Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Dos anys de pandèmia: més de 130 veus destacades demanen la fi dels monopolis de la vacuna contra la Covid

© AI

En una carta coordinada per l'Aliança Vacuna per al Poble, més de 130 exlíders mundials, persones guardonades amb el premi Nobel, personalitats destacades dels àmbits científic, econòmic i humanitari, dirigents religiosos i empresarials, sindicalistes i celebritats reclamen que s'actuï amb urgència per vacunar els països d'ingressos baixos i mitjans i posar fi a la pandèmia de COVID-19.

Aquestes veus reconegudes han sumat veus en el segon aniversari de la data en què l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar que el brot de COVID-19 s'havia convertit en una pandèmia i demanen als dirigents del món que "facin el que calgui per posar fi a aquesta crisi" i s'uneixin a Una vacuna del poble al voltant dels principis d'igualtat i solidaritat, accessibilitat per a totes les persones a tots els llocs, i sense patents ni especulació, advertint que "malgrat el que alguns dirigents dels països rics voldrien que creguéssim, la pandèmia no ha acabat". No obstant això, la fi de la COVID-19 és al "al nostre abast", diuen, si donem "a totes les persones de tots els llocs accés a vacunes segures i efectives i a altres tecnologies vitals contra la COVID-19".

Entre els qui signen la carta figuren exdirigents de més de 40 països; el príncep Harry i Meghan, duc i duquessa de Sussex; Charlize Theron, missatgera de la pau de l'ONU i fundadora del projecte Charlize Theron Africa Outreach; el director general d'EasyJet Johan Lundgren; i algunes de les polítiques més importants del món, com Joyce Banda, expresidenta de Malawi, Graça Machel, exprimera dama de Sud-àfrica i Moçambic i fundadora del Graça Machel Trust, i Vaira Vike-Freiberga, que va ser la primera presidenta de Letònia i d'Europa oriental i copresidenta del Centre Internacional de Nizami Ganjavi.

Dos expresidents d'Ucraïna, Leonid Kutxma i Victor Iuxenko, i l'exprimera dama Kateryna Iuxenko ta,bé s'han sumat a la petició a favor de l'equitat en les vacunes enmig del conflicte al seu país.

Totes aquestes personalitats se sumen a l'exsecretari general de l'ONU Ban Ki-moon i a exdirigents d'institucions com el Banc Mundial, el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), l'Assemblea General de les Nacions Unides, i als i les dirigents actuals del Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/SIDA (ONUSIDA), la Confederació Sindical Internacional (CSI) i el relator especial sobre l'extrema pobresa i els drets humans.

Condemnant l'enfocament aplicat fins ara pels dirigents mundials per "immoral, totalment contraproduent i, a més, un fracàs ètic, econòmic i epidemiològic", adverteixen que deixar  milers de milions de persones sense vacunar podria desembocar en l'aparició de noves i perilloses variants del virus.

No haver vacunat el món fins ara es deu "al nacionalisme contraproduent, els monopolis farmacèutics i la desigualtat", afirmen aquests dirigents, la qual cosa ha portat a les fites "evitables" de dos anys i a prop de vint milions de persones mortes a causa de la COVID-19.

Critiquen la Unió Europea, el Regne Unit, Alemanya i Suïssa per seguir "bloquejant l'aixecament de les normes sobre propietat intel·lectual que permetria la redistribució i l'augment de la fabricació de vacunes, proves i tractaments relacionats amb la COVID-19 en el Sud global".

L'Índia i Sud-àfrica van ser els primers a proposar una exempció relativa a la propietat intel·lectual davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) a l'octubre de 2020 que compta amb el suport de més de cent països. Els Estats Units van anunciar el seu suport a una exempció al maig de 2021, però l'oposició britànica i europea encapçalada pel Regne Unit i Alemanya ha impedit que l'OMC arribi a un consens.

Això es produeix mentre els i les activistes d'Una vacuna del poble duen a terme concentracions de protesta en gairebé tots els continents per exigir als dirigents del món que posin fi al monopoli de les grans empreses farmacèutiques sobre les vacunes, proves i tractaments contra la COVID-19 necessaris per salvar vides i prevenir la següent variant.

Joyce Banda, expresidenta de Malawi, va dir:

"Parlem clar: aquesta pandèmia està lluny d'haver acabat a l'Àfrica i al món. Veiem, cada dia, milers de morts evitables. Veiem dones i nenes afectades desproporcionadament per la pandèmia a causa de la pèrdua d'oportunitats educatives, la violència de gènere intrafamiliar i les dificultats econòmiques. Hem de recuperar l'esperit de solidaritat per acabar amb el sofriment i crear un futur millor. Això comença ara posant fi a aquests despietats monopolis farmacèutics sobre les vacunes contra la COVID-19 perquè l'Àfrica i el món puguin fer front a aquesta crisi i a la següent".

