Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bielorússia: La condemna dels defensors dels drets humans és una “represàlia evident” pel seu treball

Getty Images

Davant les decisions condemnatòries dictades contra el fundador i president del centre de drets humans Viasnà i Premi Nobel de la Pau Alés Bialiatski, condemnat a 10 anys de presó, el seu col·lega Valiantsin Stefanovich, vicepresident de Viasnà i de la Federació Internacional dels Drets Humans, condemnat a 9 anys, i l'advocat de Viasnà Uladzimir Labkovich, condemnat a 7 anys, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha manifestat:

“Aquesta farsa de judici per càrrecs de motivació política és una represàlia evident per la labor de drets humans de Viasnà. Les seves condemnes són un altre revés per a una societat civil ja greument reprimida i per al preocupant estat dels drets humans a Bielorússia. És un venjatiu acte d'injustícia que requereix l'atenció immediata de la comunitat internacional.
 
“Aquests valents defensors dels drets humans mai han tingut l'oportunitat d'enfrontar-se a un judici amb les degudes garanties. Van ser escortats al tribunal emmanillats i durant tot el judici van romandre a l'interior d'una gàbia. El jutge va celebrar les actuacions en rus en lloc d'en bielorús, i no es va donar temps als acusats per a familiaritzar-se amb els materials del cas, per no esmentar que estaven sent jutjats per càrrecs falsos. No podem permetre que sofreixin les conseqüències de la reprovable agenda política de les autoritats bielorusses. Exigim la seva llibertat immediata i incondicional.”
 
Informació complementària

Bialiatski, Stefanovich i Labkovich han estat falsament acusats de “contraban de grans quantitats de diners i finançament d'activitats de grups que violen greument l'ordre públic”. Tots tres han romàs sota custòdia des de juliol de 2021, mentre que un altre coacusat que està en l'exili, Dzmitry Salauyou, va ser condemnat in absentia a vuit anys de presó.
 
L'acusació sosté que van introduir almenys 201.000 euros i 54.000 dòlars estatunidencs clandestinament al país i van utilitzar aquests fons per a finançar activitats “il·lícites” de protesta.
 
Durant les manifestacions multitudinàries i majoritàriament pacífiques contra el frau electoral àmpliament sospitat en 2020, la labor de Viasnà de documentar i informar sobre les violacions de drets humans generalitzades, incloses detencions arbitràries, tortura i altres dolents i judicis injustos, va ser decisiva.