Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: Alarmant repressió de la llibertat d'expressió a Internet

© Getty Images

En l'últim any, les autoritats saudites han intensificat la seva brutal repressió contra les persones que fan ús d'espais a Internet per a expressar les seves opinions, ha afirmat avui Amnistia Internacional.
 
L'organització ha documentat 15 casos de persones condemnades el 2022 a penes d'entre 10 i 45 anys de presó únicament per activitats pacífiques a Internet, inclosa la condemna de més durada que es creu que s'ha imposat mai a una dona saudita per l'expressió pacífica a les xarxes. L'Aràbia Saudita també s'ha infiltrat almenys en una empresa de xarxes socials per obtenir de manera il·legítima informació sobre dissidents i controlar la informació que es difon a Internet sobre el país.
 
“L'Aràbia Saudita té un llarg i tristament cèlebre historial de repressió de defensors i defensores dels drets humans, periodistes i membres de la societat civil, i entre els seus objectius figuren ara ciutadans i ciutadans ‘corrents’ que exerceixen de manera pacífica el seu dret a la llibertat d'expressió a Internet. Aquestes escandaloses condemnes transmeten a tota la ciutadania saudita i als qui resideixen al país l'esgarrifós recordatori que no es tolerarà la dissidència”, ha afirmat Philip Luther, director d'Investigació i Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

“Alhora, l'Aràbia Saudita intenta infiltrar-se en les plataformes d'Internet per controlar la informació que es publica sobre el país i els seus dirigents. Aquestes tàctiques repressives posen en evidència la hipocresia de l'Aràbia Saudita en organitzar esdeveniments globals que pretenen donar suport a la lliure circulació d'informació a Internet”.
 
Les 15 persones van ser jutjades pel Tribunal Penal Especialitzat, creat originalment per a jutjar casos de terrorisme. Per jutjar aquestes persones, el Tribunal ha utilitzat disposicions imprecises en virtut de les lleis sobre ciberdelinqüència i terrorisme que igualessin l'expressió pacífica i l'activitat a Internet amb el “terrorisme”. Amnistia Internacional ha documentat com totes les etapes del procés judicial del Tribunal Penal Especialitzat estan entelades per violacions de drets humans.
 
Aquestes persones van ser objecte de diverses violacions de drets humans durant la seva detenció, com la reclusió en règim d'incomunicació i d'aïllament, sovint durant mesos seguits, i se'ls va negar l'accés a assistència lletrada durant tot el període de detenció en espera de judici. A algunes d'elles també se'ls han imposat prohibicions de viatjar arbitràries, la qual cosa és contrari al dret internacional dels drets humans.
 
L'augment notable de la durada de les penes de presó imposades pel Tribunal Penal Especialitzat es produeix després del nomenament d'un nou jutge com a president del tribunal al juny de 2022. Aquesta persona va formar part de la delegació enviada per les autoritats saudites a Istanbul a l'octubre de 2018 per a presumptament netejar les proves de l'assassinat i esquarterament del periodista Jamal Khashoggi en el consolat de l'Aràbia Saudita, segons la relatora especial de l'ONU sobre les execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries.
 
Les mesures repressives contra l'expressió a Internet són només un dels instruments de les autoritats saudites per a reprimir la dissidència. Fins a febrer de 2023, Amnistia ha documentat 67 casos de persones jutjades a l'Aràbia Saudita per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, d'associació i de reunió pacífica, entre les quals hi ha defensors i defensores dels drets humans, persones que exerceixen l'activisme polític pacífic, periodistes, poetes i clergues i altres. D'aquestes persones, 32 van ser enjudiciades per expressar pacíficament les seves opinions en les xarxes socials. Amnistia és conscient que és probable que el nombre real sigui molt superior.
 
Activistes i altres persones empresonades per publicar tuits

L'organització ha examinat documents judicials i ha parlat amb organitzacions de la diàspora saudita i amb familiars i amistats de les 15 persones a les quals s'ha condemnat a llargues penes principalment per expressar-se en les xarxes socials.
 
Salma al Shehab
Estudiant de doctorat en la Universitat de Leeds (Regne Unit), mare de dos fills i membre de la minoria xiïta de l'Aràbia Saudita, a l'agost de 2022 el Tribunal Penal Especialitzat va augmentar en apel·lació a 34 anys la seva condemna inicial de 6 anys de presó, seguida de la prohibició de viatjar durant 34 anys. Es va confiscar el seu telèfon mòbil i se li va ordenar tancar el seu compte de Twitter. Va estar reclosa en règim d'aïllament durant 285 dies i se li va negar l'accés a un advocat durant tot el període de detenció en espera de judici. Va ser declarada culpable d'utilitzar Twitter per fer costat a activistes dels drets de les dones com Loujain al Hathloul. Salma tenia uns 2.000 seguidors.
 
