Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: S'ha d'aturar el cruel retorn dels talibans a les pràctiques extremes de flagel·lacions públiques

AFP via Getty Images

En resposta a la flagel·lació pública de 3 dones i 11 homes dimecres passat per ordre d'un tribunal talibà en relació amb càrrecs de robatori i delictes contra la moral a la província afganesa de Logar, Samira Hamidi, responsable de campanyes sobre Àsia meridional d'Amnistia Internacional, ha manifestat

“La flagel·lació pública de dones i homes suposa un alarmant retorn a les pràctiques extremes dels talibans. Infligeix la prohibició absoluta de la tortura i altres maltractaments en virtut del dret internacional i no ha de dur-se a terme sota cap circumstància".

Els talibans continuen fent cas omís de les crítiques generalitzades i esclafen flagrantment els principis bàsics de drets humans en el que sembla un recordatori alarmant i fosc del seu govern de fa 25 anys. Aquests càstigs ominosos són un pas més en la legalització de pràctiques inhumanes per part del cruel sistema de justícia talibà i exposen el menyspreu absolut del dret internacional dels drets humans per part de les autoritats.

S'ha de posar fi de manera immediata i incondicionalment la pràctica delictiva de la flagel·lació pública i totes les altres formes de càstig corporal, i establir un mecanisme de justícia formal que garanteixi l'accés a judicis justos i a recursos legals. La comunitat internacional ha d'intensificar immediatament les seves iniciatives per garantir que les autoritats de l'Afganistan de facto aboleixen tots els càstigs cruels, inhumans i degradants.”

Informació complementària

Dilluns 14 de novembre, el líder suprem talibà va donar una ordre d'obligat compliment d'aplicar plenament la xaria (llei islàmica) a l'Afganistan.

Des de llavors, els talibans han dut a terme diverses flagel·lacions públiques de dones i homes acusats d'adulteri, robatori, conducta homosexual o segrest en diverses províncies de l'Afganistan.

Aquesta interpretació de la llei islàmica inclou les execucions, amputacions i lapidacions públiques que es van dur a terme durant el primer govern talibà, que va finalitzar a finals de 2001.

Quan els talibans van prendre el poder l'agost de 2021, van prometre governar el país amb més moderació, respectant els drets de les dones.

Amnistia Internacional ha documentat la intensificació contínua dels abusos i les violacions de drets humans per part dels talibans des que van prendre el control de l'Afganistan l'agost de 2021, que han inclòs execucions extrajudicials, detencions arbitràries, tortura, desaparicions, repressió de les dones i les nenes i censura dels mitjans de comunicació i altres restriccions de la llibertat d'expressió.