Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Algèria: Cinc anys després del moviment de protesta Hirak, la repressió continua imparable

© RYAD KRAMDI/AFP via Getty Images

Cinc anys després de l'inici del moviment de protesta Hirak, les autoritats algerianes continuen reprimint el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica —segons ha manifestat Amnistia Internacional— atacant veus crítiques de dissidència, ja siguin manifestants, periodistes o persones que expressen les seves opinions a les xarxes socials.

Després de la suspensió de l'activitat del moviment de protesta Hirak a causa de la COVID-19 el 2020, les autoritats algerianes van intensificar la seva repressió de la dissidència pacífica. Centenars de persones han estat detingudes i recloses arbitràriament. Desenes de manifestants pacífics, periodistes i defensors i defensores dels drets humans continuen consumint-se entre reixes per criticar les autoritats.

“És una tragèdia que, cinc anys després que la població algeriana sortís massivament al carrer per a reclamar reformes i un canvi polític, les autoritats hagin continuat amb la seva campanya dissuasiva de repressió”, ha declarat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

“Les autoritats algerianes han de posar en llibertat immediata i incondicional totes les persones detingudes únicament per exercir els seus drets a la llibertat d'expressió, de reunió pacífica i d'associació. Han de garantir que els defensors i defensores, els periodistes, els activistes, els sindicalistes i altres persones poden exercir els seus drets i expressar lliurement opinions crítiques sense por de represàlies.”

“Les autoritats d'Algèria han de convertir el cinquè aniversari del moviment de protesta Hirak en un punt d'inflexió posant fi a aquest clima de repressió i ordenant l'alliberament immediat de les persones detingudes arbitràriament i permetent les protestes pacífiques. A més, les autoritats han d'aturar l'assetjament contra opositors i presumptes crítics i reformar legislació clau, la qual cosa inclou derogar disposicions imprecises i excessivament àmplies que s'han utilitzat per a reprimir els drets humans.”

Informació complementària

El moviment de protesta Hirak va començar al febrer de 2019, quan van esclatar per tot Algèria manifestacions multitudinàries i en gran manera pacífiques que s'oposaven al llavors president Abdelaziz Buteflika. En els últims anys, les demandes dels qui es manifesten han anat evolucionant a mesura que reclamaven reformes polítiques i més llibertats.

Des de maig de 2021, les autoritats han bloquejat les protestes, i ara és necessària una notificació prèvia per a celebrar una manifestació. També han intensificat el seu ofec de l'espai cívic i la seva repressió de la dissidència, i han detingut a desenes de persones, inclosos periodistes, defensors i defensores dels drets humans, denunciants d'irregularitats i persones que s'expressen en línia o assisteixen a manifestacions pacífiques.

Al setembre de 2023, Amnistia Internacional va llançar una campanya per a demanar l'alliberament de desenes de persones detingudes. Entre elles es troba Slimane Bouhafs, activista amazigh detingut al setembre de 2021 i la declaració de culpabilitat del qual va ser confirmada en apel·lació l'any passat: va rebre una pena de tres anys de presó i una multa per “soscavar la integritat del territori nacional”.

Una altra de les persones detingudes és Mohamed Tadjadit, conegut com “el poeta de Hirak”, detingut en relació amb quatre causes diferents entre 2019 i 2022, en tots els casos per la seva participació en protestes pacífiques o per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió. Al gener de 2004 va ser detingut de nou.

A l'octubre de 2023, el Tribunal Suprem d'Algèria va rebutjar les dues apel·lacions presentades pels advocats del periodista independent Ihsane El Kadi, i va confirmar la seva condemna a set anys de presó per càrrecs relacionats amb la seva feina de periodista.

En més d'una ocasió, el president d'Algèria ha emès indults i mesures de perdço per a milers de persones preses i detingudes, entre elles unes 160 vinculades al moviment Hirak al febrer de 2021 i abril de 2022, segons la informació publicada pels mitjans de comunicació. Segons el Comitè Nacional per a l'Alliberament de Detinguts (CNLD), les autoritats algerianes han alliberat 107 detinguts més relacionats amb Hirak des de gener de 2023.