Ban Ki-moon, exsecretari general de l'ONU, va afirmar:

"Els dirigents dels països rics estan protegint els monopolis farmacèutics sobre les vacunes, els diagnòstics i les teràpies contra la COVID-19 per sobre de la salut i la vida de milers de milions de persones. I només podem imaginar com de nociva podria ser una nova variant enormement letal per a tots els habitants del planeta. Per això aquesta és una prova històrica de multilateralisme. Ens afecta de debò a tots i a totes. I, si els qui dirigeixen el món no poden fer front al repte de la igualtat vacunal, estan reduint l'esperança que afrontin el desafiament existencial d'abordar la crisi climàtica".

Winnie Byanyima, directora executiva d'ONUSIDA, va declarar:

"L'esgarrifosa tragèdia de la nostra era és que s'ha negat a moltes persones les notables innovacions de les vacunes i tractaments contra la COVID-19. De la mateixa manera que la gent recorda avui la terrible injustícia amb els antiretrovirals per al VIH, quan 12 milions de vides, la majoria a l'Àfrica, es van perdre innecessàriament mentre medicaments vitals romanien fora de l'abast del Sud global, els nostres fills i filles no perdonaran els qui van negar a milers de milions de persones la possibilitat de rebre unes vacunes vitals contra la COVID-19. En el segon aniversari d'aquesta pandèmia, fem la nostra petició als països rics sobretot. Per favor, insisteixin que es comparteixin les fórmules de la vacuna. Sisplau, donin suport als països en vies de desenvolupament perquè vacunin totes les persones en tots els llocs. Una vacuna del poble".

Paul Polman, exdirector general d'Unilever, va dir:

"Quan es desplega una crisi humanitària a Europa i la tragèdia de la COVID-19 segueix assolant gran part del món, la solidaritat global és més important que mai, i especialment amb les nacions vulnerables. Aquest és un moment per crear confiança, per forjar associacions necessàries per a la humanitat entre governs, empreses i la societat civil, i per atacar els principals desafiaments del món. Posar fi a l'apartheid de la vacuna és fonamental. Han d'aixecar-se les normes sobre propietat intel·lectual per impulsar la fabricació de vacunes i han de compartir-se immediatament les patents i la tecnologia que salven vides".

Notes per als periodistes

Aquí disposen d'una llista de contactes per a protestes, concentracions i accions de carrer: peoplesvaccine.org/take-action/end-covid-monopolies/

La carta fa cinc peticions a governants mundials:

1. Acordar i aplicar amb caràcter urgent un full de ruta global per complir la meta de l'OMS de vacunar amb la pauta completa al 70% de la població a mitjans de 2022 i, més enllà d'això, garantir un accés sostingut, puntual i equitatiu a tot el món a les vacunes, tractaments, proves i altres tecnologies mèdiques relatives a la COVID-19, incloses les vacunes i tecnologies mèdiques contra la COVID-19 efectives i segures d'última generació.

2. Maximitzar la producció de vacunes segures i efectives i d'altres productes contra la COVID-19 mitjançant la suspensió de les normes corresponents sobre propietat intel·lectual i garantint la posada en comú obligatòria de tots els coneixements, dades i tecnologies relacionats amb la COVID-19 perquè qualsevol país pugui produir o adquirir dosis suficients i assequibles de vacunes, tractaments i proves.

3. Invertir fons públics en un augment ràpid i massiu de la fabricació de vacunes, així com en capacitat d'investigació i desenvolupament per crear una xarxa distribuïda global administrada per ser capaç de fer arriba vacunes assequibles com a béns públics globals a tots els països.

4. Posar les vacunes, tractaments i proves relatives a la COVID-19 a disposició de governs i institucions al preu més proper al cost real possible, i proporcionar-los gratuïtament a totes les persones en tots els llocs i assignats en funció de la necessitat.

5. Augmentar la inversió sostenible en sistemes de salut pública per garantir que els governs de països d'ingressos baixos i mitjans compten amb prou recursos per vacunar la seva població i salvar vides. Aquestes inversions redundaran en benefici de l'economia global i contribuiran a restablir els beneficis econòmics i de desenvolupament que la pandèmia de la COVID-19 ha fet retrocedir parcialment.