Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COLÒMBIA: Dia Internacional per acabar amb la utilització de Nens i Nenes soldats

  • La Coalició Espanyola exigeix a l'exèrcit i a la
  • guerrilla colombiana que deixin d'utilitzar a
  • menors com a soldats
Madrid.-   A Colòmbia no existeix cap conflicte armat intern, així ho confirma el Govern d'aquest país. No obstant això, segons dades de Nacions Unides, Colòmbia és el segon país amb més desplaçats interns del món i, segons el Tribunal Constitucional colombià, un 50 per cent d'aquests desplaçats són menors de 18 anys.
Entre 1997 i 2008, més d'un milió de nens i nenes van ser víctimes del desplaçament forçat. En un recent informe del Consell de Seguretat de les Nacions Unides (agost de 2009) sobre la situació dels menors i el conflicte armat colombià, s'incidia en les greus violacions dels drets que sofreixen els nens i les nenes en la situació actual: reclutament i utilització com a soldats, mort i mutilació, actes greus de violència sexual, desplaçament forçat; segrest, atacs contra escoles i hospitals i denegació de l'accés humanitari.

Amb motiu de la celebració el 12 de febrer de 2010 del Dia Internacional contra la utilització de Nens i Nenes soldats, la Coalició Espanyola posa en relleu les greus violacions de drets humans a les quals són sotmesos diàriament nens i nenes a Colòmbia, especialment els que sofreixen reclutament forçós i abusos sexuals.

  • Reclutament forçós. La utilització de nens i nenes per totes les parts en conflicte és generalitzada a Colòmbia. El Ministeri de Defensa colombià estima que uns 8.000 menors participen en activitats militars amb les guerrilles, mentre que les ONG situen aquesta xifra en els 11.000. Però també, el Comitè dels Drets de l’Infant ha denunciat la utilització de menors per a activitats d'intel•ligència per part de l'exèrcit colombià, malgrat la legislació del país ho prohibeix.
    L'edat de reclutament ha passat dels 13,8 anys el 2002, als 12,8 el 2006, segons l'Oficina del Defensor dels Drets Humans a Colòmbia. Tant les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), com l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) han realitzat campanyes de reclutament en col•legis.
  • Violència sexual contra nens i nenes. Existeix una gran dificultat per establir dades fiables sobre el nombre d'abusos sexuals que es produeixen, ja que en moltes ocasions les víctimes no denuncien per por de les represàlies o per desconfiar de la justícia. No obstant això, la Cort Constitucional colombiana estableix que la violència sexual, especialment cap a menors és “una pràctica habitual, estesa, sistemàtica i invisibilizada en el context del conflicte armat”.
    La nenes reclutades en els grups armats són obligades a prestar serveis sexuals, i  si es queden embarassades són castigades i obligades a avortar. L'oficina del Fiscal General colombià va estudiar en 2008, 183 casos de dones i nenes víctimes de violència sexual. D'elles, 31,2% havien quedat embarassades i avortat estant vinculades a grups armats i un 40% d'aquestes ho havien sofert quan tenien entre 11 i  14 anys.

Demandes de la Coalició Espanyola
En el marc de la Presidència espanyola de la Unió Europea, la Coalició sol•licita al Govern espanyol que, en els Diàlegs Bilaterals Espanya-Colòmbia, traslladi al Govern colombià i als grups armats il•legals la necessitat d'engegar les recomanacions internacionals sobre nens i nenes en conflictes armats.

La  Coalició Espanyola demana al Govern colombià que:
  • Compleixi les resolucions del Consell de Seguretat sobre nens i nenes en conflictes armats i els acords internacionals sobre menors.
  • Prohibeixi la utilització de nens i nenes per part de les Forces Armades amb finalitats d'intel•ligència militar i posi fi als interrogatoris a nens i nenes desvinculats de la guerrilla.
  • Investigui els casos d'abusos sexuals comesos per totes les parts del conflicte i porti als responsables davant la justícia.

I als grups armats il•legals que:
  • Compleixin el dret internacional humanitari i respectin les normes internacionals de drets humans.
  • Es comprometin a no reclutar a menors de 18 anys i alliberin a tots els menors soldats.  
  • Denunciïn i impedeixin els casos de violència sexual entre les seves files.
  • Cessin immediatament els atacs dirigits a escoles i renunciïn a l'ús de mines antipersona.

Menors soldats al món

És impossible calcular amb exactitud el nombre de nens i nenes soldats. Hi ha desenes de milers de menors soldats en totes les regions del món. Segons dades de l'últim informe global sobre nens i nenes soldats de la Coalició Internacional, el 2007 almenys 24 països de totes les regions del món han reclutat a menors de 18 anys. Des de llavors, milers de menors soldats han estat alliberats de forces combatents després d'acords de pau i programes de desmobilització a l’Afganistan, Burundi, Costa d'Ivori, Libèria, la República Democràtica del Congo, el Sud del Sudan i altres països. No obstant això, durant aquest període han esclatat, s'han reprès o s'han intensificat conflictes en països com el Txad, l'Iraq, la República Centreafricana, Somàlia i el Sudan (Darfur), augmentant aquí el reclutament de nens i nenes.

La Coalició Espanyola per acabar amb la utilització de Nens i Nenes soldats està formada per Alboan, Amnistia Internacional, Entreculturas, Fundació el Compromís, Save the Children i Servei Jesuïta a Refugiats.

El seu objectiu és sensibilitzar i mobilitzar a la població espanyola enfront d'aquesta realitat, incidir perquè la realitat d'aquests menors es mantingui en les agendes polítiques, realitzar investigacions i demanar responsabilitats. Precisament per donar a conèixer la realitat dels nens i nenes soldats, la coalició engega la seva nova web,  www.menoressoldados.org.