Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

França / Alemanya: petites i mitjanes empreses volen que la UE apliqui mà dura a la publicitat invasiva de Google i Facebook

  • L'enquesta de YouGov revela que els qui estan al capdavant de petites empreses els incomoda la publicitat basada en el rastreig de Facebook i Google.

El 69% de les persones enquestades van afirmar que, encara que no els agradava la influència de Facebook i Google, donada la supremacia d'aquestes plataformes en el sector consideraven que no tenien més remei que anunciar-s'hi. Els resultats de l'enquesta, feta entre més de 600 persones per YouGov, es coneixen just abans de la votació aquesta setmana en el ple del Parlament Europeu de la Llei de Serveis Digitals, que estableix normes més estrictes per a la publicitat basada en el rastreig.

"La constant i invasiva vigilància de les nostres vides per oferir-nos anuncis és inacceptable, destrueix el nostre dret a la privacitat i contribueix a la discriminació", ha declarat Claudia Prettner, assessora jurídica i sobre polítiques d'Amnesty Tech. "Aquests resultats demostren que a les persones propietàries d'empreses els incomoda en extrem el plantejament de la publicitat basada en el rastreig que actualment pateix la seva clientela".

"La votació plenària de la Llei de Serveis Digitals suposa una oportunitat fonamental perquè els membres del Parlament Europeu defensin els drets humans i actuïn per abordar les pràctiques publicitàries que es basen en la vigilància invasiva".

Solucions alternatives necessàries, ara

Líders del sector han posat l'accent en la seva opinió que la publicitat personalitzada és necessària per a la supervivència de les petites i mitjanes empreses europees.

No obstant això, el 79% de les persones que van respondre a l'enquesta pensaven que les grans plataformes d'Internet -com ara Facebook i Google- han de sotmetre's a unes normes més estrictes del seu ús de les dades personals per presentar publicitat en línia als usuaris.

L'enquesta també va mostrar que els propietaris de les empreses consideraven que a la seva clientela li desagradava que li presentessin anuncis online en funció de la seva raça o ètnia (62%), l'orientació sexual (66%), informació sobre la seva salut (67%), opinions religioses (65%), opinions polítiques (65%) o esdeveniments de la seva vida privada (62%).

"Una tàctica bàsica de Facebook i Google ha estat utilitzar la dependència que tenen les petites empreses dels seus serveis per dissimular i justificar la seva invasiva elaboració de perfils i personalització dels usuaris en la publicitat", ha manifestat Nienke Palstra, encarregada de campanyes sènior sobre Amenaces Digitals a la Democràcia de Global Witness.

"De fet, la nostra enquesta demostra que els qui estan al capdavant de les petites empreses a França i Alemanya són molt conscients de les pràctiques tecnològiques d'aquestes plataformes per a la presentació de publicitat, però no veuen que existeixi una alternativa. Donat el suport aclaparador amb què explica entre les petites empreses la regulació dels gegants de la tecnologia publicitària, als membres del Parlament Europeu els sobren els motius per anar més enllà amb la Llei de Serveis Digitals i protegir a les persones de la publicitat basada en la vigilància".

Els últims resultats recolzen una enquesta realitzada per Global Witness al febrer de 2021 en la qual s'investigaven l'opinió dels usuaris de les xarxes socials a França i Alemanya sobre la publicitat personalitzada. En aquesta enquesta es va evidenciar que a la gent li molestava la forma en què els anunciants s'hi adreçaven, categoritzant-la per ingressos i opinions religioses o basant-se en esdeveniments de la seva vida personal, com a embarassos, defuncions o malalties.