Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: Es dispara el discurs d'odi i abusiu contra la comunitat LGBTQ+ a Twitter

© 2021 SOPA Images

Twitter no protegeix de la violència i els abusos a internet a les organitzacions i persones que defensen la comunitat LGBTQ+, segons es desprèn d'una nova enquesta efectuada per Amnistia Internacional Estats Units (AIUSA), GLAAD i Human Rights Campaign (HRC). A més, des que Elon Musk va adquirir Twitter a l'octubre de 2022, s'ha intensificat la fustigació als qui advoquen pels drets LGBTQ+.

Totes les persones enquestades van afirmar haver vist expressions d'odi i abusives a Twitter. El 60% de les persones enquestades va assenyalar que havia observat un augment del discurs abusiu i d'odi a Twitter des que Elon Musk es va convertir en el seu conseller delegat. El 40% restant va expressar haver detectat el mateix nivell de discurs abusiu i d'odi que abans. Cap de les persones enquestades va notificar una disminució d'aquest discurs.

En l'enquesta van participar 11 organitzacions LGBTQ+, així com 9 persones LGBTQ+ de gran ressonància que es dediquen a la defensa de qüestions LGBTQ+. L'enquesta es va centrar en organitzacions i persones amb un gran nombre de seguidors a Twitter; el 70% dels seus comptes tenia almenys 10.000 seguidors a Twitter. L'objectiu de l'enquesta era obtenir una perspectiva general sobre l'entorn a què  s'enfronten les organitzacions i activistes LGBTQ+ després dels considerables canvis produïts a Twitter, com l'acomiadament de l'equip global de Drets Humans i de gran part del personal de Confiança i Seguretat, entre altres.

En l'enquesta es preguntava, entre altres coses, si s'havia detectat algun canvi en la freqüència de les expressions d'odi i abusives a Twitter des que Elon Musk s'havia convertit en conseller delegat de l'empresa, si s'havien denunciat a Twitter aquestes expressions, com afectaven la seva manera d'utilitzar la plataforma i com era la seva experiència en Twitter en comparació amb la d'altres xarxes socials.

“Twitter ha d'esforçar-se més per a protegir activistes i organitzacions LGBTQ+ en la plataforma. Twitter s'autodenomina la ‘plaça digital comuna’, però és un fòrum on amb massa freqüència el discurs d'odi i l'assetjament constants reprimeixen les veus LGBTQ+ i les silencien. Segons els Principis rectors sobre les empreses i els drets humans de l'ONU, totes les empreses tenen la responsabilitat de respectar aquests drets; és si més no decebedor sentir que el problema del discurs d'odi i abusiu en Twitter no fa més que agreujar-se”, ha manifestat Michael Kleinman, director general de Tecnologia i Drets Humans d'Amnistia Internacional Estats Units.

De les persones enquestades, 9 van mirar de denunciar aquest abús a Twitter; el 88% (8 d'aquestes 9) van comunicar que Twitter no havia pres cap mesura per a mitigar o retirar el contingut denunciat.

“A GLAAD el preocupa profundament la seguretat de les persones LGBTQ+ —i de totes les discriminades— a Twitter. L'índex de seguretat en xarxes socials de GLAAD, publicat al juliol, va atorgar a Twitter una puntuació de 48 sobre 100, així que Twitter continua sent un lloc insegur per a les persones LGBTQ+. La informació errònia, la desinformació i el contingut d'odi tenen conseqüències en el món real i perjudiquen irrevocablement la nostra comunitat. Totes les persones que ocupen llocs de lideratge a escala corporativa, governamental i comunitària tenen la responsabilitat de facilitar l'educació i d'oferir fets i veritats, així com de desempoderar als qui contravenen activament els principis democràtics”, ha comunicat un portaveu de GLAAD.

“La desproporcionada importància que han adquirit les xarxes socials en la nostra vida suposa que plataformes com Twitter tenen l'obligació de proporcionar un espai lliure de retòrica violenta i fustigació, obligació de la qual porten fent cas omís des de fa llarg temps —afirma Kelley Robinson, presidenta de Human Rights Campaign—. En investigacions independents s'ha demostrat que l'assetjament a internet està directament vinculat amb l'odi en el món físic i hem vist en repetides ocasions que, quan es permet que l'odi es propagui a internet, al final acaba per tenir conseqüències tangibles. Una vegada més, instem Twitter que prengui les mesures pertinents i ofereixi una plataforma on no tingui cabuda l'odi”.

El 60% de les persones enquestades van afirmar que el discurs d'odi i abusiu havia repercutit en la seva manera d'utilitzar la plataforma, la qual cosa suposava publicar en Twitter amb menys freqüència, compartir menys informació sobre el seu treball i limitar amb qui interactuaven en la xarxa social. Aquest problema era especialment greu entre activistes, ja que 8 de les 9 persones activistes enquestades van afirmar que la fustigació afectava la seva manera d'utilitzar la plataforma (en comparació amb les 4 organitzacions d'11 que van indicar el mateix).

El 65% de totes les persones enquestades van afirmar que a Twitter hi havia més discurs d'odi i abusiu que en altres de les plataformes que utilitzaven. El 15% de les persones enquestades va referir una menor presència d'expressions d'odi i abusives, mentre que el 20% va afirmar que la xifra d'aquestes expressions era similar a Twitter i en altres plataformes. De nou, activistes que actuen a títol individual van declarar tenir una experiència més negativa a Twitter que les organitzacions. De 9 activistes, 8 van assenyalar que, en comparació amb altres plataformes, el nombre d'expressions d'odi i abusives a Twitter era més alt; 5 de les 11 organitzacions van assenyalar el mateix.

A més, el discurs d'odi i abusiu sembla haver-se tornat més problemàtic a Twitter que en altres xarxes socials des que Elon Musk va prendre el comandament de l'empresa. El 30% del total enquestat va indicar que el discurs d'odi i abusiu havia augmentat en altres plataformes (a part de Twitter) des d'octubre de 2022, en comparació amb el 60% que va notificar un augment a Twitter. El 30% (3 organitzacions i 3 activistes) també havien observat un augment de la violència en el món real des d'octubre de 2022 i van informar d'un discurs d'odi i abusiu més gran, així com de protestes, amenaces, assetjament i violència.