Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel: Llibertat per a Amal Nakhleh i que s'aturin les detencions arbitràries de població palestina

Les autoritats israelianes han de posar en llibertat immediatament Amal Nakhleh, detingut fa 16 mesos quan tenia 17 anys, i que des de llavors està reclòs sense càrrecs ni judici. Israel ha de deixar d'utilitzar la detenció administrativa contra la població palestina. així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, la vigília d'una vista judicial sobre el cas d'aquest jove.

Amal Nakhleh porta detingut des del 21 de gener de 2021 sobre la base de proves secretes examinades per tribunals militars. La seva detenció forma part de l'ús generalitzat i sistemàtic per part de les autoritats israelianes de la detenció arbitrària, la detenció administrativa i la tortura contra població palestina, inclosos menors d'edat.

Aquests actes de repressió, que formen part de la política israeliana de dominació i control sobre la població palestina, són flagrants violacions de les obligacions contretes pel país en virtut del dret internacional dels drets humans, i constitueixen un crim de lesa humanitat: el d'apartheid.

"L'experiència d'Amal Nakhleh i la seva família il·lustra com és la vida de la població palestina sota l'apartheid israelià. Israel utilitza la detenció administrativa contra persones palestines per mantenir aquest cruel sistema, que privilegia la població israeliana jueva i nega a la població palestina els seus drets fonamentals", ha manifestat Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"Amal Nakhleh ha de ser posat immediatament en llibertat. Les autoritats han d'aturar la repressió de la població palestina, i la comunitat internacional ha de garantir que Israel ret  comptes pel crim de lesa humanitat d'apartheid".

El 25 de gener de 2021, el jutge d'un tribunal militar israelià va aprovar una ordre de sis mesos de detenció administrativa contra Amal Nakhleh basant-se en informació que no s'ha compartit amb l'advocat o la família de l'acusat. Després de l'apel·lació presentada per la defensa, la condemna es va reduir a quatre mesos. Des de llavors, els jutges de tribunals militars israelians han aprovat tres ordres addicionals de quatre mesos de detenció administrativa cadascuna. Està previst que l'última ordre de detenció, dictada el 13 de gener de 2022, expiri el 13 de maig de 2022, però podria ser renovada per cinquena vegada, ja que no existeix cap límit sobre quants cops es pot prorrogar la detenció administrativa. Els tribunals militars israelians incompleixen sistemàticament les normes internacionals sobre judicis justos.

El pare d'Amal Nakhleh va explicar a Amnistia Internacional: "Estem al límit. Podria haver-hi una ordre de renovació de la detenció a qualsevol moment, fins a l'últim minut, com va succeir l'última vegada. És com una guerra psicològica. Ens van donar una data de visita per veure a Amal a la presó el 18 de maig. Però no és allí on volem veure-ho. Volem veure-ho a casa".

Amal Nakhleh es troba actualment reclòs a la Presó d'Ofer, a la Cisjordània ocupada. Si la seva ordre de detenció no es renova, podria estar de tornada a casa pel 17 de maig de 2022.

Amnistia Internacional demana a les autoritats israelianes que alliberin Nakhleh i altres persones palestines recloses en detenció administrativa, com a primer pas per posar fi al crim de lesa humanitat d'apartheid.

Amal Nakhleh pateix miastènia greu, un trastorn neuromuscular autoinmune crònic que provoca debilitat muscular i afecta la respiració i la deglució. Aquesta malaltia requereix un tractament mèdic continu, i els seus símptomes s'agreugen amb el cansament i l'estrès.

El seu pare va afegir: "Amal no està bé. Amb prou feines pot empassar o parlar. Quan vaig veure'l per última vegada, al febrer, em va preguntar: "Papa, creus que em deixaran sortir. Què podia dir-li? Quin és la nostra anàlisi d'un sistema que és arbitrari, cruel i punitiu".

"El govern israelià ha d'alliberar immediatament Amal Nakhleh perquè pugui reprendre els seus estudis i rebre l'atenció mèdica que necessita. Mantenir aquest jove detingut en aquestes terribles condicions constitueix tracte cruel, inhumà o degradant", ha manifestat Saleh Higazi.

Informació complementària

El 15 de desembre de 2021, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària del Consell de Drets Humans de l'ONU va emetre una opinió sobre el cas d'Amal Nakhleh, en la qual va determinar que la seva detenció era arbitrària per diversos motius. El govern israelià no va cooperar amb el grup de l'ONU, malgrat les reiterades crides perquè ho fes.

Israel manté actualment almenys 550 persones palestines en detenció administrativa, segons Addameer, grup de defensa dels drets dels presos i preses palestins. Les persones detingudes han protestat contra l'ús de tribunals militars per part d'Israel.

El 7 de març de 2022, Salah Hammouri, defensor dels drets humans i advocat d'Addameer, organització que ha estat qualificada de "terrorista" pel ministre de Defensa israeliana com a part d'un atac contra la societat civil palestina, va ser posat en detenció administrativa durant tres mesos.

Al març de 2022, el Comitè de Drets Humans de l'ONU va demanar a Israel que "posi fi immediatament a la pràctica generalitzada de detenció i reclusió arbitrària, inclosa la detenció administrativa, de persones palestines, inclosos menors d'edat". També va subratllar que les persones palestines detingudes, incloses les recloses en detenció administrativa, han de gaudir de totes les salvaguardes jurídiques i de procediment, inclòs el dret a ser informat dels motius de la detenció i reclusió, a tenir accés a assistència lletrada i a comparèixer sense demora davant d'un jutge.