Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'acord de la COP28 per abandonar l'ús de combustibles fòssils estableix un precedent però no salvaguarda els drets humans

© Fadel Dawod/Getty Images

La COP28 celebrada a Dubai ha reconegut per primera vegada la necessitat d'abandonar l'ús de combustibles fòssils, al final d'una cimera sobre el clima entelada per les restriccions imposades a la societat civil i pel flagrant menyspreu dels Emirats Àrabs Units pels drets humans, ha afirmat Amnistia Internacional.

Acord estrella de la COP28 sobre el Balanç Mundial per “fer la transició” i deixar enrere els combustibles fòssils com a font d'energia: és la primera vegada que s'esmenten els combustibles fòssils en les decisions de la COP. L'acord reconeix la seva funció com a factors que impulsen la crisi climàtica i els danys infligeixen al clima i al medi ambient, i transmet l'eloqüent missatge que la seva eliminació gradual és inevitable i està en marxa.
 
La COP28 ha assenyalat per primera vegada la necessitat d'abandonar l'ús de combustibles fòssils, que reflecteix la campanya impulsada per la ciutadania que porta decennis lluitant per aquest objectiu. No obstant això, en el resultat continua havent-hi llacunes que permeten que els productors de combustibles fòssils i els Estats continuïn desenvolupant les seves activitats de la manera habitual i, per tant, continua sent insuficient per a protegir els drets de milers de milions de persones que fan front a danys relacionats amb el canvi climàtic”, ha afirmat Marta Schaaf, directora del Programa de Programa de Justícia Climàtica, Econòmica i Social i Rendició de Comptes de les Empreses d'Amnistia Internacional.
 
“Els compromisos dels països desenvolupats en matèria de finançament per ajudar altres Estats a adaptar-se als efectes nocius del canvi climàtic són totalment insuficients, la qual cosa posa en perill els pobles indígenes, les comunitats que es troben en primera línia i altres grups marginats.”
 
Un acord deficient anterior conclòs en la COP sobre la manera de gestionar el Fons per a Pèrdues i Danys, l'objectiu dels quals és proporcionar recursos efectius a les comunitats que sofreixen els efectes negatius més greus del canvi climàtic també s'ha vist menyscabat per les minses quantitats de recursos compromeses fins ara.

“És profundament preocupant que l'acord final reflecteixi fantasies sobre els combustibles fòssils, segons els quals tecnologies no provades com la captura i emmagatzament de carboni, que no existeixen, portaran d'alguna manera la resposta a l'escalfament global

Ann Harrison, asesora d'Amnistia Internacional

Ann Harrison, assessora d'Amnistia Internacional sobre canvi climàtic, ha afirmat: “És profundament preocupant que l'acord final reflecteixi fantasies sobre els combustibles fòssils, segons els quals tecnologies no provades com la captura i emmagatzematge de carboni, que encara no existeixen, donaran d'alguna forma la resposta a l'escalfament global. L'èmfasi en la funció dels ‘combustibles de transició’ en la transició energètica i la frívola redacció sobre l'abandonament gradual de les subvencions als combustibles fòssils concedeixen al sector dels combustibles fòssils una dispensa per a continuar ampliant la producció.”
 
Amnistia Internacional ha afirmat que la COP28 estava afectada per les restriccions imposades a l'espai de la societat civil i pel número sense precedents de lobbistes dels combustibles fòssils presents a la cimera. Demanem que es reforcin els acords sobre designació de seus de la COP i es facin públics de manera sistemàtica els Acords de País Organitzador per a garantir el respecte i la protecció dels drets humans, i que la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) elabori una política clara en matèria de conflictes d'interessos i un marc sòlida de rendició de comptes.
 
La COP28 s'ha vist entelada a més per la doble moral i el menyspreu del govern dels Emirats Àrabs Units pels drets humans, tant dins com fora de la conferència global. En lloc de posar en llibertat a les nombroses persones crítiques detingudes i de mostrar la seva voluntat d'organitzar una cimera inclusiva, va començar un nou judici col·lectiu de dissidents per càrrecs falsos de terrorisme.
 
