Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Europa: Com combatre la discriminació en la lluita contra el terror

REUTERS/Henry Nicholls

La discriminació de la comunitat musulmana en les iniciatives europees per combatre el terrorisme ha contribuït a crear un entorn en el qual aquestes persones tenen més probabilitats de patir atacs i ser blanc de discursos d'odi; així ho afirmen Amnistia Internacional i Open Society Foundations en una nova guia.

La guia Human Rights Guide for Researching Racial and Religious Discrimination in Counter-Terrorism in Europe va adreçada a totes les persones que treballen en l'àmbit dels drets humans i la lluita contra la discriminació, i posa en relleu com activitats i vincles legítims de la comunitat musulmana s'han utilitzat per justificar mesures de vigilància, detenció, expulsió, retirada de la nacionalitat i contra la radicalització, així com altres restriccions dels seus drets.

"En la interminable guerra contra el terror, la comunitat musulmana continua suportant l'aplicació de criteris racials i és sotmesa a vigilància, restriccions de circulació, detenció i expulsió de manera desproporcionada", ha manifestat Eda Seyhan, autora de la guia d'investigació.

"La pràctica dels governs europeus d'aplicar les mesures antiterroristes selectivament a la comunitat musulmana ha reforçat la visió racista de l'islam com una "amenaça" i crea un entorn en el qual el discurs d'odi contra les persones musulmanes s'ha normalitzat".

Ser el blanc d'una mesura antiterrorista discriminatòria pot causar por, angoixa i trauma, amb possibles efectes duradors com ara baixa autoestima, depressió, trauma psicològic i ansietat.

Malgrat ser un problema àmpliament reconegut per les institucions de l'ONU i europees, la discriminació no ha rebut en general tanta atenció dels grups de drets humans i organismes de vigilància com altres violacions de drets humans en el context antiterrorista, en part perquè és difícil de demostrar.

La diferent repercussió de les mesures associades a la COVID-19 en les minories i la consideració de la resposta a un problema de salut pública com una qüestió de seguretat posen encara més de relleu la necessitat de combatre la discriminació en la lluita contra el terrorisme. A més, les recents protestes del moviment Black Lives Matter han impulsat a moltes organitzacions a replantejar-se la seva aportació a la lluita contra el racisme.

Aquesta guia anima als organismes de la societat civil a redoblar els seus esforços per combatre la discriminació en el context específic de la lluita contra el terrorisme, i dota als seus lectors/as de les eines necessàries per combatre les amenaces a la llibertat religiosa i el racisme sistèmic en aquest àmbit.

"Per ser aliades efectives en la lluita contra la islamofòbia, les organitzacions de drets humans han de ser capaços de reconèixer i combatre les polítiques i lleis antiterroristes que discriminen la comunitat musulmana; aquesta guia és una eina d'ajuda en aquesta lluita", ha afirmat Nils Muižnieks, director d'Amnistia Internacional per a Europa.

La guia recomana una reflexió profunda sobre com abordar les mesures antiterroristes en el si de la Unió Europea i, alhora, que les comunitats musulmanes tinguin veu i ocupin un lloc a la taula. Aquestes crides són especialment pertinents en vista de la recent publicació de l'Agenda de Lluita contra el Terrorisme de la UE i de les iniciatives legislatives a França i Àustria que assenyalen indegudament musulmans europeus que respecten la llei.

"Esperem que, amb l'ajuda d'aquesta guia, les organitzacions i els organismes de vigilància demostrin que les actuals mesures antiterroristes fomenten el racisme sistèmic contra la comunitat musulmana i, en definitiva, com de contraproduents i ineficaces que són", ha declarat Cristina Goñi, directora regional de política de seguretat d'Open Society Foundations.