Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COVID-19: La variant òmicron ha d'esperonar els dirigents mundials perquè comparteixin vacunes

Activistes d'Amnistia Internacional a Ginebra © AI

Amb motiu del primer aniversari de l'administració de la primera vacuna contra la COVID-19 al món, Tamaryn Nelson, assessora de salut d'Amnistia Internacional, ha declarat:

La recent aparició de la variant ómicron és un recordatori cru recordatori del que passa quan no s'aborda globalment una pandèmia.

Els experts ens vénen avisant que la pandèmia és de naturalesa global i la distribució desigual de les vacunes al món no farà sinó augmentar les probabilitats que sorgeixin noves variants. No obstant això, mentre que en alguns països d'ingressos alts ja s'ha administrat la pauta completa de vacunació a gairebé el 90% de la seva població, als països d'ingressos baixos només una mica més del 7% de la població ha rebut una sola dosi vacunal.

Els dirigents dels països rics han animat la seva ciutadania a vacunar-se i han reconegut en repetides ocasions la importància de les vacunes per acabar amb la pandèmia de COVID-19, sobretot després de l'aparició de la variant òmicron. No obstant això, semblen oblidar que aquest mateix argument és aplicable a la resta de la població del món.

És indignant que països rics que ja han ofert vacunes a tota la seva població segueixin acaparant centenars de milions de dosis i que les empreses farmacèutiques continuïn enviant la major part de la seva producció a aquests mateixos països.

Per contenir la marea de les noves variants i posar fi a la pandèmia, els Estats que emmagatzemen vacunes han de redistribuir-les immediatament i assegurar-se que els països disposen de temps i recursos suficients per dur a terme una distribució completa de les dosis. Per la seva banda, les empreses farmacèutiques han de prendre consciència que el seu negoci es basa a fabricar productes que salven vides, i que aquests han d'arribar on més es necessiten i no on es paguen millor”.

Informació complementària

Des del 22 de setembre de 2021, a través de la seva campanya “Compte enrere de 100 dies: 2.000 milions de vacunes contra la COVID-19 ja!”, Amnistia Internacional ve demanant als Estats i les empreses farmacèutiques que garanteixin igualtat d'accés a les vacunes de la COVID-19 perquè almenys el 40% de la població dels països d'ingressos baixos i mitjos baixos estigui vacunada al final de 2021. Queden menys de 25 dies perquè acabi l'any, cal actuar ara.