Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Emirats Àrabs Units: Nou simulacre de judici contra dissidents durant la COP28 mostra el menyspreu vergonyós de les autoritats als drets humans

© Sean Gallup/Getty Images

Davant la notícia que el 7 de desembre les autoritats emiratianes van començar un nou judici col·lectiu contra més de 80 persones, entre les quals hi ha renomenats defensors i defensores dels drets humans i presos i preses de consciència —alguns dels quals ja porten un decenni entre reixes i s'enfronten ara a càrrecs falsos de terrorisme—, Aya Majzoub, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el nord d'Àfrica, ha declarat:

“Començar les vistes d'un nou simulacre de judici col·lectiu enmig del que s'ha anunciat com la COP més inclusiva de la història és una increïble mostra de menyspreu als drets humans per part de les autoritats emiratianes. El moment sembla escollit deliberadament per transmetre al món el missatge clar que no es tolerarà la més mínima dissidència pacífica i que les autoritats no tenen intenció de reformar el terrible historial de drets humans del país.

“La COP28 ja ha posat al descobert les barreres de por i repressió legalitzada que asfixien la dissidència als EAU, on no es permeten protestes a la 'Zona verda', sota jurisdicció purament nacional emiratiana, on els i les activistes temen l'aplicació de lleis que criminalitzen les crítiques al govern”.

“Des del juny, múltiples activistes emiratians han informat Amnistia Internacional que s'han aïllat de l'exterior moltes persones dissidents a la presó i que l'única forma de comunicació permesa són trucades telefòniques supervisades per demanar a les seves famílies que els busquin advocat. Els EAU han de posar en llibertat immediata totes les persones detingudes arbitràriament, retirar els càrrecs formulats en contra i posar fi al seu atac implacable contra els drets humans i les llibertats. Ja és hora que els EAU deixin d'utilitzar el sistema de justícia penal com a arma per eliminar el moviment de drets humans del país”.

Informació complementària

El nou judici col·lectiu, del qual va informar per primera vegada el Centre de Defensa de les Persones Detingudes d'Emirats i van confirmar a Amnistia Internacional activistes emirats a l'exili, és un processament conjunt de més de 80 persones, algunes de les quals ja van ser víctimes d'un judici col·lectiu, com Mohamed al Siddiq, pare de la coneguda defensora emiratiana dels drets humans exiliada Alaa al Siddiq; presos de consciència com Khalid al Nuaimi, Hadef al Owais, Nasser bin Ghaith i Sultan al Qasimi; i veterans defensors emirats dels drets humans com Ahmed Mansoor i Mohamed al Roken.

Els EAU no fan públiques les actes d'acusació formal, les sentències ni cap altre document oficial relacionat amb enjudiciaments de motivació política, i la seva premsa, sotmesa a un ferri control, no ha informat fins avui del nou judici col·lectiu. La família d'AbdulSalam al Marzooqi, ja a la presó i encausat en el judici col·lectiu de 2012-2013 contra 94 persones d'EAU -més d'una tercera part de les quals eren firmants d'una petició sense precedents en favor de la democràcia-, creu que AbdulSalam està entre les persones processades. El seu únic contacte amb la família va ser per demanar un advocat i es va produir fa més de sis mesos. L'advocat que se li va assignar s'ha negat a facilitar informació a la família i s'ha limitat a dir que té prohibit fer-ho.

“No tinc paraules”, va dir Jenan, filla d'AbdulSalam, a Amnistia Internacional, i va afegir: “Els EAU es veuen capaços de cometre cada cop més violacions de drets i injustícies perquè ningú no li exigeix ​​responsabilitats”. Jenan, com la resta de la família, ha estat desposseïda de la seva nacionalitat emiratiana i viu a l'exili.