Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya: Declaracions per la compareixença de Grande-Marlaska al Congrés sobre els fets de Melilla

© GTRES

Després de la compareixença del Ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés dels Diputats per informar sobre la tragèdia que va tenir lloc a Melilla-Nador el 24 de juny, Virginia Álvarez, investigadora sobre refugi i migració a Amnistia Internacional Espanya, ha declarat:

“Ens continua preocupant la manca d'informació i de resposta per part de les autoritats espanyoles davant d'uns fets tan greus que van provocar la mort d'almenys 23 persones i desenes de ferits. Davant d'uns fets d'aquesta gravetat, no poden mirar cap a una altra banda, cal una investigació independent on s'estableixin responsabilitats”.

"Els intents de Marlaska de justificar l'actuació de les forces i cossos de seguretat espanyoles i marroquines assegurant que va ser una "entrada irregular violenta injustificable" són molt preocupants. D'una banda assegura que som un país solidari i acollidor, però és difícil defensar-ho quan es veuen les imatges dels fets. A més, el dret dels estats per controlar les seves fronteres de què parla el Ministre no justifica l'ús desproporcionat de la força amb què van actuar els agents, i les afirmacions que es va garantir l'accés a procediments per a persones vulnerables són directament falses, quan sabem que va haver-hi devolucions en calent".

“Hem demanat informació sobre diferents qüestions, entre les quals l'acord de cooperació entre les Forces de Seguretat espanyoles i marroquines sota el qual les forces de seguretat del país veí tenen competència per actuar en territori espanyol, així com també sobre el nombre total de persones migrants i sol·licitants d'asil expulsades col·lectivament a la frontera el 24 de juny. Marlaska tampoc ha respost sobre quin tipus de material antidisturbis i gasos lacrimògens es van utilitzar durant els esdeveniments, i si es va establir algun tipus de dispositiu d'assistència sanitària per a les persones que durant hores van romandre ferides en el Barri Xinès. També ens inquieta de manera especial per què no es va fer o no es va oferir aquesta assistència als ferits, i qui assumirà la responsabilitat sobre totes aquestes qüestions”.

“Han passat gairebé tres mesos des del que ha suposat la major tragèdia en la Frontera Sud en els últims 30 anys sense que la resposta del govern espanyol hagi estat l'adequada. Una tragèdia que no només no ha de repetir-se mai més, sinó que no pot quedar impune”.

Més informació

Amnistia Internacional ha detectat fins a vuit violacions de drets humans per part de les forces espanyoles o marroquines: les expulsions sumàries i col·lectives en frontera, la violació del dret a la integritat física i maltractaments a persones sota custòdia policial marroquina; el tracte cruel, inhumà i degradant reflectit en les condicions d'amuntegament de persones sota custòdia; l'ús desproporcionat de la força per part dels cossos de seguretat; la violació del dret a sol·licitar asil en un procediment amb totes les garanties; la violació del dret a una investigació eficaç i oportuna d'abusos de drets humans; i la violació del dret a la llibertat personal, segons el qual s'ha de protegir totes les persones de detencions o internaments arbitraris.