Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel i Territoris Palestins Ocupats: L'expulsió de Salah Hammouri constituiria un crim de guerra

Copy: Privado

Diumenge 4 de desembre, les autoritats israelianes tenen previst expulsar el defensor dels drets humans franco-palestí Salah Hammouri, a qui li han revocat el permís de residència a Jerusalem.

Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, va manifestar:

"Salah Hammouri ja ha passat nou mesos en detenció administrativa sense càrrecs ni judici enguany en represàlia pel seu incansable treball de campanya per la fi de l'apartheid d'Israel contra la població palestina. Aquests últims plans no són només un intent vergonyós d'obstaculitzar el treball de drets humans de Salah; són també una manifestació de l'esgarrifós objectiu polític a llarg termini de les autoritats israelianes de reduir el nombre de persones palestines a Jerusalem Est."

"L'expulsió il·legítima dels Territoris Palestins Ocupats constitueix una infracció greu del Quart Conveni de Ginebra i un crim de guerra. L'expulsió duta a terme la fi de mantenir un sistema d'apartheid constitueix un crim de lesa humanitat. Tots aquests crims estan sota la jurisdicció de la Cort Penal Internacional, el fiscal de la qual ha obert una recerca de la situació en Palestina. Reiterem la nostra petició perquè s'inclogui el crim d'apartheid en aquesta recerca; les autoritats israelianes han de rendir comptes."

"Al llarg dels últims vint anys, Salah Hammouri ha sofert molts dels actes inhumans dels quals les autoritats israelianes se serveixen per a imposar i mantenir el seu sistema d'apartheid. Ha estat sotmès a detenció administrativa prolongada en diverses ocasions, així com a fustigació, separació familiar, vigilància i amenaces constants de revocació de la residència. Aquesta persecució s'ha d'acabar. Les autoritats israelianes han de deixar en llibertat Salah Hammouri, restituir la seva condició de resident a Jerusalem i permetre-li prosseguir amb la seva feina de drets humans sense por de represàlies."

Informació complementària

El 30 de novembre Salah Hammouri va rebre la notificació que serà expulsat a França el diumenge 4 de desembre de 2022, data de venciment de la seva ordre de detenció administrativa. Salah porta reclòs sense càrrecs ni judici des del 7 de març en virtut d'una ordre de detenció administrativa de tres mesos que ha estat renovada en diverses ocasions.

L'expulsió de Salah Hammouri establiria un perillós precedent. Es basa en una modificació d'una llei que autoritza el Ministeri de l'Interior israelià a expulsar a residents permanents (la condició jurídica que tenen la majoria de les persones palestines residents a Jerusalem) si es conclou que han estat "deslleials" a l'Estat d'Israel. Això es contradiu amb el dret internacional, que no exigeix lleialtat per part de la població ocupada cap a la potència ocupant.

En virtut del dret israelià, les persones palestines residents a Jerusalem Oriental no són ciutadanes israelianes i no són residents de Cisjordània. En el seu lloc, se'ls concedeix un fràgil estatut de residència permanent que els permet residir i treballar a la ciutat i que pot ser revocat per una sèrie de raons discriminatòries.