Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Indonèsia: centenars de rohingyes necessiten rescat urgent prop d'aigües d'Aceh

Un vaixell amb persones rohingyes a l'espera de ser rescatades / AP Photo/Zik Maulana

Davant de la informació que s'ha vist una embarcació en què viatgen prop de 250 persones refugiades rohingyes prop d'aigües indonèsies, davant d'Aceh, Usman Hamid, director executiu d'Amnistia Internacional Indonèsia, ha declarat:

"Les autoritats indonèsies han de rescatar urgentment les persones rohingyes actualment a la deriva davant de la costa d'Aceh. És qüestió de vida o mort. Indonèsia té una oportunitat de donar exemple a la regió i simplement mostrar humanitat".

"Hem rebut informes que les patrulles frontereres tenen instruccions de rebutjar aquestes persones. Això és inconcebible. Rebutjar l'embarcació constituiria una violació de les obligacions internacionals d'Indonèsia. Ara que se les ha alertat de la presència d'una embarcació en dificultats, les autoritats han de rescatar immediatament, desembarcar a els qui estan a bord, proporcionar-los allotjament i garantir la seva seguretat.

"Indonèsia ja ha demostrat lideratge regional en permetre dues vegades aquest any que embarcacions amb rohingyes desesperats desembarquessin a les seves costes després de mesos a la deriva".

"No hi ha cap motiu pel qual Indonèsia hagi de liderar sola aquesta crisi de refugiats. Ha de compartir-se la responsabilitat entre els països de la regió per organitzar operacions urgents de recerca i salvament i prevenir que altres persones afrontin els mateixos perills. Els països de l'ASEAN no estan sortint en auxili de les persones que fugen de la persecució a Myanmar i de les penúries dels camps de persones refugiades de Bangladesh. El sofriment de la població rohingya és un problema regional que necessita una resposta regional segons al dret internacional".

Informació complementària

Miftachuddin Cut Adek, líder d'una comunitat pesquera d'Aceh, ha declarat avui als mitjans de comunicació locals que s'havia albirat un vaixell en el qual hi havia al voltant de 250 persones refugiades rohingyes a 80-100 milles, prop de les aigües de Lhokseumawe. Va dir que els pescadors locals portaven veient-lo diversos dies a la zona.

Amnistia ha rebut també informació confidencial segons la qual l'Armada i l'Exèrcit indonesis han ordenat a totes les unitats locals que estan en la costa d'Aceh que romanguin alerta per impedir la seva arribada. En virtut del dret internacional, els Estats han de protegir els drets humans de les persones refugiades que arriben a les seves costes.

El principi de no devolució (non-refoulement) prohibeix retornar persones a un lloc on podrien ser perseguides o patir abusos greus contra els drets humans. Aquest principi és la pedra angular de la protecció internacional de les persones refugiades i és fonamental per a la prohibició absoluta de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants.

Al setembre, les autoritats indonèsies van permetre el desembarcament de 297 persones refugiades rohingyes a Lhokseumawe, Aceh, i es van comprometre a donar-los allotjament. Al juny, 99 persones refugiades rohingyes van desembarcar a Aceh del Nord després que la població local demanés a les autoritats que les rescatessin i protestessin fins que finalment van desembarcar.

Totes aquestes persones refugiades, 383 en total, es troben actualment en el Centre de Formació Professional de Lhokseumawe. Almenys tres d'elles han mort de COVID-19.

Després d'aquestes arribades, el govern indonesi va demanar a la reunió ministerial de l'ASEAN del mes passat que els països veïns adoptessin una resposta compartida per rescatar persones refugiades rohingyes.