Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Assemblea General de l'ONU: Una oportunitat de restaurar la confiança en un sistema internacional assetjat

©UN/Evan Schneider

La secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, assistirà al 77è període de sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York entre el 19 i el 23 de setembre. Abans de la seva visita, Agnès Callamard ha manifestat:

“Els conflictes armats, l'escassetat d'aliments, les creixents desigualtats i la cada vegada més urgent emergència climàtica estan posant a prova l'eficàcia de la comunitat internacional com no s'havia vist fins ara. Les proves dels errors del passat són a tot arreu: moren milers de civils a Ucraïna o Etiòpia mentre que els perpetradors de crims de guerra estan en llibertat; enormes franges del Pakistan estan sota l'aigua, i hi ha milions de persones a tot el món a tocar de la fam”.

“En lloc d'alleujar el patiment causat pels conflictes, els membres del Consell de Seguretat de l'ONU han permès un abús del poder de veto per agreujar-lo. Aquesta traïció tràgica al mandat del Consell de Seguretat no és més que un exemple de la incapacitat de l'ONU per a situar-se sobre la política i els interessos nacionals. Aquesta setmana necessitem l'acció coordinada i audaç dels Estats membres de l'ONU, que han de demostrar lideratge mundial i estar a l'altura dels principis fundacionals de l'organització. Els problemes globals de l'escala a què ens enfrontem ara només poden abordar-se mitjançant solucions globals.”

Durant la seva estada a Nova York, Agnès Callamard demanarà als Estats membres de l'ONU que busquin vies perquè es rendeixin comptes per les violacions de drets humans, entre elles:

  •  les violacions del dret internacional humanitari i els crims de guerra comesos per les forces russes a Ucraïna;
  •  els crims contra la humanitat, la neteja ètnica i els crims de guerra comesos per les forces de seguretat de Amhara i les autoritats civils de Tigre Occidental, a Etiòpia;
  •  l'actual campanya d'atrocitats desfermad per l'exèrcit de Myanmar a l'estat de Rakhine i la brutal repressió exercida per les forces armades contra l'oposició al cop d'estat de 2021.

Agnès Callamard també instarà els Estats membres a:

  • oposar-se a les iniciatives per a sufocar els intents de fer que les autoritats israelianes rendeixin comptes pel règim d'apartheid que infligeixen a la població palestina;
  • abordar les terribles situacions humanitàries de Iemen, Myanmar i Síria;
  • prendre mesures coordinades per a assistir als països més afectats pels creixents efectes de l'emergència climàtica;
  •  abordar la desigualtat estructural mitjançant polítiques i accions justes, inclusives i basades en drets, entre elles l'enfortiment de la cooperació per a la reforma del sistema fiscal internacional, i l'alleujament urgent i sostenible del deute per als països d'ingressos més baixos.

Aquest mateix mes, Volker Türk ha estat nomenat alt comissionat de les Nacions Unides per als drets humans. Abans de l'inici del 77è període de sessions de l'Assemblea Global, Amnistia Internacional va reiterar la seva petició a l'alt comissionat Türk que compleixi el seu mandat i s'erigeixi com a defensor dels drets humans, amb la valentia i els principis per a alçar-se contra els Estats poderosos i resistir a la pressió política, i doni suport al paper de la societat civil a l'hora d'orientar i perfilar les postures i respostes de la comunitat internacional.

Dimarts 13 de setembre de 2022 es va inaugurar el 77è període de sessions de l'Assemblea General de l'ONU. La primera jornada de debat general d'alt nivell serà el dimarts, 20 de setembre de 2022.>