Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel i Territoris Palestins Ocupats: impunitat per a la violència dels colons

©SOPA Images/ Contributor/Getty Images

Arran de l'alliberament anit de sis colons israelians sospitosos de participar en els atacs de diumenge contra població palestina a la governació de Nablús, Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha manifestat:
 
“La impunitat preval sota el sistema d'apartheid israelià. Ahir, malgrat la intensitat i magnitud dels atacs de diumenge, que van causar la mort a una persona palestina i van ferir-ne gairebé 400 més, i de les inusitades expressions de condemna internacional de la violència dels colons, la policia israeliana va posar en llibertat sis persones sospitoses que havien estat arrestades en relació amb els atacs. Mentrestant, s'han dictat ordres de detenció administrativa contra altres dues, la qual cosa vulnera el dret internacional. Des de fa temps, les autoritats israelianes possibiliten i instiguen els atacs a la població palestina i, en alguns casos, hi participen directament”.
 
“La violència dels colons amb suport de l'Estat és endèmica a la Cisjordània ocupada. Pobles i ciutats com Huwara, epicentre dels atacs del diumenge, són objecte de freqüents atacs en estar envoltats d'assentaments il·legals. Per exemple, a l'octubre de 2022, els colons van irrompre en una escola de Huwara, on van trencar finestres i van colpejar mestres i alumnes; menys de dues setmanes després, una cafeteria va ser incendiada i grups de colons van atacar residents palestins amb canonades i pedres. Amnistia Internacional reitera la seva crida a les autoritats israelianes perquè desmantellin tots els assentaments, que constitueixen un crim de guerra en virtut del dret internacional, així com el sistema d'apartheid imposat a la població palestina. L'apartheid constitueix un crim de lesa humanitat i, mentre segueixi en vigor, la violència contra la població civil no s'aturarà”.
 
Informació complementària

La nit de diumenge 26 de febrer, centenars de colons israelians amb suport de l'Estat van dur a terme múltiples atacs contra població palestina en la governació de Nablús (Cisjordània ocupada), inclosa la ciutat de Huwara i els pobles pròxims de Burin, Assira al Qibliya, Beit Furik, Zatara i Beita. Els colons van incendiar desenes d'automòbils, habitatges i camps de propietat palestina i van agredir físicament palestins, fins i tot amb barres metàl·liques i pedres. Aquell mateix dia, dos colons israelians, tots dos civils, havien estat víctimes d'homicidi il·legítim en un atac amb armes de foc prop de Huwara.
 
Segons va concloure la investigació de l'organització israeliana Yesh Din, el 93% de totes les investigacions sobre atacs de colons contra població palestina a la Cisjordània ocupada es van tancar sense processaments en el període comprès entre 2005 i 2022. Així mateix, va concloure que més del 80% de les denúncies presentades per palestins davant la policia israeliana no s'investigaven en absolut.
 
Dimecres, en un cru exemple de la vinculació de l'Estat a la violència dels colons, el ministre d'Economia d'Israel, Bezalel Smotrich, va afirmar que Huwara hauria de ser “esborrada" per l'Estat israelià. L'ONU va documentar 621 atacs contra població palestina per colons israelians a la Cisjordània ocupada el 2022.