Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amazon: protegiu treballadors i treballadores en primera línia durant la crisi del coronavirus

AP Photo/Michel Spingler

"La multinacional amb seu als Estats Units Amazon ha d'asegurar-se que els seus empleats i empleades a tot el món reben l'adequada protecció de la seguretat i la salut a la feina durant la pandèmia del coronavirus", ha declarat Amnistia Internacional quan centenars de treballadors de l'empresa als Estats Units es disposen a absentar-se al·legant malaltia com a protesta per qüestions laborals.

Segons les organitzacions de treballadors, centenars d'empleats i empleades dels magatzems d'Amazon als Estats Units ja s'han quedat a casa aquesta setmana al·legant problemes com l'absència de protecció de la salut en els magatzems.

Amnistia Internacional també ha demanat al gegant del comerç electrònic que protegeixi els drets dels treballadors i treballadores que protesten, davant les denúncies que s'ha acomiadat personal per expressar preocupació per qüestions de seguretat.

"Ens solidaritzem amb els treballadors i les treballadores d'Amazon que estan defensant els seus drets. Els treballadors i treballadores de magatzem i d'entregues d'Amazon posen en perill la seva vida enmig d'una pandèmia per portar productes essencials per a tota la població", ha declarat Joe Westby, investigador d'Amnistia Internacional.

"Amazon és una de les empreses més riques del món i els seus beneficis s'han disparat com a conseqüència d'aquesta crisi. És repugnant que qui treballa per a l'empresa senti que no s'està prenent seriosament la seva seguretat. Jeff Bezos ha de fer un pas endavant i abordar els legítims i vitals motius de preocupació que planeja el personal d'Amazon: mai s'ha de donar prioritat als beneficis davant de les persones".

"És indignant que Amazon estigui a punt de posar fi a la seva política de donar als treballadors i treballadores l'opció de demanar un permís no retribuït il·limitat que acabava d'establir al març. Davant les notícies de nous casos de COVID-19 en magatzems d'Indiana i New Jersey, empleats i empleades es troben davant la impossible disjuntiva d'anar a treballar posant potencialment la seva salut en greu perill o marxar-se de l'empresa.

"Les acusacions que s'ha acomiadat personal per denunciar la situació que viuen són enormement inquietants. Cap persona que treballi a Amazon ha de ser objecte de represàlies per exposar la seva preocupació per problemes de seguretat. Amazon ha de garantir que els seus empleats i empleades poden informar de riscos per a la salut i la seguretat sense por de patir represàlies".

Informació general

Amnistia Internacional va escriure a l'empresa amb seu als Estats Units Amazon demanant informació sobre les mesures que està prenent per garantir que respecta els drets laborals durant la crisi de COVID-19, però no ha rebut resposta.

Les empreses tenen la responsabilitat de respectar tots els drets humans amb independència del lloc del món on operin, fet que inclou protegir els seus empleats i empleades i proporcionar unes condicions de treball segures. Han de complir les normes sobre salut i seguretat, i implementar degudament les recomanacions sanitàries nacionals per reduir al mínim l'exposició al virus en els centres de treball.

Segons les lleis i normes internacionals, les entitats ocupadores han d'adoptar disposicions que permetin que treballadors i treballadores informin de riscos per a la salut i la seguretat. Els motius de preocupació sobre la seguretat dels treballadors i les treballadores han de ser atesos i abordats mitjançant del diàleg social. No ha d'haver-hi represàlies contra els qui exposin motius de preocupació o formulin queixes sobre salut i seguretat.

Els treballadors i treballadores tenen dret a retirar-se d'una situació a la feina de la qual calgui considerar raonablement que representa un risc greu per a la seva salut. Fins que es prenguin les mesures adequades i s'abordi un perill imminent per a la vida i la salut, les entitats ocupadores no poden obligar als empleats i empleades a treballar en aquestes condicions.

La propagació a tot el món de la pandèmia de COVID-19 ha fet que la població recorri cada vegada més al comerç electrònic, i Amazon ha experimentat un gran augment de comandes en la majoria dels mercats globals. No obstant això, hi ha hagut vagues o aturades a França, Itàlia i en diversos llocs d'Estats Units per motius de preocupació relacionats amb els protocols sobre la COVID-19 i qüestions laborals.