Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amèrica: Amnistia Internacional destaca prioritats de drets humans per a les respostes dels Estats al coronavirus

© AP Photo/Elmer Martinez

Amnistia Internacional ha fet públiques avui un seguit de recomanacions als Estats del continent americà per garantir que les respostes a la COVID-19 estan d'acord amb les seves obligacions internacionals en drets humans. A més, ha assenyalat un seguit de violacions de drets fonamentals a la regió que ja es cometien abans de la pandèmia i que ara podrien agreujar-se.

El document, que exposa quatre actuacions que haurien d'emprendre els governs i quatre de les quals haurien d'abstenir-se, afirma que els Estats no han de discriminar, deixar enrere els grups d'alt risc, recórrer a la repressió o la força excessiva per fer complir les mesures de salut pública ni censurar o limitar l'accés a informació basada en evidències i en la prevenció. A més, els Estats han de garantir els drets laborals i la seguretat social; l'accés a aigua neta i suficient, sanejament i atenció de salut per a tota la població; una resposta a la pandèmia amb perspectiva de gènere; i protegir el dret de les persones a la privadesa.

"La propagació de la COVID-19 a Amèrica representa un desafiament greu i inèdit per a una regió ja devastada per la violència, la corrupció, la destrucció mediambiental i la desigualtat econòmica generalitzades; una regió en la qual milions de persones segueixen fugint de casa seva a la recerca de seguretat. Els governs seran recordats sempre per la forma en què responguin a aquesta situació. La història no jutjarà amb benevolència els qui utilitzin la pandèmia com a pretext per a la discriminació, la repressió o la censura", ha declarat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Mentre el president dels EUA, Donald Trump, el qualifica de "virus xinès" i alguns representants polítics del Brasil culpen la Xina del brot, hem vist dirigents ddel continent americà fomentant perillosament el racisme i la discriminació a través de les seves respostes públiques. En lloc d'exacerbar aquesta crisi, els governs de les Amèriques han de posar els drets humans en la primera línia de totes les mesures que adoptin, garantir que no es deixa ningú enrere i tenir cura per protegir els grups que més risc corren, com les persones refugiades, les desplaçades, les que viuen en campaments i les que viuen en la pobresa; les dones, les persones que treballen en el sector informal amb proteccions limitades, les que estan privades de llibertat i totes les que corren el risc de patir complicacions greus a causa de l'exposició al virus".

En aquesta primera fase de la pandèmia a les Amèriques, Amnistia Internacional ja ha observat que, en la seva resposta a la COVID-19, hi ha governs que deixen de banda els drets humans.

A més d'utilitzar un llenguatge discriminatori, l'administració Trump ha tancat en gran mesura les fronteres dels Estats Units amb Mèxic i Canadà, indicant la seva intenció de tombar l'esquena a les persones refugiades i sol·licitants d'asil que necessiten protecció internacional. De la mateixa manera, el govern de Justin Trudeau ha donat l'esquena a persones sol·licitants d'asil que intenten entrar al Canadà per la frontera amb els Estats Units.

A Veneçuela, les autoritats del govern de Nicolás Maduro han detingut arbitràriament almenys dos treballadors de salut pública per denunciar la manca de recursos per gestionar els efectes de la pandèmia.

Mentrestant, a Hondures, l'administració de Juan Orlando Hernández ha revocat tot un seguit de drets constitucionals, inclosos els relatius a la llibertat d'expressió i al degut procés, en aplicació de l'estat d'excepció declarat el 16 de març.

Més informació sobre la regió aquí.