Actuem pels drets humans a tot el món

Catalunya: Amnistia Internacional llança la campanya #MésControl per demanar més transparència i control de les actuacions policials

Campanya #MésControl d'AI Catalunya

Amnistia Internacional llança aquesta tardor un conjunt d’accions per demanar més transparència i control de les actuacions de la policia a Catalunya. L’organització vol impulsar reformes legals i organitzatives per garantir la rendició de comptes de les actuacions de la Policia de Catalunya - Mossos d’Esquadra.

Més i millor control i transparència

Amnistia Internacional demana revisar els mecanismes interns de rendició de comptes de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu que les possibles vulneracions de drets perpetrades per agents policials no quedin impunes i s’estableixen garanties de no repetició. Amnistia Internacional recomana també la creació d’un mecanisme de control extern que garanteixi un escrutini independent i imparcial de l'aparell policial, tal com ja existeix a altres països europeus com Bèlgica, el Regne Unit, Irlanda o Noruega.

Els protocols d’ús de la força i  les  normes d’ús de les armes d’ús policial han de ser públics, a l’abast de la ciutadania, i s’han d’ajustar als estàndards internacionals de drets humans. Amnistia Internacional insta a l’elaboració d’un protocol d’incorporació de noves eines policials per assegurar que abans del seu ús, hagin complert un seguit de salvaguardes de protecció dels drets humans. Cal revisar les normes d’ús de les pistoles elèctriques i de les llançadores de foam per avaluar-ne l'ús i incorporar més garanties de protecció de drets humans.

Informació complementària

Les forces de seguretat tenen un paper clau en la protecció de drets fonamentals i la legitimitat dels amplis poders que la societat ha delegat en els funcionaris policials, com el monopoli de l'ús de la força, resideix en el respecte dels principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat. Aquests poders, utilitzats de forma inadequada, poden portar a greus vulneracions de drets humans, des de l'ús excessiu de la força, tortures, maltractaments o actes discriminatoris.

Les forces de seguretat, per tant, han de complir i guiar-se per les normes nacionals i internacionals de drets humans en el desenvolupament de les seves tasques. Perquè les forces de seguretat puguin fer la seva tasca de manera eficaç i d'acord amb les normes de drets humans, han de rebre preparació adequada i s’han d’establir mecanismes de control. Totes  les denúncies contra agents policials han de ser investigades de manera ràpida, imparcial i efectiva, tant per òrgans interns com externs. De la mateixa manera, les víctimes d'aquests actes han de rebre una reparació ràpida i adequada per part de l’Estat, i els agents responsables han de retre comptes en l’àmbit disciplinari i, si s’escau, penal.

Amnistia Internacional ha expressat en nombroses ocasions preocupació per casos d’ús excessiu de la força i maltractaments a Catalunya i a Espanya a mans d’agents policials i per la impunitat efectiva que en moltes ocasions envolta aquests actes. Tot i que les vulneracions de drets humans per part de la policia no són sistemàtiques a Catalunya, tampoc es  tracta de casos aïllats, i la raó per la qual se segueixen produint té un dels seus orígens en les deficiències dels mecanismes de control interns i externs per impedir aquestes males  praxis, per exemple la manca d’investigacions immediates, independents, imparcials i exhaustives de les denúncies contra agents policials.

Accions #MésControl

2/10 -Igualada (Anoia) - Fira Igualada Solidària
16/10 -Terrassa
17/10 - Santa Coloma de Gramenet - Jornades per la Pau i la Solidaritat
20/10 - Barcelona - Universitat Pompeu Fabra (UPF) - Fira UPF Solidària
24/10 - Sant Cugat del Vallès - Festa de la Tardor
6/11 - Barcelona - Mercat del Clot
20/11 - Molins de Rei - Plaça de l'Ajuntament
10/12 - Tarragona - Rambla Nova
18/12 - Molins de Rei - Pl. de l'Ajuntament
29/12 - Vilanova i la Geltrú - Rambla Principal amb Av. Francesc Macià (16.30 a 20h)

*Aquestes accions s'aniran actualitzant a mesura que es vagin programant.