Actuem pels drets humans a tot el món

Cinc anys sense Marielle Franco i Anderson Gomes: Acte al Brasil en la seva memòria i en lluita per la justícia

© AI

Aquest dimarts, 14 de març de 2023, es compleixen cinc anys —60 mesos i 1.825 dies— sense Marielle i Anderson. En resposta al lent ritme de les investigacións, Amnistia Internacional Brasil celebra un acte de denúncia: “Un rosari d'injustícies que dura ja cinc anys” a la plaça Mauá de Rio de Janeiro, que es prolongarà des de les nou del matí fins a les sis de la tarda. El seu objectiu és reivindicar justícia i la resolució del cas de l'execució d'aquesta defensora dels drets humans i el seu xofer. Per a mantenir viva la memòria de les víctimes i l'exigència de respostes, s'instal·larà un panell de 8 metres de llarg i 2,5 d'alt en forma de línia del temps en el qual es reflectirà aquesta fita de cinc anys. Així mateix, ja hi ha ja una petició en línia en curs en la pàgina web d'Amnistia Internacional Brasil, i s'està pressionant el govern federal de Luís Inácio Lula da Silva, al govern estatal de Cláudio Castro i al Ministeri Públic perquè destinin tots els recursos i esforços possibles a la ràpida realització d'investigacions imparcials, transparents i efectives.

“És un rosari d'injustícies i preguntes sense resposta que dura ja cinc anys. Amnistia Internacional se sumarà al món sencer per a recordar i per a demanar justícia i rescabalament per a Marielle i Anderson i per a les seves famílies. Al llarg dels últims cinc anys, han estat a càrrec de les investigacions 6 caps de policia, 11 fiscals, 4 secretaris de policia, 3 governadors, un defensor del poble federal, 2 fiscals generals i 3 presidents de la república, però seguim sense rebre respostes. Qui va ordenar l'homicidi de Marielle i per què? És inacceptable que, després de cinc anys, cap de les autoritats que han intervingut en aquest cas hagi estat capaç de solucionar-lo. En vista d'això, demanem al president Lula que, recorrent a la cooperació internacional, estableixi un mecanisme internacional de persones expertes independents per a ajudar al Ministeri Públic, a la policia i a altres institucions de l'Estat a investigar el cas. No volem haver de tornar al carrer dins d'un any per a exigir respostes”, expressa Jurema Werneck, directora executiva d'Amnistia Internacional Brasil.

Amnistia Internacional Brasil demana de nou i exigeix que es garanteixi a les famílies de Marielle i Anderson i als seus representants el dret a una investigació transparent, amb accés al seu expedient. Tanmateix, fins avui això no ha passat. El 7 de març es va celebrar una vista amb integrants del Ministeri Públic de Rio de Janeiro i l'equip d'Amnistia Internacional Brasil ha demanat una audiència amb el governador de l'estat de Rio de Janeiro, Claudio Castro, per al pròxim 14 de març.

“És inacceptable aquesta manca continuada de transparència, en la qual ni tan sols les famílies i els seus representants legals tenen accés a les labors de recerca. Portem cinc anys sol·licitant reunions amb les autoritats estatals, i ens han dit que s'esforçaran a esclarir aquest crim, però de moment seguim sense tenir res. No és acceptable que després de cinc anys ningú hagi estat condemnat per aquest crim, que va commoure el món”, prossegueix Jurema Werneck.

Acte: És un rosari d'injustícies que dura ja cinc anys

Quantes coses poden passar en 60 mesos? O millor encara, en 1.825 dies. Tant en el pla personal com en el col·lectiu, hem presenciat nombrosos canvis i esdeveniments. Demanem al públic que ens mostri el que ha canviat en la seva vida i que, per a això, gravi vídeos, ensenyi fotos, comparteixi els nostres materials i publiqui missatges en les seves xarxes socials amb les etiquetes #HoradeFazerJustiça #JustiçaporMarielleEAnderson.

Els qui es trobin al centre de Rio de Janeiro el 14 de març (en la plaça Mauá) o a les ciutats de Campinas, Porto Alegre, Fortalesa, Belem i Brasília l'11 i el 12 de març, podran escriure sobre les seves històries i experiències al llarg d'aquest temps en el panell d'Amnistia Internacional Brasil per a solidaritzar-se amb les famílies de Marielle i Anderson.

A Rio de Janeiro, l'acció inclou l'exhibició d'un panell més perquè la gent pugui publicar fotos en les seves xarxes socials amb les etiquetes #HoraDeFazerJustiça #JusticePorMarielleEAnderson, a més de la línia del temps que reflectirà els principals esdeveniments del cas. Seccions d'Amnistia Internacional de tot el món participaran en accions per a pressionar a les autoritats i se sumaran activament a nosaltres i nosaltres tant en les xarxes com als carrers.

“Seguirem als carrers fins que es faci justícia. Des del dia de l'assassinat de Marielle i Anderson, Amnistia Internacional ha dut a terme accions de sensibilització a tot el món perquè la seva història no caigui en l'oblit. Continuarem lluitant amb valentia en reconeixement de l'important paper de Marielle Franco com a activista i defensora dels drets humans”, afegeix Jurema Werneck.

Amnistia Internacional porta des del 2018 exigint justícia

Al llarg d'aquests cinc anys, tant Amnistia Internacional Brasil, com familiars de les víctimes i la víctima que va sobreviure s'han reunit en diverses ocasions amb les autoritats responsables de garantir investigacions àgils i efectives, com ara el governador de Rio de Janeiro —responsable de la policia en l'estat de Rio de Janeiro—, les persones al capdavant del Departament General d'Homicidis i Seguretat Personal de Rio de Janeiro i els diferents fiscals de la república i de Rio de Janeiro, sense que ningú ha ofert cap resposta efectiva.

Durant aquest període de cinc anys han intervingut en el cas 6 caps de policia, 11 fiscals, 4 secretaris de policia, 3 governadors, un defensor del poble federal, 2 fiscals generals i 3 presidents de la república, però seguim sense rebre respostes.

Cinc anys suposen vides, somnis i assoliments. A Marielle li van arrabassar la vida com a mare, com a dona, com a regidora, com a filla, com a padrina i com a germana. No va poder veure a la seva filla acabar els seus estudis universitaris, ni a la seva germana acabar el postgrau i convertir-se en ministra del govern de l'estat, ni gaudir dels petits plaers de la vida amb Monica, la seva parella. També van segar la vida d'Anderson, que no va poder veure els assoliments de la seva esposa ni del seu fill, i que ja no va tornar a viure moments feliços amb la seva família. En cinc anys caben moltes vides i molta lluita. Amnistia Internacional no deixarà d'instar persones de tot el món a pressionar les autoritats perquè trobin la resposta a aquesta pregunta: “Qui va ordenar l'homicidi de Marielle i per què?”.