Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: Sobre l'ordre executiva del president Joe Biden per protegir el dret a l'avortament

© AI

El president Joe Biden ha signat avui una ordre executiva que suposa un avenç en la salvaguarda del dret a l'avortament i la protecció de la intimitat dels i les pacients, entre altres proteccions dels serveis d'avortament. Davant aquesta notícia, Tarah Demant, directora nacional interina de Programes, Incidència i Afers Governamentals d'Amnistia Internacional Estats Units, ha declarat:

"Ens congratulem de l'important pas que ha fet Joe Biden amb aquesta ordre executiva per protegir l'accés a un avortament segur i legal. No obstant això, encara queda per fer per garantir que dones, nenes i persones que poden quedar-se embarassades tenen ple accés a l'atenció sanitària, com aportar més recursos per ajudar les persones que necessiten de serveis d'avortament, inclosa l'ampliació de serveis de telemedicina per als qui busquen medicació abortiva i l'accés a l'avortament per a persones d'ingressos baixos".

"El Departament de Justícia i el Departament de Salut i Serveis Humans han de complir la seva promesa de salvaguardar els serveis d'avortament emprenent accions judicials enèrgiques contra qualsevol obstacle que s'interposi a l'accés a l'avortament en l'àmbit estatal, incloses les prohibicions de la medicació abortiva i el desplaçament fora de l'estat per obtenir assistència per avortar. A més, el Departament de Justícia ha d'examinar totes les vies federals que impedeixin els intents estatals de criminalitzar l'assistència relacionada amb l'avortament, inclòs l'ús de béns i recursos federals per proporcionar atenció de salut reproductiva en aquells estats on les restriccions són severes".

"Tot i que acollim amb satisfacció que l'administració es comprometi a protegir la intimitat dels i les pacients i el seu accés a informació correcta, també hauria de considerar la participació d'empreses tecnològiques com ara Meta, Google i Twitter com a importants aliades en aquests esforços. És urgent aplicar mesures per regular la censura que imposen les empreses tecnològiques a la informació online sobre l'avortament, perquè ja comencem a comprovar l'efecte devastador d'aquest panorama antiavortista en tots els aspectes de la societat, inclòs l'accés a la informació a Internet".

"A mesura que més estats s'apressen a aprovar lleis contra l'avortament. Amnistia Internacional Estats Units renova la crida a l'administració Biden perquè declari una emergència nacional de salut pública. Fins llavors, estarem vigilants i seguirem exigint comptes a l'administració respecte a les seves promeses de protegir l'accés segur i legal a l'avortament".