Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: La mort de Daunte Wright mostra de nou la necessitat d'abordar les deficiències de l'actuació policial

REUTERS/Nick Pfosi

Davant la mort l'11 d'abril de Daunte Wright per trets d'una agent de policia a Minnesota, Kristina Roth, responsablede Programes de Justícia Penal d'Amnistia Internacional Estats Units, ha declarat:

"A Amnistia Internacional li entristeix que un altre pare, fill i company negre més hagi estat arrabassat a la seva família com a conseqüència de les accions de la policia".

"Segons informes, a Daunte Wright van detenir-lo sota pretext que la placa de matrícula estava caducada i portava un ambientador penjant del mirall retrovisor, circumstàncies que no justificaven el que va escalar fins a convertir-se en una trobada fatal. L'any passat, el tinent de l'exèrcit Caron Nazario, negre i llatí, va ser objecte d'un control de tràfic violent a Windsor (Virgínia). Els agents van afirmar que no havien vist la seva matrícula de paper en la finestreta posterior del seu cotxe nou. Aquests incidents indiquen un denominador comú i ens recorden les deficiències sistèmiques de l'actuació policial que desemboquen en l'aplicació desigual de la llei a les persones racialitzades, especialment les negres. No podem ser més clars: cal excloure l'ús d'armes en l'aplicació de les normes de tràfic".

"Sobreviure a una interacció amb agents encarregats de fer complir la llei no hauria de dependre d'on es viu ni del color de pell. Les normes internacionals estableixen clarament que, a més dels drets a la igualtat de protecció de la llei, a la seguretat i a la vida, tenim el dret a no patir discriminació quan interactuem amb agents encarregats de fer complir la llei. Els agents responsables d'ús excessiu de la força han de retre comptes sigui quin sigui el resultat".

"La comunitat local de Brooklyn Center i de la regió de Minneapolis està comprensiblement frustrada i irada per aquests repetits incidents de violència policial i ha sortit al carrer per exigir que es retin comptes per la mort de Daunte Wright. Els agents encarregats de fer complir la llei han de protegir i facilitar el dret dels qui es manifesten a la llibertat de reunió pacífica i garantir que qualsevol decisió de dispersar una multitud es pren com a últim recurs, quan siguin insuficients mitjans menys contundents. Els agents han de garantir que qualsevol mesura emprada per dispersar una multitud és necessària, proporcional i legal. També han de tenir en compte l'impacte en la comunitat de residents de l'entorn, per exemple, a l'hora de decidir usar substàncies químiques irritants".

"Les protestes contra la violència policial no han d'abordar-se amb més violència policial, com vam veure durant mesos després de la mort de George Floyd l'estiu passat".

Informació complementària

Amnistia Internacional ve demanant que la policia reti comptes per l'ús de mitjans letals. Quan la població va sortir al carrer a protestar per la mort de George Floyd, Amnistia Internacional Estats Units va denunciar la força excessiva empleada pels agents encarregats de fer complir la llei. Amnistia Internacional va documentar 125 exemples de violència policial contra manifestants ocorreguts a estats i el Districte de Columbia entre el 26 de maig i el 5 de juny de 2020.

El 2015, Amnistia Internacional va publicar un informe sobre l'ús de mitjans letals per agents encarregats de fer complir la llei i va exposar seriosos motius de preocupació en matèria de drets humans en relació amb els drets a la vida, a la seguretat personal, a no patir discriminació i a la igualtat de protecció de la llei. Aquest informe subratlla la necessitat d'una revisió d'abast nacional i la reforma de les lleis, polítiques, formació i pràctiques sobre l'ús de mitjans letals per la policia, així com una revisió exhaustiva i la reforma dels mecanismes de supervisió i rendició de comptes.