitats a les persones amb càrrecs executius en empreses d'armament per les seves decisions comercials. En realitat, qualsevol persona implicada en la venda d'armes a la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units té alguna responsabilitat sobre l'ús que es dona a aquestes armes, i això inclou tant els qui ocupen càrrecs executius en les empreses d'armament com alts càrrecs governamentals ", ha afirmat Patrick Wilcken, investigador d'Amnistia Internacional sobre Control d'Armes.

"La fiscal de la CPI pot transmetre la seva clara intenció que els agents empresarials retin comptes en el cas que estiguin implicats en els delictes més greus.

Tot i que en gairebé cinc anys de conflicte s'acumulen les proves sobre la perpetració de greus violacions al Iemen, alguns Estats europeus han seguit exportant armes a membres de la coalició, que ha bombardejat escoles, habitatges i hospitals. Aquestes exportacions són una flagrant violació de el Tractat Internacional sobre el Comerç d'Armes, i també de les lleis europees i nacionals.

Els governs són responsables d'aprovar llicències d'exportació, i moltes empreses de fabricació d'armes argumenten que això les eximeix de tota responsabilitat. No obstant això, l'aprovació dels governs no eximeix els qui ocupen llocs directius en les empreses de complir amb la seva responsabilitat de respectar els drets humans en totes les seves operacions comercials, fet que inclou no exportar armes quan hi ha perill que siguin utilitzades per cometre crims de dret internacional.

Aquesta excusa és especialment fluixa quan els propis governs que concedeixen les llicències estan sent qüestionats per la seva decisió d'exportar armes que hi ha perill que siguin utilitzades en possibles crims de guerra i altres violacions.

"Qualsevol executiu o executiva d'empresa pot llegir un diari i entendre que les avaluacions del perill en matèria de drets humans d'alguns governs europeus han estat un fracàs estrepitós", ha declarat Patrick Wilcken.

"Les persones que ocupen llocs executius en les empreses han tingut molt de temps i accés a nombrosa informació fiable per reavaluar la seva decisió de subministrar armes a la coalició pels terribles esdeveniments que s'estaven produint al Iemen. No els serveix amagar després d'una mala decisió governamental: ara s'exposen a possibles càrrecs penals davant un tribunal internacional".

La comunicació presentada se centra en el paper de les següents empreses: Airbus Defensa y Espacio, SA (Espanya), Airbus Defence and Space GmbH (Alemanya), BAE Systems Plc. (Regne Unit), Dassault Aviation S.A. (França), Leonardo S.p. A. (Itàlia), MBDA France S.A.S. (França), MBDA UK Ldt. (Regne Unit), Raytheon Systems Ltd (Regne Unit), Rheinmetall AG (Alemanya) a través del seu subsidiària RWM Itàlia S.p.A. (Itàlia), i Thales France.

Informació complementària

El Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans (ECCHR) i els seus associats (Mwatana for Human Rights, Amnistia Internacional, Campanya contra el Comerç d'Armes, Centre Delàs d'Estudis per la Pau i Rete Disarmo) demanen a la Fiscalia del TPI que investigui la responsabilitat d'alts càrrecs empresarials, així com d'alts càrrecs d'organismes governamentals que concedeixen llicències d'exportació d'armes per la seva possible complicitat en aquests presumptes crims de dret internacional.

La Comunicació de l'ECCHR, que se centra en empreses d'Alemanya, Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit, els principals exportadors europeus d'armes a la coalició, proporciona informació fàctica sobre 26 atacs aeris contra edificis d'habitatges, escoles, hospitals, un museu i llocs patrimoni de la humanitat, que poden constituir crims de guerra d'acord amb l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional.

La CPI pot exercir la seva competència en matèria penal respecte al genocidi, els crims de lesa humanitat i els crims de guerra perpetrats en qualsevol territori subjecte a la jurisdicció d'un estat part (tots els Estats de la UE són parts de l'Estatut de Roma) o els seus ciutadans / es, on sigui que es cometin.