Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / TPO: nous plans de desallotjament forçós de famílies palestines a Silwan (Jerusalem Est)

© Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency via Getty Images

Amb motiu de la vista del recurs contra el desallotjament forçós de dues famílies palestines de la zona de Bath al Hawa de Silwan, a la Jerusalem Est ocupada, que tindrà lloc davant el Tribunal de Districte de Jerusalem el 26 de maig, Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Aquest és un altre exemple més de la política criminal d'Israel de desplaçament forçat de la població palestina. Amb la continuació d'aquesta causa judicial després de la indignació despertada pels desallotjaments forçosos previstos a Sheikh Jarrah, a la Jerusalem Est ocupada, Israel aviva les flames del recent esclat de violència i perpetua les mateixes violacions de drets humans sistemàtiques contra la població palestina que van donar origen a aquesta violència".

"Israel porta anys mirant d'ampliar els assentaments il·legals a la zona de Silwan i ha desplaçat forçosament de les seves cases més de 200 palestins".

"Les recents protestes locals i mundials contra els desallotjaments forçosos a Sheikh Jarrah transmeten el missatge clar que les apropiacions de terres d'Israel no passaran desapercebudes. Les autoritats israelianes han de paralitzar immediatament els plans de desallotjament forçós a Bath al Hawa, a Silwan, i a qualsevol altra zona dels Territoris Palestins Ocupats. Aquests desallotjaments violen flagrantment la prohibició dels trasllats forçosos prevista en el dret internacional humanitari i constitueixen crims de guerra.

"Parlem clar: els Estats Units, el Regne Unit, els països de la UE i la comunitat internacional en general tenen la responsabilitat d'impedir que Israel continuï amb les seves polítiques de trasllat forçós i despossessió. En lloc de permetre que Israel trepitgi amb impunitat els drets de la població palestina, ha d'haver-hi un esforç concertat per abordar l'opressió i despossesió sistemàtiques, que són algunes de les causes fonamentals d'aquests reiterats cicles de violència i vessament de sang de civils".

Informació complementària

El 2020, el Jutjat de Primera Instància de Jerusalem va dictar set resolucions en les quals ordenava el desallotjament de sengles famílies palestines de Bath al Hawa, que serien substituïdes per colons. El 26 de maig se celebrarà la vista del recurs presentat per dues de les famílies: la família Najah i la família Kayed al Rajabi.

L'organització de colons Ateret Cohanim porta temps intentant, amb el suport de les autoritats israelianes, el desallotjament forçós de prop de 100 famílies palestines de la zona de Bath al Hawa, a Silwan, afirmant que la terra és propietat legítima d'un fons fiduciari jueu actiu a la zona fa més de 100 anys. Mentre la legislació israeliana permet la transferència de propietats a persones jueves, nega aquest mateix dret a la població palestina que ha estat desposseïda de les seves propietats després de l'establiment de l'Estat d'Israel.

Jerusalem Est és part de la Cisjordània ocupada que es va annexionar il·legalment Israel el 1967 on s'aplica la legislació civil israeliana, la qual cosa és contrarià al que estableix el dret internacional sobre ocupacions.

Silwan, on viuen al voltant de 33.000 palestins, està situada extramurs de la Ciutat Vella i dels seus llocs sagrats. En l'actualitat, diversos centenars de colons israelians viuen allà i en recintes de l'assentament fortament protegits. Israel trasllada població al barri des de la dècada de 1980. Això ha estat causa de nombroses violacions de drets humans, com el desallotjament forçós i el desplaçament de residents palestins.