Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: una oportunitat per posar fi a set anys de simulacre de causa judicial contra ONG

Photo credit: KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images

En resposta a la notícia que un jutge egipci ha frenat una investigació sobre almenys sis defensors i defensores dels drets humans i personal d'ONG (entre els quals Azza Soliman, Esraa Abdelfattah i Negad el Bor'ei), els ha aixecat les prohibicions de viatjar i ha posat fi a la congelació de béns a què s'havia sotmès alguns d'ells en la Causa 173/2011, Lynn Maalouf, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

"La decisió d'aixecar les prohibicions de viatjar i aturar la investigació contra aquests sis defensors i defensores dels drets humans és la primera bona notícia des que va començar aquesta investigació contra organitzacions de drets humans i de la societat civil el 2014. Fa temps que aquestes mesures són una forma de represàlia contra els qui defensen  els drets humans, unes persones que, per començar, mai no haurien d'haver estat objecte d'aquestes mesures punitives". 

"Les autoritats egípcies han de retirar la Causa 173 d'una vegada per sempre, i aixecar totes les prohibicions de viatjar i les congelacions de béns contra almenys 20 defensors i defensores dels drets humans més que encara són objecte d'aquestes mesures. Aquesta causa, que s'allarga una dècada, ha estat un intent desesperat per desmantellar el moviment egipci de drets humans i silenciar la dissidència mitjançant la intimidació, l'assetjament i les accions judicials de motivació política".

"A més d'aquesta causa, almenys 13 defensors i defensores dels drets humans i personal d'ONG  continuen entre reixes per càrrecs infundats de terrorisme, mentre que desenes més s'enfronten a prohibicions il·legals de viatjar i judicis abusius per càrrecs de difusió de notícies falses. Si les autoritats egípcies volen de debò posar fi a la repressió contra els qui defensen els drets humans, han de posar immediatament en llibertat els qui estan en detenció arbitrària, eliminar les prohibicions de viatjar, anul·lar les sentències i posar fi als processaments injustos de defensors i defensores dels drets humans".

Informació complementària

El 30 d'agost, el jutge d'instrucció de la Causa 173/2011 va enviar als mitjans de comunicació egipcis un comunicat de premsa en què anunciava que havia arxivat la investigació i havia eliminat les prohibicions de viatjar i les congelacions de béns contra quatre organitzacions de drets humans i el seu personal; entre les persones afectades es troben Azza Soliman, Esraa Abdelfattah, Negad El Bor'ei, Hossam Ali i Magdy Abdelhamid. No queda clar si el Ministeri de l'Interior ha retirat ja oficialment els seus noms de la llista de prohibicions de viatjar.

No obstant això, continuen les investigacions de la Causa 173 sobre altres destacats defensors i defensores dels drets humans, entre ells Gamal Eid, director de la Xarxa Àrab per la Informació de Drets Humans, Hossam Bahgat, fundador i director de la Iniciativa Egípcia per als Drets Personals, i Mozn Hassan, directora de Nazra per a Estudis Feministes. Entre les persones incloses en la causa es troben també Mohamed Zaree, director del Programa d'Egipte de l'Institut Cairota d'Estudis de Drets Humans, i Aida Seif al-Dawla, Magda Adly i Suzan Fayad, fundadores i directores del Centre El-Nadeem per a Rehabilitació de Víctimes de Tortura.

Des del 2014, els jutges d'instrucció han dut a terme una investigació penal sobre el treball i el finançament d'ONG egípcies i han dictat ordres de congelació de béns contra set organitzacions i 10 persones que defensen els drets humans. Les autoritats egípcies van prohibir viatjar a l'estranger durant sis anys almenys 31 defensors i defensores dels drets humans i membres del personal d'ONG. Diferents tribunals han rebutjat diversos recursos presentats per defensors i defensores contra les mesures restrictives punitives que els han estat imposades.