Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: Amnistia Internacional exigeix investigació de l'ús excessiu de les forces en protestes

Policia a la manifestació del 21 de novembre a la ciutat de Guatemala. © REUTERS/Luis Echeverria

Després d'analitzar les imatges de les protestes del 21 de novembre que proven que la Policia Nacional Civil (PNC) va utilitzar la força excessiva contra manifestants i persones que caminaven pel carrer, Amnistia Internacional ha fet una crida a les autoritats guatemalenques perquè investiguin de manera exhaustiva les violacions de drets humans perpetrades en el context de les recents protestes al país.

"La repressió policial de les protestes del 21 de novembre va ser molt greu. Per Amnistia Internacional queda clar que les autoritats guatemalenques han violat els estàndards internacionals de l'ús de la força, i han atacat els drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica de la població," ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Exigim al Ministeri Públic una investigació ràpida, exhaustiva i independent de l'ús excessiu de la força policial durant les manifestacions i al govern que assegura que la població pugui fer ús del seu dret a alçar la veu sense por a represàlies."

Aquest cap de setmana, milers de persones van sortir als carrers de la capital i altres ciutats a protestar contra l'aprovació del pressupost nacional de l'any 2021 pel Congrés de la República, que van ser presentats pel govern del president Alejandro Giammattei enmig d'una opacitat que no va permetre una discussió àmplia i que, entre altres preocupacions, inclou la reducció substancial de partides de despesa pública per a programes socials que permetin atendre les necessitats de la població, com la desnutrició crònica, així com pel funcionament de la Procuradoria dels Drets Humans.

En resposta a algunes mostres de violència durant les protestes, que en la seva majoria van ser pacífiques, la Policia Nacional Civil va er ús innecessari i indiscriminat de gasos lacrimògens i van llençar aigua contra persones que estaven reunides pacíficament o que estaven caminant pel carrer. Es van registrar almenys 43 detencions. En les imatges d'Amnistia Internacional va poder constatar actes de violència comesos per la policia, incloent-hi cops contra persones detingudes o periodistes. L'Hospital Rosevelt també va informar que va atendre dues persones amb lesions en els ulls causades per llaunes de gas lacrimogen.

Els dispositius que tenen efectes indiscriminats i un potencial lesiu alt, els gasos lacrimògens o els canons d'aigua, no han d'utilitzar-se contra reunions públiques pacífiques o en la seva majoria pacífiques. Segons els estàndards internacionals sobre ús de la força, només poden ser utilitzats, en la mesura d'allò que és estrictament necessari i sempre que es donin indicacions clares, en situacions de violència generalitzada amb la finalitat de dispersar una multitud quan tots els altres mitjans no hagin aconseguit contenir la violència.

Amnistia Internacional reitera que el fet de violència d'algunes persones no fan perdre el caràcter pacífic d'una protesta i que l'actuació policial ha de mantenir sempre els criteris de legalitat, necessitat i proporcionalitat.

"El Govern del president Alejandro Giammattei ha de garantir que les persones puguin exercir els seus drets a la llibertat d'expressió i assemblea pacífica. Per això, s'ha de posar fi a l'ús de les forces de seguretat per reprimir la població, així com evitar el llenguatge que estigmatitza i buscar criminalitzar les persones que veritablement es manifesten exigint rendició de comptes de les autoritats," va concloure Erika Guevara-Rosas.