Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: Les execucions de manifestants torturats han de desencadenar una reacció enèrgica de la comunitat internacional

© Particular

En resposta a l'execució de tres manifestants torturats —Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi i Saeed Yaghoubi— després d'un judici sense garanties ni remotament semblant a un procediment judicial seriós, Diana Eltahawy, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha manifestat:

“Ens horroritza l'esgarrifosa execució d'aquests manifestants que s'ha dut a terme aquest matí. Van ser condemnats a mort menys de dos mesos després de la seva detenció, i executats després de només unes setmanes després que el Tribunal Suprem confirmés les seves injustes sentències condemnatòries i penes de mort sense tenir en compte la manca de proves i les greus denúncies de tortura. La sorprenent velocitat amb què es va conduir aquests tres homes cap a la mort il·lustra el menyspreu flagrant de les autoritats pels drets a la vida i a un judici just.”

“Aquestes execucions estan concebudes per les autoritats iranianes per a fer arribar al món i a la població de l'Iran el contundent missatge que no es detindran davant de res per a reprimir i castigar la dissidència. Si no hi ha una enèrgica resposta internacional, les autoritats continuaran gaudint sense immutar-se de la seva impunitat, amb conseqüències letals per a la població de l'Iran.”

“Els governs han de denunciar urgentment aquestes execucions, en els termes més enèrgics possibles, mitjançant declaracions públiques i gestions. Tanmateix, això no és suficient davant l'ús implacable que fan les autoritats iranianes de la pena de mort. Per als i les iranianes, el temps és un luxe al qual no tenen accés: se'ls lleva la vida arbitràriament a un ritme endimoniat, en simulacres d'execucions judicials.”

“Instem tots els Estats a exercir la jurisdicció universal sobre tots els funcionaris iranians contra els quals existeixin proves admissibles suficients de responsabilitat penal en tortures i altres delictes de dret internacional.”

“A les autoritats iranianes se'ls ha de fer entendre inequívocament que el món no assistirà indiferent a la seva intensificació de l'ús de la pena de mort com a eina de repressió política.”

Informació addicional

Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi i Saeed Yaghoubi van ser detinguts al novembre de 2022 després de participar en les manifestacions celebrades a la ciutat d'Isfahan durant l'onada de protestes que va desencadenar-se a tot el país per la mort sota custòdia de Mahsa (Zhina) Amini.

Segons fonts ben informades, van ser torturats després de ser sotmesos a desaparició forçada i obligats a realitzar les declaracions incriminatòries en què es va basar la causa penal en contra seva. Les fonts van contar que els interrogadors van penjar Majid Kazemi cap per avall i li van mostrar un vídeo en què torturaven el seu germà, també detingut. També van sotmetre'l almenys a 15 simulacres d'execució fent-lo pujar a una cadira i col·locant-li una soga al voltant del coll, i baixant-lo en l'últim moment. En els dies previs al judici, van amenaçar de matar els seus germans si no acceptava els seus càrrecs i “confessava” el que li diguessin.

En un missatge d'àudio enviat des de la presó de Dastgerd, on els tres homes estaven reclosos, s'escolta Majid Kazemi dir: “Juro per Déu que soc innocent. No portava cap arma. [Els agents de les forces de seguretat] no deixaven de colpejar-me i ordenar-me que digués que aquesta arma és meva. […] Els vaig dir que diria el que volguessin, però que si us plau deixessin en pau la meva família. Vaig fer el que ells volien per la tortura”.

Els homes van ser jutjats al desembre de 2022 i gener de 2023, i condemnats a mort pel general i imprecís càrrec de “enemistat amb Déu” (moharebeh). Aquest càrrec es va basar en acusacions infundades —producte de “confessions” realitzades sota tortura— que els homes havien utilitzat armes de foc en un incident que havia tingut lloc durant les protestes a Isfahan, on van morir tres membres de les forces de seguretat. No obstant això, no els van acusar ni els van declarar culpables d'assassinat per aquestes morts. El 10 de maig, les autoritats van anunciar que el Tribunal Suprem havia confirmat les seves sentències condemnatòries i penes de mort malgrat la vulneració del seu dret al degut procés, les importants deficiències procedimentals, la falta de proves i les denúncies de tortura que mai no es van investigar. Segons algunes fonts, les autoritats havien comunicat en diverses ocasions a les famílies dels homes abans de la decisió del Tribunal Suprem que serien indultats i llocs en llibertat per falta de proves.

Els homes van ser enterrats en tres llocs diferents sota estrictes mesures de seguretat. Després d'executar Majid Kazemi aquest matí, les autoritats han detingut un dels seus germans.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de la persona acusada i del mètode utilitzat per l'Estat per a dur a terme l'execució, perquè considera que viola el dret a la vida, proclamat en la Declaració Universal de Drets Humans. La pena de mort és l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant.