Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: La tecnologia de reconeixement facial reforça la pràctica policial racista a Nova York

  • Nou lloc web interactiu amb informació detallada de l'exposició a la tecnologia invasiva.
  • En els barris de població no blanca de Brooklyn, Queens i el Bronx hi ha més càmares de videovigilància.

A Nova York, les persones que viuen en zones amb més risc que la policia decideixi donar l'alto i escorcollar-los també estan més exposades a una tecnologia invasiva de reconeixement facial; així ho revela la nova investigació d'Amnistia Internacional i entitats associades.

Una nova anàlisi en el context de la campanya mundial Ban The Scanha demostrat que l'operació de vigilància massiva del Departament de Policia de Nova York (NYPD) afecta especialment els qui ja sofreixen actuacions selectives de donar l'alto i ser escorcollats en els cinc barris de la ciutat de Nova York.

Al Bronx, Brooklyn i Queens, la investigació també revela que com més alta és la proporció de població no blanca, més alta és també la concentració de càmeres de vigilància compatibles amb tecnologia de reconeixement facial.

"La nostra anàlisi demostra que l'ús de la tecnologia de reconeixement facial per part de la policia de Nova York contribueix a reforçar una actuació policial discriminatòria contra les comunitats minoritàries de la ciutat", ha manifestat Matt Mahmoudi, investigador d'Amnistia Internacional sobre Intel·ligència Artificial i Drets Humans. "Fa temps que sabem que la pràctica de donar l'alto i escorcollar és una tàctica racista de control policial a Nova York. Ara també sabem que les comunitats que més pateixen aquesta pràctica també estan més exposades a una actuació policial discriminatòria a través de la vigilància invasiva. L'impressionant abast de la tecnologia de reconeixement facial a la ciutat deixa barris sencers exposats a vigilància massiva. El Departament de Policia de Nova York ha d'explicar sense demora com s'utilitza exactament aquesta tecnologia invasiva".

"Prohibir el reconeixement facial destinat a la vigilància massiva seria un primer pas molt necessari per posa fi a les actuacions policials racistes, i l'Ajuntament de Nova York ha d'actuar immediatament per avançar cap a una prohibició general".

Les conclusions es basen en dades obtingudes mitjançant la col·laboració col·lectiva de milers de voluntaris digitals com a part del projecte Decode Surveillance NYC, que han identificat més de 25.500 càmeres de videovigilancia a tota la ciutat de Nova York. Amnistia Internacional ha treballat amb personal expert en dades per comparar aquestes dades amb dades estadístiques sobre actuacions policials i dades demogràfiques.

Les tecnologies de reconeixement facial per a finalitats d'identificació són sistemes de vigilància massiva que vulneren el dret a la privacitat i amenacen els drets a la llibertat de reunió, a la igualtat i a nopatir discriminació.

El Departament de Policia de Nova York va utilitzar tecnologia de reconeixement facial en almenys 22.000 casos entre 2016 i 2019. Segons reflecteixen les dades sobre actuacions de donar l'alt i registrar per part de la policia de Nova York des de 2002, tals pràctiques afecten aclaparantment a les comunitats negra i llatina.

L'any passat, Amnistia Internacional va demandar al Departament de Policia de Nova York per negar-se a revelar registres públics relatius a l'adquisició de tecnologia de reconeixement facial i altres instruments de vigilància. El cas segueix obert.

Nou lloc web interactiu amb informació detallada sobre l'exposició a la tecnologia de reconeixement facial

Amnistia Internacional també presenta avui un nou lloc web que permet als seus usuaris descobrir quina part d'un possible recorregut a peu entre dos punts de la ciutat de Nova York estaria exposada a vigilància basada en tecnologia de reconeixement facial.

En el període de les protestes del moviment Black Lives Matter a mitjans de 2020, els qui van participar en les protestes de Nova York van experimentar nivells més alts d'exposició a la tecnologia de reconeixement facial. Per exemple, un manifestant que s'hagués desplaçat al parc de Washington Square des de la boca de metro més propera hauria estat vigilat per càmeres Argus de la policia novaiorquesa al llarg de tot el trajecte.

"En examinar els trajectes des d'estacions de metro properes recorregudess per als qui es dirigien a les protestes o en tornaven, descobrim que la cobertura de la vigilància mitjançant de càmeres de propietat pública, en la seva majoria càmeres Argus de la policia de Nova York, era gairebé total", ha assenyalat Matt Mahmoudi. "L'ús generalitzat de la tecnologia de reconeixement facial és, en la pràctica, una actuació digital de donar l'alti i escorcollar. La tecnologia de vigilància massiva s'utilitza en els llocs de protesta per identificar, localitzar i assetjar persones que es limiten a exercir els seus drets humans".

"És una tàctica deliberada per infondre por utilitzada per la policia de Nova York que no té cabuda en una societat lliure i ha de suspendre's immediatament".

El nou lloc web també permet als seus usuaris detectar el grau de tecnologia de reconeixement facial empleat en el trajecte a qualsevol de les principals atraccions turístiques de la ciutat marcant la distància i traçant el possible recorregut.

Amnistia Internacional anima la població novaiorquesa a actuar enviant una carta de protesta al seu regidor a l'Ajuntament per exigir-li un projecte de llei que prohibeixi la tecnologia de reconeixement facial per ajudar a protegir les seves comunitats. Usuaris de tot el món poden signar la petició d'Amnistia Internacional en favor de la regulació de l'ús públic de les tecnologies de reconeixement facial.

Entre les parts associades a Amnistia Internacional en aquesta investigació estan: Julien Cornebise, del Departament d'Informàtica de la University College de Londres; BetaNYC, organització de la societat civil que utilitza dades i tecnologia per exigir rendició de comptes al govern, i Damon Wischik, expert en dades independent.

La investigació marca l'última fase de la campanya Ban The Scan, després de les investigacions sobre vigilància realitzades a Nova York i a Hyderabad (Índia) l'any passat. Amnistia Internacional demana la prohibició total de l'ús, desenvolupament, producció, venda i exportació de tecnologies de reconeixement facial amb finalitats de vigilància massiva tant per l'Estat com pel sector privat.