Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: Les ambigües afirmacions sobre la dissolució de la “policia de la moral” no han d'enganyar la comunitat internacional

© Particular

"Les declaracions imprecises i contradictòries de les autoritats iranianes sobre la suposada dissolució del que es coneix com a "policia de la moral" de l'Iran no han d'enganyar la comunitat internacional sobre la violència contra les dones i nenes implícita en les lleis sobre l'ús obligatori del vel i alimentada per la impunitat dels qui les fan complir amb violència", ha declarat avui Amnistia Internacional.

Durant una conferència de premsa celebrada el 3 de desembre de 2022, el fiscal general de l'Iran, Mohammad Jafar Montazeri, va dir: "La 'policia de la moral' (gasht-e ershad) no té cap relació amb el poder judicial i ha estat clausurada pel [organisme] que l'havia creat." Després va matisar la seva declaració afegint: "El poder judicial continuarà regulant la conducta de les persones en la societat", indicant que continuarà la vigilància del cos de les dones en virtut de les lleis sobre l'ús obligatori del vel. Els mitjans de comunicació estatals van informar l'endemà que "cap autoritat oficial de la República Islàmica de l'Iran ha confirmat el tancament de la policia de la moral."

"La declaració del fiscal general va ser deliberadament imprecisa i no esmentava la infraestructura legal i normativa que manté fermament en el seu lloc contra les dones i les nenes la pràctica de l'ús obligatori del vel. Dir que la "policia de la moral" no té cap relació amb el poder judicial distorsiona la realitat que, des de fa decennis, el poder judicial avala la criminalització de les dones i les nenes en aplicació de les lleis abusives i discriminatòries sobre l'ús obligatori del vel. Davant la indignació suscitada a l'Iran i en la resta del món per aquesta forma extrema de discriminació i violència de gènere, les autoritats iranianes es limiten a culpar-se entre si per a eludir la seva responsabilitat", ha declarat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

"La comunitat internacional i els mitjans de comunicació globals no han de permetre que les autoritats iranianes els enganyin. L'ús obligatori del vel està afermat en el Codi Penal i en altres lleis i normes iranianes que permeten que els organismes de seguretat i administratius sotmetin a les dones a detenció arbitrària i els neguin l'accés a institucions públiques com a hospitals, escoles, oficines governamentals i aeroports si no es cobreixen el cabell. Fins al dia que s'eliminin totes aquestes lleis i normes, la mateixa violència que va provocar la detenció i la mort sota custòdia de Mahsa (Zhina) Amini continuarà exercint-se contra milions de dones i nenes més."

La "policia de la moral" iraniana és una branca de la policia del país, que depèn del Ministeri de l'Interior. Malgrat la declaració del fiscal general que intenta distanciar el poder judicial de la "policia de la moral", segons el Codi d'Enjudiciament Criminal iranià, els agents de policia són considerats "funcionaris judicials" (zabetan-e qazai) que poden practicar detencions i interrogatoris sota la supervisió i instruccions del fiscal.

La "policia de la moral" sotmet a tota la població femenina a vigilància, però la vigilància del cos de les dones no l'exerceix solament l'Estat. L'abusiva, discriminatòria i degradant legislació iraniana sobre ús obligatori del vel permet no sols a agents estatals, sinó també a agents parapolicials, que no són agents de l'Estat, assetjar i agredir a dones i nenes diàriament en públic.

La legislació sobre l'ús obligatori del vel viola tota una sèrie de drets, entre ells els relatius a la igualtat, la intimitat i la llibertat d'expressió i de creences. Aquesta legislació degrada també a les dones i les nenes, privant-les de la seva dignitat, la seva autonomia corporal i la seva autoestima.

En virtut de l'article 638 del Codi Penal Islàmic de l'Iran, tot acte que es consideri "ofensiu" per a la moral pública està castigat amb una pena d'entre 10 dies i 2 mesos de presó, o 74 fuetades. Una nota aclaridora d'aquest article explica que les dones a les quals es vegi en públic sense vel seran castigades amb una pena d'entre 10 dies i 2 mesos de presó o una multa. La llei s'aplica a nenes de tan sols 9 anys, que és l'edat mínima de responsabilitat penal per a les nenes a l'Iran. En la pràctica, les autoritats han imposat l'ús obligatori del vel a les nenes a partir dels 7 anys, quan comencen l'escola elemental.

"És important recordar que els qui protesten a l'Iran no demanen només la dissolució de la 'policia de la moral', sinó la transició de l'Iran a un nou sistema polític i jurídic que respecti els seus drets humans i llibertats fonamentals. L'alçament popular que està tenint lloc en tot l'Iran reflecteix la ira nacional per decennis d'opressió de la població iraniana, gran part de la qual continua sent víctima d'homicidi il·legítim diàriament només per voler llibertat, democràcia i drets humans", va concloure Heba Morayef.