1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Els Estats Units i Mèxic deporten milers de nens i nenes migrants no acompanyats a situacions de perill

Dues nenes a la frontera entre els Estats Units i Mèxic a Sonora (2019) © Amnesty International

Els governs dels Estats Units i Mèxic estan retornant desenes de milers de nens i nenes no acompanyats que busquen seguretat als països d'on acaben de fugir, sense un procés de selecció adequat i sense oferir-los protecció davant dels perills a què es poden enfrontar al seu retorn. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional en el nou informe publicat avui, Empujados al peligro.

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, i la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, es van reunir aquesta setmana a Ciutat de Mèxic i es van comprometre a augmentar la coordinació per al control de la immigració. En realitat, això es tradueix a ampliar la intercepció i la devolució de milers de nens i nenes no acompanyats a un perill potencial als seus països d'origen. Els nens i les nenes representen un de cada tres migrants i sol·licitants d'asil a la regió, inclosos molts a qui han obligat a creuar separats de les seves famílies sol·licitants d'asil, després de ser rebutjats per les autoritats frontereres dels Estats Units.

"L'administració Biden està retornant de forma sumària a pràcticament tots els nens i nenes mexicans no acompanyats tan sols unes hores després que busquin protecció, en molts casos sense considerar els perills a què podrien enfrontar-se al seu retorn. De forma similar, les autoritats mexicanes estan deportant la gran majoria dels nens i nenes no acompanyats procedents de Centreamèrica als seus països d'origen (dels quals en molts casos acaben de fugir per les amenaces o la violència), tot i que als Estats Units tenen família amb qui miren de reunir-se", ha manifestat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional. "Aquestes polítiques són perilloses i intolerables. Estats Units i Mèxic han de deixar de negar als nens i nenes no acompanyats els seus drets humans universals a sol·licitar asil i a la reunificació familiar, sense importar d'on vinguin".

Els Estats Units retornen a gairebé tots els nens i nenes mexicans no acompanyats

Des que el president Biden va ocupar el seu càrrec al gener de 2021, uns 50.000 nens i nenes migrants no acompanyats han creuat als Estats Units a la recerca de seguretat, molts d'ells separant-se de les seves famílies, que han quedat atrapades en el nord de Mèxic després de negar-se'ls la possibilitat de sol·licitar asil a la frontera. Segons les autoritats nord-americanes, aproximadament el 80% dels nens i nenes no acompanyats estan tractant de reunir-se amb familiars als Estats Units, i aproximadament el 20% procedeixen de Mèxic.

L'administració Biden segueix retornant immediatament gairebé tots els nens i nenes mexicans no acompanyats, mitjançant l'ús indegut d'una llei contra el tràfic de persones que permet als Estats Units repatriar amb celeritat a nens i nenes de Mèxic o Canadà. Aquesta pràctica es manté malgrat la promesa del president Biden de deixar de retornar nens i nenes no acompanyats, ara que ha abandonat l'aplicació de la política de l'era de Trump sobre menors no acompanyats, consistent a rebutjar a totes les persones migrants i sol·licitants d'asil a la frontera amb Mèxic basant-se en una enganyosa ordre de salut pública sota el "Títol 42" del Codi Penal nord-americà.

La legislació dels Estats Units estableix que, abans de la devolució, l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera ha de fer una selecció dels nens i nenes mexicans no acompanyats per assegurar-se que no són víctimes de tràfic ni corren perill en cas de ser retornats. No obstant això, Amnistia Internacional ha sabut a través de professionals del dret, representants d'albergs infantils i autoritats d'atenció a la infància de Mèxic que els Estats Units continuen retornant ràpidament a gairebé tots els nens i nenes mexicans no acompanyats tot i que corrin perill a Mèxic i sol·licitin asil als Estats Units.

Al maig de 2021, Vedant Patel, sotssecretari de premsa de la Casa Blanca i assessor sobre immigració, va confirmar obertament als mitjans de comunicació la política de Biden: "La política ara mateix per als menors mexicans no acompanyats és repatriar-los".

Mèxic retorna a la majoria dels nens i nenes no acompanyats de Centreamèrica

Els nens i nenes no acompanyats procedents de Centreamèrica porten des de 2019 viatjant cada vegada amb més freqüència als Estats Units a través de Mèxic, sovint per fugir de la violència i reunir-se amb les seves famílies als Estats Units. Com a resposta, les autoritats d'immigració mexicanes han tancat la frontera sud, i han retornat la gran majoria dels nens i nenes a qui capturen: el 2019 i 2020, respectivament, van deportar el 90% i 70% dels nens i nenes de Centreamèrica posats sota custòdia.

El 2021, les autoritats d'immigració mexicanes han llançat grans operacions en el nord i el sud del país per interceptar i repatriar  menors no acompanyats. Després d'aquestes intercepcions, les autoritats d'atenció a la infància es fan càrrec d'aquests nens i nenes (sovint recloent-los en albergs tancats) i, en la gran majoria dels casos, determinen que "l'interès superior" dels menors és la seva devolució als països d'origen d'on han fugit.

Les autoritats mexicanes encarregades de la protecció infantil a la frontera dels Estats Units amb Mèxic van dir a Amnistia Internacional que, en algunes localitats, Mèxic segueix deportant fins al 85% dels nens i nenes no acompanyats procedents de Centreamèrica. Segons les estadístiques nacionals, en el que portem de 2021 les autoritats mexicanes semblen haver deportat aproximadament la meitat dels nens i nenes no acompanyats procedents de Centreamèrica, als quals han posat sota custòdia en tot el país. No obstant això, ja que la condició migratòria de molts d'aquests nens i nenes encara no s'ha resolt, és probable que els índexs de deportació acabin sent més alts.

Des de gener de 2021, la legislació mexicana requereix que els nens i nenes siguin reclosos en albergs d'atenció a la infància, en lloc de fer-ho en centres de detenció per a immigrants. Encara que recloure als nens i nenes en albergs en lloc d'en centres de detenció per a immigrants és un pas positiu, la situació d'aquests albergs tancats és d'amuntegament en el nord de Mèxic, i el temps de tramitació ha augmentat d'uns 15 dies a fins a 4 mesos. Els nens i nenes no han de ser detinguts i, si ho són, ha de ser durant el període més breu possible i en condicions que satisfacin el seu interès superior.