Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel i Territoris Palestins Ocupats: la solidaritat amb el poble palestí implica posar fi a qualsevol suport a l'apartheid

AP Photo/Mahmoud Illean

El Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, Amnistia Internacional reitera la seva crida a l'acció global per a posar fi al sistema d'apartheid imposat impunement per les autoritats a la població palestina. Aquest sistema s'ha tornat més violent i opressiu al llarg de l'últim any: a Cisjordània, les forces israelianes han matat a 127 persones palestines des de gener i han ferit a centenars més, i s'ha observat un increment de les agressions i la violència contra població palestina per part de colons recolzats per l'Estat. Les autoritats israelianes han intensificat l'ús de la detenció administrativa per a recloure a persones palestines sense càrrecs ni judici, i també els seus atacs contra organitzacions de la societat civil palestines. A Gaza, l'ofensiva militar israeliana duta a terme a l'agost va agreujar la dura crisi humanitària generada pel bloqueig il·legal impost per Israel.

“Avui, i tots els dies, Amnistia Internacional està al costat de la població palestina en la reivindicació dels seus drets enfront dels atacs incessants d'Israel. Demanem als nostres simpatitzants a tot el món que mostrin la seva solidaritat alçant la veu, de la manera que puguin, per a reclamar la fi de l'apartheid israelià”, ha afirmat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica.

“Davant l'acumulació de violacions de drets humans comeses per les autoritats israelianes i l'atac sense precedents que sofreix la societat civil palestina, avui més que mai la població palestina necessita suport internacional. Demanem a la comunitat internacional que suspengui tota forma de suport, directe o indirecte, per acció o omissió, al sistema d'apartheid israelià.”

Amnistia Internacional disposa de portaveus per a entrevistes sobre:

La deterioració de la situació de la població palestina de Cisjordània

Les forces israelianes han intensificat l'activitat militar a Cisjordània enguany, amb centenars d'incursions violentes i la imposició de nous tancaments que han endurit les restriccions de circulació fins a l'escanyament. Segons l'ONU, 2022 ha estat l'any més letal per a la població palestina de Cisjordània des de, almenys, 2005. Les forces israelianes han matat a 127 persones palestines en el que va d'any, entre elles molts menors d'edat.

L'auge dels atacs violents contra població palestina per colons recolzats per l'Estat

Colons israelians han dut a terme centenars d'atacs violents contra persones palestines durant la passada temporada de collita de l'oliva: agressions físiques, milers d'oliveres arrencades i cremades i cases i automòbils destruïts a l'empara de les forces armades israelianes.

El brusc augment de les ordres de detenció administrativa

En el que va d'any, les autoritats israelianes han emès 1.789 ordres de detenció administrativa, segons l'organització palestina Addameer, i la tendència a l'alça continua. El 26 de novembre hi havia 820 persones palestines en reclusió indefinida sense càrrecs ni judici en presons israelianes; la seva detenció es basa en informació “secreta”. Entre elles està Salah Hammouri, advocat i defensor dels drets humans francopalestí que porta en detenció administrativa des del 7 de març de 2022.

La crisi humanitària i els atacs il·legítims sistemàtics en la Franja de Gaza

A l'agost de 2022, les forces israelianes van causar encara més morts, lesions i desplaçaments de civils en aparents crims de guerra comesos en l'assetjada Franja de Gaza, documentats per Amnistia Internacional en un document.

La campanya d'Israel per a aniquilar la societat civil palestina

A l'agost de 2022, les forces armades israelianes van irrompre en les oficines de Addameer, Al Haq, Defensa de Nenes i Nens Internacional – Palestina (DCIP), la Unió de Comitès de Treball Agrícola, el Centre Bisan per a la Recerca i el Desenvolupament, els Comitès de Treball Sanitari i la Unió de Comitès de Dones Palestines, i van confiscar arxius i equips. Van emetre ordres militars de tancament de les oficines i van soldar les seves portes. Aquestes organitzacions havien estat qualificades de “terroristes” conformement a la legislació israeliana l'any anterior.

Demolicions i desallotjaments forçosos en curs

En Masafer Yatta, Cisjordània, 1.150 persones corren perill de ser desplaçades a la força per les autoritats israelianes. La setmana passada, les forces israelianes van demolir una escola en la zona, arrabassant a 23 nens i nenes el seu dret a l'educació. Si Israel segueix endavant amb les demolicions i expulsions previstes en Masafer Yatta, els seus actes seran equiparables a trasllat forçós, un crim de lesa humanitat. També la setmana passada, les autoritats israelianes van demolir el llogaret palestí beduïna no reconeguda d'Al Araqib (a la regió de Negev/Naqab) per 209a vegada. Són només dos entre milers d'exemples.