Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel i Territoris Palestins Ocupats: Salah Hammouri ha de ser alliberat d'una detenció administrativa injusta

© ABBAS MOMANI/AFP via Getty Images

Davant la notícia que les autoritats israelianes han prorrogat tres mesos la detenció administrativa del defensor de drets humans Salah Hammouri, la directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, Heba Morayef, ha declarat:

"Des de març, les autoritats israelianes mantenen Salah Hammouri en detenció arbitrària sense càrrecs ni judici en un intent evident de reprimir el seu treball sobre drets humans. És indignant que ara hagi de complir tres mesos més en detenció".

Les autoritats israelianes han d'alliberar immediatament Salah Hammouri. Totes les persones en detenció administrativa han de quedar en llibertat immediatament si no són acusades d'algun delicte recognoscible internacionalment i jutjades en procediments segons les normes sobre judicis justos.

Avui, en lloc de tornar a casa amb la seva família, Salah Hammouri s'enfronta a tres mesos més de presó. La seva detenció encara pot ser prorrogada novament i utilitzada en contra seva per accelerar la seva expulsió de Jerusalem. Amnistia Internacional demana a les autoritats israelianes que garanteixin el manteniment del seu estatut de residència a Jerusalem perquè pugui prosseguir la seva feina de drets humans sense por de represàlies".

Informació complementària

Salah Hammouri és advocat, investigador i defensor de drets humans francopalestí que treballa per a l'ONG palestina Addameer. Porta reclòs sota custòdia de les autoritats israelianes des del 7 de març, quan se'l van emportar de casa seva al barri de Kufr Aqab de Jerusalem.

Des de setembre de 2020, les autoritats israelianes han fet passes per retirar a Salah Hammouri la seva condició de resident permanent per "deslleialtat" a l'Estat d'Israel, per la qual cosa corre perill de ser deportat.

Segons Addameer, al maig de 2022 hi havia 600 palestins en detenció administrativa. La detenció administrativa permet a Israel recloure persones palestines sense intenció de sotmetre-les a judici penal. Les ordres poden renovar-se indefinidament i les proves es mantenen en secret, per la qual cosa la persona no pot impugnar de manera efectiva la seva detenció ni saber quan sortirà en llibertat. L'ús sistemàtic que fa Israel de la detenció administrativa viola el dret internacional dels drets humans, ja que acaba sent una detenció arbitrària que, si s'allarga o repeteix, pot constituir tracte o pena cruel, inhumà i degradant. Amnistia Internacional ha mostrat que l'ús de la detenció administrativa per part d'Israel constitueix un acte inhumà perpetrat per seguir sotmetent a la població palestina a un sistema d'apartheid, la qual cosa constitueix un crim de lesa humanitat.