Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hondures: les autoritats han de garantir transparència en el procés contra l'acusat de planejar l'assassinat de Berta Càceres

Monument commemoratiude Berta Cáceres en el centre del COPINH © Amnesty International/Sergio Ortiz

Davant de la manca de publicitat de l'audiència celebrada aquest matí en el procés judicial contra David Castillo, únic acusat com a autor intel·lectual de l'assassinat de la lideressa lenca i defensora ambientalista Berta Càceres, Amnistia Internacional recorda a les autoritats hondurenyes la seva obligació de complir amb les normes del degut procés legal.

Previ a l'inici del debat oral i públic, el 22 d'octubre estava programada una audiència d'examinació de diligències en el procés contra David Castillo, exgerent de l'empresa Desenvolupaments Energètics (DESA), a càrrec del projecte hidroelèctric Agua Zarca. D'acord amb el Consell Cívic d'Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures (COPINH), del qual Berta Càceres n'era la coordinadora general, no s'hauria garantit l'accés remot a la transmissió de l'audiència a causa de l'absència d'agent tècnics, posant en risc la publicitat i transparència del procés penal.

"Amnistia Internacional ha sol·licitat reiteradament a les autoritats hondurenyes que garanteixin els drets d'accés a la justícia, veritat i reparació de la família de Berta Càceres i dels integrants del COPINH. En consideració de les restriccions d'accés a la sala relacionades amb la pandèmia de COVID-19, les autoritats també han de prendre totes les mesures que portin a garantir que el procés sigui públic i transparent a través de l'ús de mitjans remots", va dir Erika Guevara-Rosas, directora per a les Américas d'Amnistia Internacional.

"En un país com Hondures, on el perill de mort és constant per a les persones defensores dels drets humans relacionades al territori i del medi ambient i la impunitat gairebé absoluta, assegurar la publicitat del procés judicial, incloent la presència de periodistes i observadors, és fonamental perquè la societat en el seu conjunt conegui la veritat de l'ocorregut amb Berta Càceres. El procés judicial ha de ser transparent".

L'assassinat de Berta Càceres, perpetrat fa quatre anys i mig, és un dels crims més emblemàtics contra persones defensores de drets humans, que ha commogut la societat hondurenya i internacional. Amnistia Internacional estarà pendent del respecte de les garanties del degut procés legal de les parts durant el judici, així com de la continuïtat de la investigació per a la identificació de totes les persones involucrades en l'assassinat.