Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita ha d'anul·lar la condemna a 34 anys de presó de l'estudiant Salma al Shehab

Particular

Les autoritats saudites han de deixar en llibertat immediatament i sense condicions Salma al Shehab, estudiant de doctorat de la Universitat de Leeds (Regne Unit), que ha estat condemnada a 34 anys de presó únicament per la seva activitat pacífica a Twitter, ha manifestat Amnistia Internacional.

Salma al Shehab va ser inicialment condemnada a sis anys de presó a mitjans de 2022. Després d'una apel·lació davant el Tribunal Penal Especialitzat el 9 d'agost de 2022, un jutge va elevar la pena a 34 anys de presó en un judici manifestament injust, seguits de la prohibició de viatjar durant 34 anys més a partir de la data de l'excarceració.

"És indignant que a Salma al Shehab, estudiant de doctorat de la minoria xiïta de l'Aràbia Saudita i mare de dos fills, se li hagi imposat una pena cruel i il·legítima simplement per publicar a Twitter i retuitejar activistes que donen suport als drets de les dones", ha declarat Diana Semaan, directora adjunta en funcions d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"Per començar, Salma al Shehab no hauria d'haver estat declarada culpable, però augmentar la seva condemna de sis a 34 anys després d'un judici sense les degudes garanties mostra la intenció de les autoritats d'utilitzar el seu cas amb finalitats exemplificants en la seva implacable campanya de repressió de la llibertat d'expressió. Ha de ser posada en llibertat immediatament i sense condicions. Les autoritats saudites han de permetre-li reunir-se amb la seva família i continuar els seus estudis al Regne Unit".

Salma al Shehab ha estat posada en el punt de mira per utilitzar Twitter per seguir activistes dels drets de les dones, escriure sobre elles i donar-los suport, inclosa Loujain al Hathloul, empresonada després d'un judici manifestament injust en el Tribunal Penal Especialitzat per "espiar per a interessos estrangers" i "conspirar contra el seu país". Loujain va ser posada en llibertat condicional el 2021, però segueix subjecta a la prohibició arbitrària de viatjar.

Reclusió prolongada en règim d'aïllament

Segons activistes amb coneixement del cas, Salma al Shehab va ser detinguda al gener de 2021 an la Direcció general d'Investigacions després de ser citada per a un interrogatori uns dies abans del seu vol de retorn al Regne Unit per continuar els seus estudis. Va ser reclosa en règim d'aïllament prolongat durant 285 dies abans de comparèixer davant el tribunal, la qual cosa infringeix les normes internacionals i la Llei de Procediment Penal d'Aràbia Saudita. A més, se li va negar l'accés a representació lletrada durant tota la seva detenció tot esperant judici, inclosos els interrogatoris.

En el seu judici d'apel·lació, la fiscalia va sol·licitar un càstig més dur. Basant-se en la discreció del jutge, el tribunal la va condemnar a 34 anys per "donar suport als qui intenten alterar l'ordre púbic, desestabilitzar la seguretat i soscavar l'estabilitat de l'Estat" i per publicar piulades que "alteren l'ordre públic, desestabilitzen la seguretat de la societat i soscaven l'estabilitat de l'Estat", citant els articles 34, 38, 43 i 44 de la llei antiterrorista i l'article 6 de la Llei de Delictes Informàtics. La condemna imposada a Salma al Shehab representa una alarmant escalada de l'ús de la llei antiterrorista de l'Aràbia Saudita per criminalitzar i restringir indegudament el dret a la llibertat d'expressió.

Altres activistes dels drets de les dones, detingudes també per la seva activitat en Twitter

Amnistia Internacional ha sabut per activistes que coneixen el cas de Salma que, després de la seva reclusió, diverses activistes dels drets de les dones han estat detingudes pels seus comentaris a Twitter. No obstant això, a l'Aràbia Saudita el temor generalitzat a sofrir represàlies dissuadeix a la gent d'alçar la veu sobre aquests casos a les xarxes socials o en els mitjans de comunicació.

"L'Aràbia Saudita ha de posar fi a la seva implacable repressió contra les activistes dels drets de les dones i contra qualsevol altra persona que s'atreveixi a expressar lliurement les seves opinions. A les dones com la Salma cal donar-los reconeixement i protegir-les, no actuar contra elles per expressar les seves opinions. Les autoritats també han de deixar d'equiparar la llibertat d'expressió amb "terrorisme", i derogar o modificar substancialment la legislació antiterrorista i de delictes informàtics "que criminalitzen la dissidència" i promulgar lleis que respectin plenament el dret i les normes internacionals de drets humans", ha declarat Diana Semaan.