Noura al Qahtani
El mateix dia que Salma al Shehab era condemnada a 34 anys de presó, es va augmentar de 13 a 45 anys de presó la condemna de Noura al Qahtani, de gairebé 50 anys, saudita i mare de cinc fills. També se li va prohibir viatjar durant 45 anys, se li va confiscar el telèfon mòbil i es va tancar el seu compte de Twitter. Amnistia Internacional creu que aquesta condemna és la més llarga que s'ha imposat a una dona saudita per l'expressió pacífica a Internet.
 
Mahdia al Marzougui
Mahdia al Marzougui és una infermera tunisiana resident a l'Aràbia Saudita a qui el Tribunal Penal Especialitzat va augmentar la condemna, de 3 anys i 6 mesos a 15 anys de presó, al setembre de 2022, seguida de deportació, per tuits en els quals comentava esdeveniments de Tunísia. Tenia menys de 100 seguidors a Twitter. Segons la seva família, Mahdia també va estar reclosa en règim d'aïllament.
 
Saad Ibrahim Almadi
Saad Ibrahim Almadi és un ciutadà saudita-estatunidenc de 72, enginyer jubilat, i va ser detingut en un viatge a l'Aràbia Saudita el 21 de novembre de 2021. Segons la seva família, va estar reclòs en règim d'aïllament durant dos mesos. El 8 de febrer de 2022, el Tribunal d'Apel·lació del Tribunal Penal Especialitzat va augmentar la pena de presó de Saad de 16 anys i 2 mesos a 19 anys, més prohibició de viatjar de la mateixa durada. Saad va ser acusat d'una sèrie de tuits crítics amb l'Aràbia Saudita que va publicar quan estava als Estats Units. Tenia menys de 200 seguidors a Twitter. La seva família ha sabut després que va entrar en coma durant la seva reclusió i necessita tractament mèdic urgent.
 
Deu homes egipcis nubis

A l'octubre de 2022, el Tribunal Penal Especialitzat va condemnar a 10 egipcis nubis, indígenes d'un grup ètnic minoritari del sud d'Egipte i el nord del Sudan, a entre 10 i 18 anys de presó per càrrecs de publicar material en les xarxes socials i per mostrar solidaritat amb una organització islamista prohibida. Un familiar va explicar a Amnistia Internacional que alguns d'aquests homes tenen greus problemes de salut. Després de l'apel·lació del seu advocat, el 2 de febrer de 2023 el Tribunal Penal Especialitzat va confirmar les condemnes de presó.
 
Mohammed al Rabiah
Partidari del dret de les dones a conduir automòbils a l'Aràbia Saudita, Mohammed al Rabiah va ser detingut al maig de 2018 durant una onada de repressió contra els defensors i defensores dels drets humans. El Tribunal Penal Especialitzat va augmentar la seva pena de presó de 6 a 17 anys al desembre de 2022, segons activistes, malgrat haver complert la seva condemna al setembre de 2022.
 
Infiltració a Twitter
No se sap amb certesa com el govern saudita va identificar a les persones esmentades supra ni per què va decidir actuar contra elles. No obstant això, aquests enjudiciaments recents coincideixen amb revelacions que les autoritats de l'Aràbia Saudita s'han infiltrat a Twitter per a recopilar informació sobre dissidents.
 
Al desembre de 2022, un tribunal dels Estats Units va declarar culpable un exdirectiu de Twitter, Ahmad Abouammo, d'espiar per a l'Aràbia Saudita, “accedint, seguint i transmetent informació confidencial i sensible que podria utilitzar-se per a identificar i localitzar usuaris de Twitter d'interès per a la família reial saudita”. Segons l'acta d'acusació formal, que Amnistia Internacional ha examinat, Abouammo va proporcionar els noms i la informació de comptes de Twitter “que publicaven informació crítica o incòmoda per a la família reial saudita i el govern del Regne de l'Aràbia Saudita”. A més, l'acta d'acusació formal afirma que un funcionari saudita es va comunicar amb Abouammo i li va demanar que s'eliminés un compte d'un usuari de Twitter que havia “publicat informació crítica sobre la família reial saudita i un membre de la família reial saudita” i es compartís la informació personal del compte.
 
Les autoritats saudites han de posar en llibertat immediatament i sense condicions a totes les persones detingudes per l'exercici pacífic del seu dret a la llibertat d'expressió. Twitter també ha de dur a terme investigacions internes per a identificar l'impacte dels intents d'infiltració de les autoritats saudites, si no ho ha fet ja, i fer-ne públics els resultats. També ha d'indicar amb claredat quines mesures ha pres per a impedir aquest tipus de vulneracions en el futur”, ha declarat Philip Luther, d'Amnistia Internacional.