Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: La comunitat internacional ha de prendre mesures enèrgiques per impedir l'execució de tres manifestants torturats

D'esquerra a dreta, els joves iranians Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi, Saeed Yaghoubi. © Particular.

En resposta al temor per l'execució imminent a l'Iran de tres manifestants d'Isfahn—Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi i Saeed Yaghoubi— per l'emissió en mitjans de comunicació estatals de les seves “confessions” i la confirmació pel Tribunal Suprem de la seva injusta sentència condemnatòria i pena de mort, tot i existir motius de preocupació relacionats amb la tortura i les garanties processals, Diana Eltahawy, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha manifestat:

“L'escandalosa velocitat amb què el sistema judicial iranià ha donat curs al judici i a la sentència d'aquests manifestants —en un context de “confessions” entelades per tortura, deficiències procedimentals greus i manca de proves— és un exemple més del descarat menyspreu de les autoritats iranianes pel dret a la vida i a un judici just.”

En un àudio, Majid Kazemi va dir des de la presó que s'havia vist obligat a realitzar declaracions autoincriminatòries falses després que els interrogadors el colpegessin, el sotmetessin a descàrregues elèctriques i a simulacres d'execució i l'amenacessin amb violar-ho, executar els seus germans i assetjar els seus pares.

“L'ús de la pena de mort contra aquests homes és un acte de venjança flagrant contra una generació valenta de manifestants per exigir amb tenacitat els drets de la població iraniana durant els últims set mesos. És una prova més que les autoritats estan adoptant mesures cada vegada més violentes i extremes per a turmentar i aterrir la població de l'Iran amb la finalitat de posar fi a les protestes a qualsevol preu i imposar el silenci i la submissió mitjançant la força bruta.”

“Enmig de l'horrible onada d'execucions de desenes de persones duta a terme per les autoritats des de finals d'abril de 2023, la comunitat internacional ha de prendre mesures urgents i valentes per aturar l'execució d'aquests manifestants abans que sigui massa tard. Les autoritats penitenciàries van comunicar a les seves famílies que avui era la seva última visita. La comunitat internacional també ha de pressionar les autoritats iranianes perquè estableixin immediatament una moratòria oficial de les execucions. Instem tots els Estats a exercir la jurisdicció universal sobre tots els funcionaris iranians contra els quals existeixin sospites raonables de responsabilitat penal en delictes de dret internacional.”

Informació complementària

Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi i Saeed Yaghoubi van ser detinguts al novembre de 2022 després de participar en manifestacions a Isfahan durant l'onada de protestes que va desencadenar en tot el país la mort sota custòdia de Mahsa (Zhina) Amini.

Segons algunes fonts, van ser torturats després de ser sotmesos a desaparició forçada i obligats a realitzar les declaracions incriminatòries en què es va basar la causa penal en contra seva. Les fonts van explicar que els interrogadors van penjar Majid Kazemi cap per avall i li van mostrar un vídeo en què torturaven al seu germà, també detingut. També van sotmetre'l almenys a 15 simulacres d'execució fent-lo pujar a una cadira i col·locant-li una soga al voltant del coll, i baixant-lo en l'últim moment. En els dies previs al judici, van amenaçar de matar els seus germans si no acceptava els seus càrrecs i “confessava” el que li diguessin.

En un missatge d'àudio des de la presó de Dastgerd, on es troben reclosos, s'escolta Majid Kazemi dir: “Juro per Déu que soc innocent. No portava cap arma. [Les forces de seguretat] no deixaven de colpejar-me i ordenar-me que digués que aquesta arma és meva. […] Els vaig dir que diria el que volguessin, però que si us plau deixessin en pau la meva família. Vaig fer el que ells volien per la tortura”.

Els homes van ser jutjats al desembre de 2022 i gener de 2023 i condemnats a mort pel càrrec de “enemistat amb Déu” (moharebeh) per presumpta tinença d'una arma de foc. El 10 de maig, les autoritats van anunciar que el Tribunal Suprem havia confirmat les seves condemnes malgrat la vulneració del seu dret al degut procés, importants deficiències procedimentals, falta de proves i denúncies de tortura que mai no es van investigar. Segons fonts ben informades, les autoritats havien comunicat en diverses ocasions a les famílies dels homes abans de la decisió del Tribunal Suprem que serien indultats i posats en llibertat per manca de proves.

Avui s'ha citat les famílies per a una visita amb els homes durant la qual les autoritats penitenciàries els han comunicat que es tractava de l'última, fet que desperta greus motius de preocupació que puguin ser executats demà al matí. Les famílies han convocat una protesta davant la presó de Dastgerd aquesta nit a les 22h, hora de Teheran.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de l'acusat i del mètode utilitzat per l'Estat per a dur a terme l'execució, perquè considera que viola el dret a la vida, proclamat en la Declaració Universal de Drets Humans. La pena de mort és l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant.