Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: El pas enrere dels talibans en la reobertura d'escoles per a les nenes afecta de manera irreversible el seu futur

© WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo.
  • Escolars afganeses expliquen a Amnistia Internacional que el pas enrere dels talibans sobre la reobertura de les escoles per a les nenes les ha "destrossat" i "traumatitzat"

El 23 de març, les alumnes d'ensenyament secundari tornaven a classe després de set mesos d'interrupció. Encara que moltes nenes estaven impacients per començar les classes, les autoritats talibanes van anunciar a les nou del matí que havien decidit mantenir tancades les escoles per a les nenes fins que s'haguessin dissenyat uniformes escolars segons els costums i la cultura afganeses i la sharia (llei islàmica), i totes van rebre l'ordre d'abandonar els centres escolars immediatament.

"Referir-se a la cultura afganesa i la sharia és un vell truc dels talibans per privar dones i nenes dels seus drets. És una justificació completament inacceptable del gir radical que han fet aquesta setmana, que constitueix una violació flagrant del dret a l'educació i enfosqueix el futur de milions de nenes afganeses. Negar a les nenes el dret a l'educació tindrà conseqüències a llarg termini per a les perspectives de reconstrucció social i creixement econòmic de l'Afganistan", ha afirmat Yamini Mishra, directora d'Amnistia Internacional per a l'Àsia Meridional.

"Amnistia Internacional demana a la comunitat internacional que estableixi el dret a l'educació de les dones i nenes com a línia vermella en les negociacions amb les autoritats de facto. Els talibans han de permetre sense més demora que les nenes de totes les edats assisteixin a l'escola i deixar d'utilitzar pretextos cínics per promoure el seu pla discriminatori"

"Ens quedem destrossades"

A les poques hores d'arribar als seus centres escolars, alumnes, mestres, directores d'escoles i dones activistes de l'Afganistan van rebre amb desolació la nova ordre dels talibans i de nou van haver d'enfrontar-se a la realitat de la negació de l'educació.

Des que van prendre el poder a l'Afganistan fa set mesos, els talibans s'han compromès a respectar el dret a l'educació de les nenes en diverses ocasions. El Ministeri d'Educació de facto va emetre una declaració el 20 de març en la qual anunciava que totes les escoles tornarien a obrir el 23 de març després del recés hivernal. No obstant això, les escoles de secundària van continuar tancades per a les nenes. A la província d'Herat, les escoles de secundària només van estar obertes dos dies; el tercer es va dir a l'alumnat femení que no podia assistir-hi.

Nadia, de 17 anys, és alumna de 12è curs a la província de Badakhsan. El 24 de febrer va explicar a Amnistia Internacional: "Estava entusiasmada. Vaig anar a escola amb grans esperances. Allí em vaig reunir amb les meves companyes i professores. Totes estaven molt contentes. Totes estaven impacients per començar les classes. Passats uns minuts, va venir la directora i ens va dir que havíem d'anar-nos. Tenia ordres de tancar l'escola per a nenes. Ens quedem destrossades. Algunes van començar a plorar, unes altres es van quedar callades. Tot i que no volia abandonar l'escola, vaig haver de dirigir-me a la porta de sortida. Haver de marxar una altra vegada de l'escola sense saber si alguna vegada podré tornar-hi em va trencar el cor".

Des del 23 de març, residents, estudiants i activistes dels drets de les dones a Kabul, Nangarjar i Badakhsan han protagonitzat diverses protestes per exigir als talibans que reobrin immediatament les escoles secundàries per a les nenes. El dissabte, diverses joves van sortir al carrer a Kabul. En vídeos verificats als quals ha tingut accés Amnistia Internacional es veu dones activistes advertint que aquesta decisió tindrà com a conseqüència la pèrdua de talent de les estudiants i que el seu aïllament es traduirà en traumes i manca de perspectives de futur.

"Vam ensenyar els nostres bolígrafs als talibans i els vam dir que l'educació és el nostre dret. I ens vam posar a corejar "Volem aprendre".

Diversos instituts d'ensenyament secundari de la ciutat de Kabul van informar que les nenes havien tornat al centre però els havien ordenat immediatament que tornessin a casa seva. Nakisa, de 16 anys, és alumna d'11è curs a Kabul i va ser una de les quals van anar a l'escola el 23 de març. Així ho explicava: "Malgrat la por i la incertesa, vaig anar a escola. Esperava que em deixessin començar les classes, però a les nou del matí van entrar al centre diversos homes amb una carta del Ministeri d'Educació. Abans, cap home tenia permès entrar a la nostra escola si no ho feia de manera coordinada amb l'adreça del centre. Però ahir, els talibans van entrar sense permís i van ordenar a la nostra directora que enviés a totes les nenes a casa i tanqués l'escola. Em vaig posar a plorar".

Nakisa va explicar a Amnistia Internacional que les estudiants havien protestat amb valentia per aquest canvi radical i que per això havien sofert maltractaments a mans de les autoritats talibanes. "Vam començar a protestar. [...] Vam ensenyar els nostres bolígrafs als talibans i els vam dir que l'educació és el nostre dret. I ens vam posar a corejar "volem aprendre". Els homes van començar a empènyer-nos i maltractar-nos per impedir la protesta. També van amenaçar a la directora de l'escola per incitar-nos a protestar. Va ser vergonyós i dolorós veure a aquells radicals faltant el respecte a la màxima autoritat de la nostra escola".

"La valentia de les nenes i dones que continuen protestant i reivindicant el seu dret a l'educació i un futur millor, és encomiable. Lluiten per tenir esperança, i la comunitat internacional no ha d'abandonar-les en un moment tan crític", ha dit Yamini Mishra.

L'activista dels drets de les dones Nawida Khorasani va demanar a la comunitat internacional que exigeixi als talibans rendició de comptes pel seu incompliment de les garanties que han ofert sobre els drets de les dones. "Aquesta última mesura dels talibans incompleix clarament els compromisos que han formulat respecte als drets de les dones, i la comunitat internacional ha d'exigir-los que retin comptes". Els talibans semblen estar tornant, amb pas lent però constant, a les polítiques repressives de la dècada de 1990, quan totes les escoles per a nenes estaven prohibides i les dones no podien aparèixer en públic.

"El dret a l'educació és un dret humà fonamental que els talibans, com a autoritats de facto d'Afganistan, tenen l'obligació de fer complir" -ha afirmat Yamini Mishra. "Les polítiques que els talibans apliquen actualment són discriminatòries i injustes i violen el dret internacional".