Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: cal reformar íntegrament la Policia Nacional

Un policia apunta cap als manifestants la seva pistola de gasos lacrimògens durant una protesta a Bogotà, Colòmbia, el setembre de 2020. DANIEL MUNOZ / AFP via Getty Images.

Avui un grup divers i ampli d'organitzacions de drets humans colombianes i de víctimes d'ús excessiu de la força per part de les forces de seguretat colombianes, en col·laboració amb Amnistia Internacional, han presentat un plec de propostes amb enfocament diferencial, interseccional i de drets humans per a una reforma policial integral. Aquest plec, fruit d'un procés coordinat de participació i discussió, va ser lliurat al govern del president Gustavo Petro amb la finalitat de servir d'input per a la discussió de la reforma al país.

Represión en la Mira: Pliego de Propuestas para una Reforma Policial Integral  explica la necessitat de, com a mínim, desmilitaritzar la Policia Nacional; modificar la seva estructura general i funcions; reformar el règim d'ingrés, carrera i ascens; limitar l'ús de la força per part dels integrants de la Policia Nacional; instal·lar mecanismes de control a l'activitat policial i veedoria ciutadana; i garantir veritat, justícia i reparació per a les víctimes de violència policial. 

“A Colòmbia la Policia Nacional utilitza regularment la força de manera excessiva contra els qui protesten amb la finalitat d'infligir por, desincentivar la protesta pacífica i castigar els qui exigeixen canvis al país. El govern colombià ha d'iniciar una reforma policial integral amb enfocament de drets humans i la Policia Nacional s'ha d'abstenir de violar els drets dels qui alcen la veu”, ha dit Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional. “Els fets registrats durant les grans mobilitzacions i protestes dels últims anys no haurien de repetir-se mai més. L'Estat colombià ha de fer passes decidides cap a la construcció d'una Policia Nacional garant dels drets de totes les persones.”

Així mateix, Amnistia Internacional ha llançat les “25 regles per a l'ús de projectils d'impacte cinètic”, document que resumeix els estàndards internacionals per a l'ús adequat d'aquests projectils. Atès que el seu ús implica riscos considerables de causar danys seriosos, el seu ús ha d'estar mediat per una anàlisi acurada de la seva necessitat operacional en cada escenari. El document crida als governs reconèixer les seves obligacions en matèria de drets humans i usar projectils d'impacte cinètic només en situacions excepcionals, quan estigui justificat degudament i de manera acurada que eviti danys excessius. Mai han d'emprar-se com a mitjà per a dispersar una protesta, ni en contra de persones que es comporten de manera pacífica o simplement oposen resistència passiva o fugen. L'ús de projectils múltiples hauria d'estar  prohibit.

Informació de context

Amnistia Internacional va documentar greus violacions de drets humans contra manifestants pacífics durant l'Aturada Nacional de 2021, inclòs l'ús excessiu de la força, l'ús d'armes menys letals de manera inadequada, actes de tortura i tractes cruels i inhumans i violència sexual i violència basada en gènere contra dones i persones LGBTIQ+ i atacs contra persones indígenes. A més, va verificar els impactes de llarg termini d'aquestes violacions, com en el cas dels i les joves que van patir traumes oculars per l'ús inadequat de projectils d'impacte cinètic.

En l'informe de juliol de 2021, Colombia: Cali: En el epicentro de la represión, Amnistia Internacional va documentar com les violacions del dret a la llibertat de reunió pacifica, el paramilitarisme urbà, les detencions arbitràries i la tortura i els maltractaments a manifestants pacífics a Cali van infondre por, van descoratjar la protesta pacífica i, en última instància, van castigar els qui exigien un canvi al país.

Al novembre de 2021, Amnistia Internacional va presentar l'informe Tiros a la vista, publicat en conjunt amb les organitzacions colombianes Temblores i PAIIS. Aquest informe documenta 12 casos de lesions oculars i analitza més de 300 peces audiovisuals que documenten l'actuació il·legal de l'Esquadró Mòbil Antidisturbis (ESMAD) de la Policia Nacional entre el 28 d'abril i el 20 d'octubre de 2021, totes verificades pel Cos de Verificació Digital d'Amnistia Internacional. L'informe conclou que en el context de l'Aturada Nacional a Colòmbia els agents de l'ESMAD van violar els drets humans dels manifestants de forma generalitzada en infligir lesions oculars com a resultat de l'ús desproporcionat d'armes menys letals.

Al desembre 2022, Amnistia Internacional va presentar l'informe Colombia: La Policía no me cuida: Violencia sexual y otras violencias basadas en género en el Paro Nacional de 2021, on desvetlla pràctiques reiterades i generalitzades de violència contra dones, nenes i persones LGBTIQ+ per part de les forces de seguretat colombianes, a través de la documentació de 28 casos de violència basada en gènere, incloent-hi violència sexual, entre centenars de denúncies rebudes durant l'Aturada Nacional de 2021.

Les organitzacions que acompanyen el plec de propostes publicat avui en col·laboració amb Amnistia Internacional són:

Asociación para la Investigación Social, NOMADESC, Caribe Afirmativo, Modep, Ilex acción Jurídica, DeJusticia, Colectivo Justica Racial, Justicia y Democracia, Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado, Campaña Defender la Libertad, Fundación Trenza, Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos, Fundación Lazos de Dignidad, Coordinación Colombia Europa Estados Unidos, Colectivo de Abogados Jose Alvear Restrepo, Comisión Colombiana de Juristas, Humanidad Vigente, Raza & Igualdad, Red contra el abuso de autoridad, Mocao, Temblores ONG.

Més informació:

+ Represión en la Mira: Pliego de Propuestas para una Reforma Policial Integral (Investigació, 2 de març de 2023).
+ 25 reglas para el uso de proyectiles de impacto cinético – Amnistía Internacional (Investigació, 2 de març de 2023).
+ Proyectiles de impacto cinético - Documento de posición de Amnistía Internacional(Investigació, 2 de març de 2023).
+ Colombia: La Policía no me cuida: Violencia sexual y otras violencias basadas en género en el Paro Nacional de 2021
(Investigació, 1 de desembre de 2022).
+ Colombia: Tiros a la vista: traumas oculares en marco del Paro Nacional (Investigació, 26 de novembre de 2021).
+Colombia: Cali: En el epicentro de la represión (Investigació, 30 de juliol de 2021).