Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: la llei antiterrorista, un pas enrere més per als drets humans

Getty Images

En resposta a la notícia que el president de Filipines, Rodrigo Duterte, ha promulgat la Llei Antiterrorista, Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a Àfrica i Oceania, ha manifestat:

"Amb la presidència de Duterte, fins i tot els qui critiquin amb moderació al govern poden ser qualificats de terroristes".

"Aquesta administració ha creat en la pràctica una nova arma per marcar i perseguir qualsevol persona que sembli atacar l'Estat. En el clima d'impunitat imperant, una llei que defineix de manera tan imprecisa el "terrorisme" no fa més aguditzar els atacs contra els defensors i defensores dels drets humans.

"L'aprovació d'aquesta llei atorga al govern poders excessius i fora de control. La legislació destinada a "contraatacar el terrorisme" ha de garantir el respecte del dret internacional dels drets humans i humanitari i protegir les llibertats bàsiques.

"La introducció d'aquesta llei és l'últim exemple del creixent empitjorament de l'historial del país en drets humans. Una vegada més es posa de manifest per què l'ONU ha d'iniciar formalment una investigació sobre les violacions generalitzades i sistemàtiques de drets humans que es cometen al país".

Informació complementària

El 3 de juliol de 2020, el president de Filipines, Rodrigo Duterte, va promulgar la "Llei Antiterrorista de 2020", que substitueix la Llei de Seguretat Humana de 2007. Amnistia Internacional ha demanat al govern filipí que rebutgi aquesta legislació, perquè conté perilloses disposicions i amenaça de menyscabar encara més els drets humans al país.

La Llei defineix el terrorisme com:

  • participar en actes que tenen per objecte causar la mort o lesions corporals greus a una persona o posar en perill la vida d'una persona;
  • participar en actes que tenen per objecte causar enormes danys o destrucció a un govern o un centre públic, un lloc públic o un béprivat;
  • participar en actes que tenen per objecte causar una enorme ingerència, danys o destrucció en una infraestructura essencial; desenvolupar, fabricar, posseir, adquirir, transportar, subministrar o utilitzar armes, i
  • alliberar substàncies perilloses o provocar incendis, inundacions o explosions amb la finalitat d'intimidar a la ciutadania en general; crear una atmosfera en la qual propagar un missatge de temor; provocar o influir amb intimidació al govern o a qualsevol organització internacional; desestabilitzar greument o destruir les estructures polítiques, econòmiques o socials fonamentals del país, o crear una emergència pública o menyscabar greument la seguretat pública.

En virtut de la Llei, les persones que proposin planificar un delicte tipificat, preparar-se per a això i facilitar-lo, incitar a fer-lo, conspirar amb aquesta finalitat i participar-hi, així com les que donin suport a "terroristes"?, tal com es defineix el terme en la Llei, o captin membres per a una "organització terrorista", podrien ser condemnades a presó sense possibilitat de llibertat condicional.

La Llei castiga també amb 12 anys de presó els delictes següents:

  • Amenaçar amb cometre "terrorisme".
  • Proposar cometre "terrorisme" o incitar-lo.
  • Ingressar voluntàriament i conscient en un "grup terrorista".
  • Ser còmplice en la comissió de ?terrorisme?

La Llei permet a la policia i l'exèrcit detenir les persones sospitoses sense ordre judicial; mantenir-les recloses durant 14 dies, prorrogables 10 més, i sotmetre-les a vigilància durant 60 dies, prorrogables també fins a 30 dies.