Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: Jove mexicà mort per trets de la policia de fronteres


Amnistia Internacional ha condemnat avui la mort d’un jove mexicà de 14 anys a causa dels trets d’un agent de la patrulla de fronteres nord-americana, que va obrir foc des del seu costat de la frontera contra un grup de joves mexicans que, segons informes, llançaven pedres.

L’agent va obrir foc, presumptament, contra el grup des del costat nord-americà de la frontera de Pas del Nord, al centre de la ciutat mexicana de Ciudad Juárez, el 7 de juny, i va matar Sergio Adrián Hernández, estudiant de secundària resident a la ciutat. 

“Aquests trets des de l’altre costat de la fronterasemblen haver estat una resposta extremadament desproporcionada i vulneren les normes internacionals que obliguen la policia a usar les armes de foc com a últim recurs, per respondre a una amenaça de mort immediata que no sigui possible contenir per mitjans menors”, ha afirmat Susan Lee, directora del Programa Regional per a Amèrica d'Amnistia Internacional.

Els agents de la patrulla de fronteres actuaven en resposta a un grup de “presumptes estrangers il·legals”, segons l'Oficina Federal d'Investigació (FBI), que dirigeix la investigació nord-americana sobre l’homicidi. L’FBI va afirmar que un agent “va efectuar diversos trets amb la seva arma” després que alguns sospitosos creuessin la frontera de retorn a Mèxic sense deixar de llançar pedres.

Amnistia Internacional demana una investigació completa, imparcial i transparent sobre l'incident, que ha tingut lloc quan no han transcorregut dues setmanes des de la mort d’un immigrant mexicà que va ser atacat amb pistoles Taser per la policia de fronteres dels Estats Units quan era expulsat en el pas fronterer de Sant Yisidro, a Califòrnia.

L’organització demana també que el Departament de Seguretat Nacional nord-americana dugui a terme una revisió urgent de l’ús de la força per part de la Patrulla de Fronteres i la policia d’immigració, i que s’imposin normes més estrictes sobre l’ús d’armes de foc i armes d'electroxoc.