Encara que els mitjans de comunicació deixin de parar atenció als Emirats Àrabs Units al final de la COP, Amnistia Internacional continuarà fent campanya sense descans en favor de reformes relatives als drets humans als Emirats Àrabs Units, entre altres coses exigint l'alliberament de totes les persones dissidents emiratíes i reclamant la fi de totes les reclusions arbitràries i els judicis sense garanties. Amnistia Internacional continuarà fent campanya per l'alliberament d'Ahmed Mansoor, l'últim ciutadà emirati que va treballar obertament per la promoció i protecció dels drets humans al seu país, que està privat de llibertat des de 2017. També exigeix que es posi fi a la vigilància digital il·legítima i es despenalitzin les relacions entre persones del mateix sexe.
 
Ann Harrison ha declarat: “Els interessos dels Emirats Àrabs Units, país membre de l'OPEP, i les seves descarades violacions de drets humans han tacat la COP28 i contribuït a facilitar, una vegada més, els intents del sector dels combustibles fòssils de controlar una cimera de l'ONU. En aquest apartat s'inclou la designació com a president de la COP de Sultan Al Jaber, director general de l'empresa estatal de petroli i gas dels Emirats Àrabs Units, que qüestiona la ciència climàtica establerta i estava disposat a utilitzar les reunions de l'ONU per a promoure els seus interessos en el camp dels combustibles fòssils.”

La CMNUCC ha aplicat de manera inusitadament estricta en la COP28 les directrius relatives a protestes i accions, la qual cosa ha afectat els intents de reclamar un alto-el-foc a Gaza i de plantejar motius de preocupació pel lamentable balanç dels Emirats Àrabs Units en matèria de drets humans, inclosa la prohibició de la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, així com la negació d'altres drets, entre els quals els de la població treballadora migrant.
 
Les cimeres només produiran resultats satisfactoris si totes les persones tenen llibertat per criticar, reunir-se i manifestar-se pacíficament i tenen la possibilitat d'influir de manera significativa en el disseny i els resultats de les polítiques climàtiques globals. A més de l'onerós procés per a obtenir l'aprovació per a dur a terme accions en la Zona Blava de la COP28, administrada per la CMNUCC, sense la qual les persones que es manifestessin corrien el risc de ser expulsades de la conferència, la videovigilància era generalitzada en totes les zones. Es gravava a totes les persones que participaven en les accions, la qual cosa generava un clima d'intimidació. Ningú no s'ha atrevit a manifestar-se fora de l'espai administrat per la CMNUCC, per por de ser detingut en virtut de les draconianes lleis d'Unió dels Emirats Àrabs que penalitzen la dissidència.
 
Ann Harrison ha declarat: “Les restriccions imposades a l'espai cívic en aquesta COP han projectat una llarga ombra sobre la capacitat de la societat civil per a dir lliurement la veritat al poder. Han d'aprendre's lliçons i aplicar-se mesures per a protegir millor la llibertat d'expressió i de reunió pacífica en futures edicions de la COP. La justícia climàtica exigeix accions més valentes, continuades i participatives, centrades en la protecció i el respecte dels drets humans.”

Informació complementària

La quantitat total compromesa per al Fons per a Danys i Pèrdues, que serà administrat inicialment pel Banc Mundial, a reserva de la seva acceptació de diverses condicions operatives, va anar d'aproximadament 700 milions de dòlars dels EUA, que a penes és suficient per a posar-lo en funcionament. L'elecció del Banc Mundial va ser molt criticada per la societat civil, preocupada per la falta de protecció dels drets humans en el seu model de finançament. Els fons disposats per ajudar els països en desenvolupament a adaptar-se al canvi climàtic només suposen la meitat de l'objectiu de 300 milions de dòlars, quan serien necessaris centenars de milers de milions.
 
Aquesta COP ha acordat que la cimera de l'any pròxim se celebrarà a l'Azerbaidjan. El sector dels combustibles fòssils d'aquest país també contribueix a finançar un sistema molt autoritari, i l'Estat es prodiga en relacions públiques per mirar d'encobrir el seu deplorable historial de repressió, reclusió arbitrària de persones crítiques, tortura de persones detingudes i aixafament de la societat civil. El dret a la llibertat d'expressió i de reunió és objecte de grans restriccions i les persones LGBTI pateixen discriminació generalitzada.