1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Amèrica: Persones sol·licitants d'asil i migrants han de tenir accés a vacunes contra la COVID-19

Una infermera posa la vacuna de la grip a una nena a Veneçuela. Imatge: AP Photo/Fernando Vergara

Més de 400 activistes, persones acadèmiques i organitzacions de la societat civil -inclosa Amnistia Internacional- van signar una carta exhortant als estats d'Amèrica a garantir que els plans de vacunació contra el COVID-19 garanteixin l'accés universal i no discriminin cap persona per cap motiu, en particular per la seva nacionalitat o estatus migratori.

"El continent americà és la regió del món amb més persones contagiades i mortes pel COVID-19, i només podrem sortir d'aquesta crisi quan totes les persones, sense importar la seva nacionalitat o estatus migratori, tinguin accés universal a les vacunes", va dir Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Servirà molt poc aplicar la vacuna a algunes persones mentre unes altres estiguin a la mercè de contreure la malaltia, mantenint la pressió sobre els sistemes d'atenció sanitària i imposant encara més dificultats al personal de salut que ha estat en la primera línia d'atenció. Totes les persones del planeta han de tenir accés a les vacunes contra el COVID-19 sense cap tipus de biaix".

Recentment, els presidents de Colòmbia i República Dominicana han emès declaracions en les quals han destacat que els seus plans de vacunació només garantien vacunes per a residents legals als seus països.

Amèrica viu alguns dels moviments transfronterers de persones més importants del món, sigui producte de la crisi de drets humans que es viu a Veneçuela que ha expulsat més de cinc milions dels seus habitants a tot el continent, la situació humanitària a Haití que provoca el moviment de centenars de persones cap a República Dominicana i altres illes del Carib, o la situació de violència generalitzada, a la qual s'han sumat desastres naturals associats al canvi climàtic a l'Amèrica Central, propiciant que desenes de milers de persones d'El Salvador, Hondures i Guatemala emprenguin camí cap al nord del continent.

Més informació:

Carta oberta als Estats d'Amèrica (Carta, 18 de gener de 2021)