Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COVID-19: Dirigents del G20 no han de repetir el seu fracàs per garantir la igualtat d'accés a les vacunes

© Faozee Lateh, Kan Sangtong

Els dirigents del G20 que es reuneixen a Roma han de deixar de banda l'avarícia i l'egoisme i garantir una distribució mundial equitativa de les vacunes de la COVID-19; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional amb antelació a la cimera del G20 que tindrà lloc a Roma (Itàlia) el 30 i 31 d'octubre.

Al novembre de 2020, els qui lideraven les 20 economies principals del món van celebrar la seva habitual cimera del G20 per Internet, amb un enfocament a garantir la disponibilitat de vacunes de la COVID-19 per a tothom. No obstant això, un any després, els països més poderosos no han protegit la vida de milions de persones, ja que han optat per acaparar vacunes i amb això han causat una escassetat de dosis previsibles i absolutament devastadora per a la resta del món. Es calcula que, ara mateix, els països rics tenen emmagatzemats uns 500 milions de dosis.

Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"L'inici de la distribució de vacunes el desembre passat va donar esperança a un món paralitzat per la COVID-19 i va salvar milions de vides. No obstant això, des que es va administrar la primera vacuna, la taxa de morts per aquesta malaltia ha augmentat d'1,3 a gairebé 5 milions de persones el 2021 a causa de les greus desigualtats d'accés".

"El grau d'egoisme i avarícia que reflecteixen aquestes morts és infinit. Mentre que els índexs de vacunació als països del G20 estan a l'entorn del 63%, als països amb ingressos baixos i mitjans baixos només ha pogut vacunar-se el 10% de la població. Què han fet aquests països en l'últim any, sinó acaparar i contribuir activament a l'escassetat de vacunes juntament amb les grans farmacèutiques? Els milions de morts reflecteixen un menyspreu esgarrifós per la vida humana, una alarmant acceptació moral que els beneficis s'anteposen a les vides, i un abandonament descarat de les seves obligacions internacionals".

Mentre els índexs de vacunació en els països del G20 se situen prop del  63%, en els països de renda baixa o mitjana-baixa només ha pogut vacunar-se el 10% de la població. ¿Què han fet aquests països en el darrer any, sinó acaparar i contribuir activament a l'escassetat de vacunes juntament amb les grans farmacèutiques?

Agnès Callamard, Amnistia Internacional

El 2020, els països del G20 van reservar i van comprar la immensa majoria de les vacunes de la COVID-19 abans que fossin aprovades. Molts països van emmagatzemar prou dosis per vacunar diverses vegades a la seva població. El 2021 continuen acaparant dosis sobrants, preferint emmagatzemar-les a compartir-les amb els qui més les necessiten.

El 22 de setembre de 2021, Amnistia Internacional va llançar una campanya global  per exigir que es compleixi l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut de vacunar el 40% de la població dels països d'ingressos baixos i mitjans-baixos abans que acabi l'any. La campanya "Compte enrere de 100 dies: 2.000 milions de vacunes contra la COVID-19 ara!" demana als governs amb excedents de dosis vacunales que les redistribueixin a altres països abans de finalitzar l'any.

"Encara que alguns països s'han compromès a redistribuir vacunes, molts encara no han anunciat un calendari concret per fer-ho, i diversos no ho faran fins a setembre de l'any que ve", ha assenyalat Agnès Callamard. "Les vacunes han de compartir-se ara, per l'interès superior de tot el món, i sobretot si volem garantir la reobertura de les fronteres i la recuperació de l'economia global d'una manera justa. El temps corre. És hora d'actuar".

Amb antelació a la cimera, Amnistia Internacional, juntament amb membres de l'Aliança Vacuna per al Poble, demanarà als dirigents del G20 que redistribueixin ara les vacunes, intensificant la pressió amb un acte publicitari que està previst celebrar a Roma (Itàlia) el 29 d'octubre.

Amnistia Internacional va engegar la campanya Comte enrere de 100 dies: 2.000 milions de vacunes contra la COVID-19 ara! el 22 de setembre de 2021. L'organització demana als Estats i les empreses farmacèutiques que lliurin 2.000 milions de dosis vacunals a qui les necessita, amb la finalitat d'aconseguir l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut de vacunar el 40% de la població dels països d'ingressos baixos i mitjans-baixos abans que acabi l'any.